Dodaj do ulubionych

Wyniki histo jelito cienkie

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.02.04, 13:53
Witajcie
mialam robiona histopatologie jelita cienkiego
wyszlo "ileitis chronica diffusa" mam pytanie
moj Lekarz powiedzial ze to normalne przy
histopatologii bo miazdzone sa komorki
jelita i automatycznie robi sie takie stan
rozumiem ze mam sie tym nie przejmowac?
mialam podejrzenie o Crohna i wycinki pobrano
z niezmienionych a jedynie troszke pogrubionych
fald scian jelita cienkiego
pozdrawiam
flowercia
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.213-200-80.adsl.skynet.be 03.02.04, 14:52
      Gdyby tak bylo, nie byloby w ogole prawidlowych wynikow biopsji, prawda? Bo
      zawsze komorki sa miazdzone przy pobieraniu.
      Uwazam, ze Twoj lekarz przegial z upokajaniem. Wynik to przewlekle rozlekle
      zapalenie jelita biodrowego i choc to niejest samo w sobie potwierdzenie choroby
      Crohna, na pewno nie probowalbym takiego podejrzenia na podstawie tego, co
      napisalas, wykluczyc.
      • Gość: flowercia Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 03.02.04, 20:08
        no tak zgadzam sie z tym, ale moze taki wynik bo bardzo dlugo
        trwalo oczekiwanie na wyniki mialy byc po 2 tygodniach a byly ze wzgledu na
        swieta i sylwestra 5 tygodni po moze cos wtedy z takimi komorkami sie dzieje?
        ale czy przewlekle zapalenie jelita cienkiego moze bys spowodowane
        tylko Crohnem? te zmiany eni sa odcinkowe cale jelito krete ma lekko
        pogrubione fałdy?.... coz pewnie czas pokaze (ja w miedzy czasie przeszlam
        zakazenie chlamydia trachomatis((( ) moje dolegliwosci sa niejednoznaczne
        teraz mam zapalenie stawow spojowek i cewki moczowej -pewni czas pokaze
        czy to Crohn czy powiklania po zakazeniu
        dzieki w kazdym badz razie nie wiem co mam zatem myslec
        odwiedzic kolejnego gastrologa? juz mam dosyc chodzenia po lekarzach...
        pozdrawiam
        flowercia
        gg 760652
        flowercia@gazeta.pl
        • Gość: Doki Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.213-200-80.adsl.skynet.be 03.02.04, 20:22
          > 5 tygodni po moze cos wtedy z takimi komorkami sie dzieje?

Nic nie moze sie dziac, bo natychmiast po pobraniu sa wrzucane do roztworu
          konserwujacego (formaliny).

> ja w miedzy czasie przeszlam
          > zakazenie chlamydia trachomatis((( ) moje dolegliwosci sa niejednoznaczne
          > teraz mam zapalenie stawow spojowek i cewki moczowej -pewni czas pokaze
          > czy to Crohn czy powiklania po zakazeniu

Poszukaj w necie: Reiter's syndrome.

> nie wiem co mam zatem myslec
          > odwiedzic kolejnego gastrologa?

Poki co wcale nie wiem czy w ogole masz jakies dolegliwosci jelitowe. Jesli nie
          lub nieznaczne, to moze wystarczy czujnie obserwowac.
          • flowercia Re: Wyniki histo jelito cienkie 03.02.04, 20:47
            dziekuje za informacje
            jesli chodzi o dolegliwosci jelitowe to byly tylko w zeszlym roku
            tzn po dlugiej kuracji antybiotykowej przez pol roku raz na miesiac
            mialam nocne biegunki potem dostalam kolejny antybiotyk na rzekomobloniaste
            zapalenie jelit i biegunki zupelnie przeszly to bylo w maju
            potem nagle w sierpniu przed miesiaczka zaczelo mnie bolec b. nisko lewe
            podbrzusze + temperatura 37.5 + biegunka ale bez zadnych dolegliwosci
            zoladkowych stwierdzono zapalenie przydatkow ogolnei schudlam ok 7 kg
            bylam w szpitalu dostalam doxycykline ale bole z lewej strony
            nie ustepowaly (bardzo nisko niewielki bol wlasciwie)
            (mialam biegunki raz na 3 tyg ale bez zadnych bolow zolodkowo jelitowych)
            Jesli chodzi o jakies problemy z jelitami tzn bole to zaczely sie po...
            sigmoidoskopii na ktora mnie wyslali wtedy przez miesiac mialam okropne kolki
            ogolnie schudlam jeszcze 3 kg i mialam stawny podgoraczkowe... i oslabienie
            nie moglam patrzec na zadne jedzenie i draznily mnie zapachy perfum szamponow...
            potem w listopadzie pieczenie przy oddawaniu moczu i bole wewnatrz
            ud... OB 38/58) stad testy na chlamydie kotre wyszly dodatnie
            wyladowalam na gastrologii bo lekarz ginekolg nastraszyl mnei ze to moze
            byc Crohn... tam wlasnie zrobili ta kolonoskopie gdzie wyszedl taki wynik
            stwierdzili tylko silny IBS od 2 miesiecy nie mam praktycznie juz
            zadnych biegunek apetyt wrocil ogoleni czuje jeszcze oslabienie
            mam bole stawow krzyzowo biodrowych wybadali mnie pod tym wzgledem
            jedynie mam wysokie ASO (600) nawet robilam HLA-B27 i wyszlo ujemne
            teraz mam tez zapalenie spojowek ((((
            dlatego wszystko jest zupelnie nie jasne...
            i musze sie rzeczywiscie obserwowac bo moze to i zakazenie chlamydia
            jak i rozpoczynajacy sie Crohn (((((((((
            pozdrawiam i dziekuje serdecznie
            flowercia
    • Gość: Julian Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 20:46
      Wydaję mi się, że choroby jelit określane są różnymi nazwami pomiędzy którymi
      jest bardzo płynna granica. O wiele ciekawsze są objawy do obserwacji.
      Zapalenie jakich stawów czy chodzi o reumatyzm? Jakie są stolce.? Jak z
      żelazem? Chciałbym również zauważyć że każda choroba jelit powoduje
      nietolerancji i alergie pokarmowe stąd bóle stawów. Ale ból bólowi nierówny
      dlatego chętnie usłyszałbym odpowiedź na te pytania.
      • flowercia Re: Wyniki histo jelito cienkie 03.02.04, 21:07

Hej Witaj
        jesli chodzi o stawy no coz zapalenie zaczelo sie chyba
        zaraz w sierpniu (po zapaleniu przydatkow) najpierw bol jednej kosci krzyzowej
        wieczorem
        potem przechodzilo rano bylo ok, (bole sa niewielkie zupelnie)
        Potem 2 miesiace przerwy (we wrzesniu przeszlam silne zapalenie gardla + 40
        stopni goraczki ktore nie wylezlalam ((( bo bylam na wakacjach)
        Potem w pazdzierniku najpierw zaczelo sie od pieczenia
        przy oddawaniu moczu + bole wewnatrz ud + bole nad kolanem potem stopa mnie
        dosc mocno bolala
        i w grudniu zaczelo sie bole stawow krzyzowo-biodrowych (raczej słabe takie
        mrowiące) ale rowniez nie wielkie
        lamanie w koscia podkreslam ze bole sa nieznaczne takie jakby mrowienie +
        mrowienie w nogach
        robilam juz rozne wyniki
        odczyn Waalera Rosego ujemny, czynnik reumatyczny ujemny CRP 3,14
        ASO 600 HLA-B27 ujemne
        jesli chodzie ze tak powiem o stolce to przez ostatnie poltora roku mialam
        biegunki tak dokladnie jak opisalam w poscie powyzej
        ale od kilku lat zawsze mialam idealne stolce ze tak powiem ;-)
        teraz od 2 miesiecy nie mam juz zadnych biegunek stolce znow idealne
        wyproznienia o stalej porze to tyle
        jesli chodzi o zelazo to hemoglobina od lat na tym samym poziomi czyli 12,5
        jesli chodzi o wyniki w tym kierunku od lat takie same
        to tyle...
        aktualnie nie moge wytepic chlamydii najpier wynik dodatni teraz slabo dodatni
        juz 3 kuracje antybiotykowe ale antycial w krwi nie ma
        ogolnie jestem oslabione temp zawsze 37.2 (choc ostatnio po antybiotykach juz
        nie)
        coz to wszystko
        ogolnie biegam od ginekologa do gastrologa i reumatologa i jestem odsylana tam
        i z powrotem takze wesolo nie jest...
        acha jestem z WRoclawia )
        pozdrawiam
        flowercia
        • flowercia Re: Wyniki histo jelito cienkie 03.02.04, 21:11
          jeszcze taki maly psik
          jedyne co mi jeszcze dolega to okropne pieczenie po oddaniu stolca ze tak powiem
          bardziej przypomina szczypanie (nie mam hemoroidow!!) ok 10 minut potem mija
          takie dolegliwosci zaczely sie miesiac temu...
        • Gość: Julian Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 21:38
          Fajnie to opisałaś, ale dla mnie jest to obraz niejasny. Nie dziwię się, że
          lekarze maja problemy. No i jeszcze ta podwyższona temperatura. Jeśli mogę coś
          podpowiedzieć to proponowałbym zwrócić uwagę na dietę. Może nadużywasz herbaty
          kawy soli produktów mlecznych i innych rzeczy. Może wykluczać po kolej każdą
          grupę pokarmów i obserwować co się dzieje. Najgroźniejsze jest dla nas to co
          jemy codziennie.
          • Gość: flowercia Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 03.02.04, 21:57
            wiem dzieki ze to nie jasne soli w ogle nie jem a nie znalazlam zadnego
            zwiazku miedzy pokarmami mlecznym a dolegiwosicami brzusznymi
            takze to wszystko jest pokrecone ((( i nie wiem co robic
            flowercia
            do tego zapaleni spojowek
            • Gość: Julian Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 22:27
              Zapalenie spojówek to często objawy alergiczne. Może masz zwierzę w donu?
              Jeśli na tydzień wycofasz pokarmy mleczne ale dokładnie wszystkie łącznie z
              masłem to możesz się przekonac jak wpływaja na twoje zdrowie.
              • Gość: Doki Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.213-200-80.adsl.skynet.be 04.02.04, 07:59
                Julian, przeciez dziewczyna pisze: zapalenie spojowek, bole stawow i cewki
                moczowej, a wszystko w przebiegu zakazenia chlamydia. To jest zespol Reitera.
                • Gość: flowercia Re: Wyniki histo jelito cienkie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.02.04, 09:47
                  Hej Doki
                  ale reumatolog tak nie twierdzi( ciagle chyba liczy ze wyjdzie w koncu
                  Crohn((((((((((( zalamka mialam niejasne zapalenie cewki bo
                  wyniki moczu i posiweu byly w porzadku jedynie bylo b. silne pieczenie
                  (chyba od chlamydii ) i zreszta znow nadal jest ale skoro wyniki moczu sa w
                  porzadku to jakos widze, ze lekarz nie wierzy w chlamydie trachomatis w cewce
                  ((( bo antyciala w kriw w porzadku ide znow do reumatologa w przyszla srode ale
                  juz
                  chyba panstwowo chyba nie ma co wydawac kasy prywatnie bo i tak nikt mi
                  nie pomogl a juz duzo pieniedzy wydalam przez pol roku na lekarzy ((((
                  pozdrawiam i dzieki DOki!
                  na razie bralam 2x doxycykline a teraz ostatnio summafed ale i tak chlamydia
                  jak siedziala tak siedzi ((((((((((((((((((
                  wlasciwie to jak leczy sie zespol Reitera juz tez o tym czytalam i sama sobie
                  wydedukowalam ze moze to to byc ale nie chce wyjsc na hipohondryczke
                  choc ja na prawde zle sie ciagle czuje(((((((((((((((((((((((((
                  flowercia
                  gg 760652

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka