magdaom 28.11.09, 00:51 Dysfagia przełykowa- szukam najlepszego lekarza od tego problemu w Polsce - chodzi o osobę starszą (zachodniopomorskie). Będę wdzięczna za każdą wskazówkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur737 Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 28.11.09, 18:48 Chyba gastrolog jest najbardziej kwalifikowany (a moze laryngolog jak problem jest wyzej). Istnieje wiele powodow takiego stanu, np: ciala obce (np drzazga, wykalaczka) , oparzenia lub inne urazy przelyku i blizny, nowotwory, uchylki, choroby ogolne i zakazne (MS, borelioza i inne). Istnieja tez leczenia ziolowe; moga pomoc w zaleznosci od przyczyny: dziurawiec, waleriana, likoris, Ulmus fulva, Althea officianalis i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaom Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 29.11.09, 00:23 Dziękuję Arturze. Ciała obce i oparzenia nie wchodzą w grę - czekamy na rezonans magnetyczny pnia mózgu i badanie laryngologiczne. Chodzi mi o to, kiedy będzie już właściwa diagnoza - bo tej na razie ma - kto jest najlepszym specjalistą z tej dziedziny - bo to najdroższa mi osoba na świecie........ Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 29.11.09, 12:02 Czasem przy arytmii występują problemy z przełykaniem, może więc jeśli laryngolog czy gastrolog nie znajdą przyczyny warto odwiedzić kardiologa? Arytmia nie zawsze jest odczuwalna przez pacjenta, badanie holterem potwierdzi lub wykluczy arytmię. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaom Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 30.11.09, 22:16 Dziękuję - na razie czekamy na rezonans magnetyczny pnia mózgu - czy to nie ma podłoża neurologicznego - bo występuje podczas jedzenia, po kilku kęsach bezwład żuchwy i pojawiają się problemy z mową. Ma być też konsultacja laryngologiczna. Wdzięczna jestem za każdą podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 01.12.09, 00:04 Jak jeszcze zuchwa dochodzi to pewnie jedno z dwojga: stwardnienie rozsiane albo borelioza. Rezonans wylapie guzy i stwardnienie. Jak nic nie wylapie to bedzie bardziej sugerowac w strone boreliozy. Jak pisalem na borelioze trzeba zrobic dwa badania: 1. Western blot w klasach IgG i IgM - koszt ok 200 zl. 2. PCR real time (wyslac krew do CBDNA w Poznaniu) koszt tez chyba 200 zl lub nieco ponad Chorobe diagnozuje sie jak przynajmniej jedno z nich wyjdzie pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaom Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 06.12.09, 23:49 Dziękuję arturze737........ Będę starała się załatwić rezonans wcześniej, może uda mi się prywatnie, nie na Kasę Chorych. Bo doszły dodatkowe objawy - chudnięcie, opadanie powieki. Bardzo się martwię. Bezradność jest straszna Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 07.12.09, 04:12 Byc moze trzeba tez pobrac plyn mozgowo rdzeniowy gdyby rezonans nie przyniosl diagnozy Odpowiedz Link Zgłoś
magdaom Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 07.12.09, 14:08 Udało mi się załatwić prywatnie rezonans już na czwartek.......I cieszę się i boję się......... Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 07.12.09, 18:58 niestety nie znam. moze poszukaj w googlach? m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaom Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 12.12.09, 15:32 Jesteśmy po rezonansie. Nie ma guza, nie ma nacieków - lekarz oglądał na ekranie w trakcie badania. Dokładny wynik rezonansu będzie w poniedziałek, bo potem podano jeszcze kontrast. I w poniedziałek szpital - inne badania - pod kątem boreliozy, laryngologiczne, neurologiczne. Na razie cieszę się, że nie ma żadnych widocznych zmian w mózgu........... Odpowiedz Link Zgłoś
magdaom Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 18.12.09, 02:02 Okazało się, że na 90 procent że to miastenia......Na 90 % bo jeszcze nie ma wyników, ale...Sugerowałam to wcześniej lekarzom, że objawy jakie ma bliska mi osoba na to wskazują, ale wszyscy zgodnie twierdzili, że w późnym wieku to się nie zdarza. Zdarza się....Na szczęście to schorzenie da się leczyć Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Dysfagia przełykowa - problemy z przełykaniem 18.12.09, 15:33 Miastenia to jest jednak b.ciezka i progresywna choroba. A standardowe leczenie niezadowalajace. Borelioza bywa mylona z miastenia i vice versa. Sa lekarze, ktorzy uwazaja, ze miastenia jest spowodowana nieznana infekcja i probuja antybiotykow. Odpowiedz Link Zgłoś