Dodaj do ulubionych

moje dziecko gryzie paznokcie

IP: 192.168.31.* / *.nasze.pl 31.07.01, 19:32
Mój syn gryzie paznokcie. Nie pomagają gorzkie żele. Nawet kiedy chirurg
uswiadomił go co do groźby wystąpienia stanu ropnego i ewentualnego "zrywania"
paznokci też to nic nie dało. Mimo, że ma awersję do wszelkich zabiegów
medycznych. Syn ma już 12 lat i jest "typem" niespokojnym (może nadpobudliwym),
niecierpliwym. Jak mogę mu pomóc?
Obserwuj wątek
    • Gość: lidka Re: moje dziecko gryzie paznokcie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 22:01
      co do gryzienia paznokci to sama to robilam ponad 25 lat i nic nie pomagalo.
      Dopiero sama moja wola, cos tam zmienila ale i tak jak mam dola albo jestem w
      stresie to znikaja w tempie ekspresowym. Ale mam tez kuzyna, ktory robil coso
      czym tym piszesz i byl dzieckiem wlasnie nadpobudliwym, z tikami, z ogolnym
      nipokojem i nadzwyczajna wrazliwoscia. Okazalo sie ze mial bardzo zadka wade
      serca, bardzo trudna do zdiagnozowania. Po operacji, w Aninie, ze sprowadzeniem
      aparatury z innego osrodka itd. przeszlo jak reka odjal. A chlopak sie zmienil i
      to bardzo. Czasem takie zachowania swiadcza nie tyle o nadpobudliwosci (slowo
      worek na wszystko!!!) czy nerwicy, stresie lecz o ukrytych chorobach. To tyle.
      Sorry za ton mentorski. Moj kuzyn nie gryzie paznokci, zostaly mu prawie
      niezauwazalne tiki, a do tego jest na bardzo odpowiedzialnym stanowisku gdzie
      TRZEBA wygladac i .... jakos wszystko po operacji si
      • Gość: matka Re: moje dziecko gryzie paznokcie IP: 192.168.31.* / *.nasze.pl 01.08.01, 17:12
        Szczerze mówiąc zmartwiłaś mnie, ale dziekuję za odpowiedź. Myślałam, że to
        raczej problem natury psychologicznej. Czy mogłabyś podać nazwę tej choroby i
        jej objawy (poza nerwowoscią i gryzieniem paznokci)?
        • Gość: --anka-- Re: moje dziecko gryzie paznokcie IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 11:42
          ja sama mam 18 lat i obgryzam paznokcie , nie umiem się tego pozbyć i zupełnie
          nie działa na mnie nic. Nawet żartuję, że to jedyny objaw mojej nerwicy
    • Gość: Carmen Re: moje dziecko gryzie paznokcie IP: *.proxy.lucent.com 14.08.01, 13:35
      Mam 26 lat i cale zycie obgryzalam i obgryzam. Nie ma na to rady mimo, ze
      staram sie to jakos opanowac. W gruncie rzeczy jest to nalog o malej
      szkodliwosci.
      • Gość: renka Re: moje dziecko gryzie paznokcie IP: *.sympatico.ca 21.08.01, 08:38
        Cale zycie obgryzam paznokcie w stanach poddenerwowania, przed egzaminami.Wiem,
        ze skutkuje przyklejenie sztucznych paznokci w przypadku dziewczat.Ogolnie
        jest to zly nawyk zwiazany ze stresem i wieksza wrazliwoscia, moze brakiem
        zyczliwosci otoczenia i akceptacji chlopca takim jaki jest. Ja, osobiscie
        zawsze dzialam dyplomatycznie na negatywne zwyczaje swoich dzieci, zawsze
        sprytnym sposobem.Moze by tak np zaczal cwiczyc sztuczki magiczne?Do tego
        potrzebne sa zwinne rece i ladne paznokcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka