Dodaj do ulubionych

Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglikemii

IP: 195.94.193.* 12.01.04, 12:57
Słyszałam o jakimś środku, który bierze się przy wystąpieniu niedocukrzenia i
to momentalnie ponoć stawia na nogi. Jak się nazywa ten środek i czy
internista może go przepisać, czy musiałabym iść do diabetologa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.01.04, 13:39
      Bez recepty dostepna jest Coca-Cola (nie light!).

Ale pewnie masz na mysli glukagon.
      • Gość: amlutka Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: 195.94.193.* 12.01.04, 14:11
        No właśnie chyba to będzie glukagon. Niestety jak już jestem nieprzytomna nie
        ma szans żebym się czegoś napiła więc cola odpada i chodzi mi o coś o szybkim
        działaniu, co rodzina będzie mi mogła podać bez konieczności wzywania pogotowia.
        • Gość: Doki Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.01.04, 14:42
          Glucagon Hypokit- strzykawka do podskornego podania. Tylko ze to nie zwalnia cie
          z wzywania pogotowia, bo to tylko krotkotrwale rozwiazanie, no chyba ze
          odzyskasz przytomnosc i zjesz cos slodkiego.

Kazdy insulinozalezny cukrzyk powinien cos takiego miec.
          • Gość: amlutka Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: 195.94.193.* 12.01.04, 14:59
            A bez pogotowia się nie da? Choruję na wyspiaka trzustki nie na cukrzycę,
            diagnozę już mam i operacja powinna być w lutym, chcę tylko dotrzymać do tego
            czasu i potrzebuję się zabezpieczyć na wypadek ew. omdleń tym glukagonem.
            • Gość: Doki Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.01.04, 15:54
              Teraz sobie przypominam. Na pewno bezpieczniej bedzie miec glukagon niz nie miec.
            • Gość: 2001 Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: 66.235.60.* 12.01.04, 21:26
              Pronopuje przede wszystkim diete, w tym wypadku cukrzycowa wysokokaloryczna,
              okolo 2800 kcal, posilki co 2-3 godziny, pomiary glikemii systematycznie, np.
              o 2.oo. jesli to nie wystarcza, zaleca sie przyjmowanie specjalnych lekow
              (proglicem). Wazne jest jak dlugo chorujesz, i inne czynniki, choroby
              endokrynne towarzyszace itd. Glukagon w Twoim wypadku tylko w razie utraty
              przytomnosci, choc to ostatecznosc. (Uwalnia glukoze z glikegenu
              zmagazynowanego w watrobie i w ten sposob podwyzsza jej poziom. W przypadku
              insulinoma zapasow glukagonu w watronie praktycznie nie ma, tak wiec moze
              okazac sie nieskuteczny.
              Powodzenie w czasie zabiegu.
              • Gość: amlutka Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: 195.94.193.* 26.01.04, 11:59
                Byłam u lekarza i dowiedziałam się, że w przeciwskazaniach do stosowania tego
                środka jest właśnie insulinoma. I to tyle na ten temat.
                • monela Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike 27.01.04, 15:39
                  Co to jest insulinoma?
                  • Gość: amlutka Re: Co biorą diabetycy przy wystąpieniu hipoglike IP: *.acn.pl 27.01.04, 16:45
                    Insulinoma to guz trzustki, szczegóły tutaj:
                    www.onkolink.pl/guzy_trzustki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka