Dodaj do ulubionych

GAZY -utrudniajace zycie po chlebie razowym

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 15:53
Czy ktos ma podobne problemy?Zauwazylam że odkad jem chleb razowy to mam
potworne gazy.Niby nic mnie nie boli ale odchodzace gazy sa tak czeste i
cuchnace,ze utrudniaja zycie.Czy cos ze mna jest nie tak,z moim zaladkiem
czy jelitami?Niby mowia za chleb razowy jest taki zdrowy a ja nie wiem czy
to przejdzie kiedys w co watpie czy musze przestac jesc ten chleb.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
      • Gość: brumbak Re: GAZY -utrudniajace zycie po chlebie razowym IP: *.crowley.pl 12.01.04, 20:14
        - coś tu nie jest tak- ale nie z chlebem razowym, zapewne
        - ja jem razowy, jest świetny a "efekt" po nim - zaden
        - czy jesz sam chleb czy z czymś
        - może kompozycja jest niewłasciwa, może kolejność?
        - może trzeba go dłużej żuć(ptyalina zawarta w ślinie rozpocznie proces
        trawienia)
        - jeśli i to nie pomaga to raczej przyczyn nalezy szukac poza chlebem razowym
        • Gość: Maria Re: GAZY -utrudniajace zycie po chlebie razowym IP: *.flatrate.dk 12.01.04, 23:12

          Chleb razowy moze miec bardzo rozny sklad ze wzgledu na rodzaje zboz
          ( pszenica, zyto, owies, jeczmien), dodatkowych ziaren ( siemie lniane,
          slonecznik, dynia, mak), dodatek mleka, jogurtu, maltozy, melasy, octu, a
          trwalosc maki przedluza sie ”traktowaniem” ja kwasem askorbinowym.
          Ziarna zboza zazwyczaj moga zawierac dwa rodzaje blonnika – rozpuszczalny i
          nierozpuszczalny.
          Błonnik rozpuszczalny jest formą błonnika, która ulega rozpuszczeniu w wodzie.
          Beta glukan i arabinoksylany, składniki białka zbożowego, są w dużej mierze
          frakcjami rozpuszczalnymi. W jelicie cienkim błonnik rozpuszczalny tworzy
          kleiste żele wiskozowe. Błonnik rozpuszczalny łatwo fermentuje w jelicie grubym
          pod wpływem bakterii. Błonnik nierozpuszczalny może wiązać wodę w komórkach.
          Błonnik nierozpuszczalny, np. celuloza, ulega jedynie częściowemu rozkładowi
          przez bakterie w jelicie grubym, wspomaga skrócenie czasu trawienia i redukcję
          substancji toksycznych w jelicie grubym.

          Jesli zjadasz chleb razowy gdzie bedzie sporo tego blonnika, a bedzie jeszcze w
          chlebie dodatkowo mleko, a nie daj Boze nie tolerujesz laktozy
          ( cukru mlekowego) to masz juz w jelitach fabryke gazow.
          Sprawdz sklad chleba razowego. Nie mieszaj go z nabialem. Moze byc, ze masz juz
          rozregulowany sklad flory bakteryjnej. Ja sama dlugo szukalam chleba razowego,
          ktory nie powodowal u mnie produkcji gazow, ja dodatkowo nie toleruje laktozy.
          Najlepiej sie czuje, jak upieke go sama. Jesli dana piekarnia stosuje dodatek
          mleka do chleba, to beda resztki mleka w kazdym przez nich produkowanym
          chlebie.

          Zycze udanych prob poszukiwawczych.
          Pozdrowienia
          Maria

            • Gość: Maria Re: GAZY -utrudniajace zycie po chlebie razowym IP: *.flatrate.dk 13.01.04, 21:31
              Ja polecam odstawic chleb razowy, zakupic bakterie kwasu mlekowego, ale nie
              pochodzace z mleka, wolne od laktozy , sa takie.
              Pomoga wyregulowac flore bakteryjna, a potem powolutku sprobuj wprowadzac chleb
              razowy ale zanim kupisz to sprawdz jego sklad.
              Jak wrzucisz na google.pl haslo kwas mlekowy to znajdziesz ten produkt, ja w
              tej chwili nie pamietam polskiej nazwy, bo w Danii ma on inna nazwe.
              Powodzenia


              Maria
                • Gość: Maria Re: GAZY -utrudniajace zycie po chlebie razowym IP: *.flatrate.dk 14.01.04, 23:06
                  Ja kupuje w Danii IDO-FORM, ktory zawiera Enterococcus facecium i
                  Bifidobacterium longum - bakterie kwasu mlekowego. Kapsulki sa tak powlekane,
                  ze sa odporne na dzialanie kwasow zoladkowych i dopiero rozpuszczaja sie w
                  jelitach. I sa bez dodatku cukru i laktozy. Nie maja wplywu na "kwasnosc" w
                  zoladku.
                  Nutriplant zawiera dodatek : laktoze , a u mnie laktoza(cukier mlekowy)
                  powoduje koszmarne "gazowanie", nie toleruje jej, bo jak podejrzewam nie
                  wytwarzam enzymu laktazy.W zwiazku z tym tego nie ruszam , podobnie Trilac -
                  zawiera mleko sproszkowane czyli takze laktoze.
                  Porozmawiaj z farmaceutka w aptece , czy maja bakterie kwasu mlekowego bez
                  dodatku mleka w proszku oraz tez samej laktozy.

                  Ja pozbylam sie nadkwasoty , zgag ( a cierpialam na to z 25 lat, nie zlicze ile
                  badan zoladka przeszlam, gastroskopii, ile lekarstw sie nabralam i nic nie
                  pomagalo) od maja zeszlego roku jak definitywnie wyrzucilam z mojej diety
                  nabial. A wszystkie sery sa skutecznie zakwaszajace.
                  Ale wapno dostarczam sobie innymi produktami.
                  Pozdrawiam
                  Maria
                  • Gość: Anna Re: GAZY -utrudniajace zycie po chlebie razowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 11:41
                    Dzieki za odpowiedz.Czy mozesz odpisac Mario w jaki sbosob dostarczasz sobie
                    wapna jesli nie jesz nabialu tzn. rozumiem
                    wszystkiego:mleka,jajek,serow,smietany.Bardzo mnie to zaciekawilo bo tez mam
                    od wielu lat zgage i nie moge sobie poradzic z tym,ciagle jem leki Ranigast i
                    inne ale ile mozna?Napisz prosze dokladnie jak sie tej zgagi pozbylas?i co
                    jesz?Kupilam sobie Nutriplant ale zapytam o ten Ido-FORM w aptece,moze i u nas
                    to jest.Pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedz.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka