Dodaj do ulubionych

Pomocy osteoporoza u dziecka..!

IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 11.03.04, 20:34
Moje dziecko (10 lat) choruje na osteoporozę wieku dziecięcego. Co pół roku
miewa bóle kręgosłupa spowodowane osteoporozą. Miało robine badanie
densytometryczne i choroba zaatakowała właśnie kręgosłup najbaedziej. Bieze
jakieś tam wapno i leki przeciwbólowe. Co robić? Po takim urazie wyginaja sie
kregi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.sdh.sk.ca 11.03.04, 20:46
      Bardzo rzadka choroba, ale jest szansa samoistnego wyzdrowienia. Dziecko
      powinno byc po opieka dobrego reumatologa.
      O ile wiem stosowano na ta chorobe takie leki jak witaminą D, bisfosfoniany,
      fluorek sodu. Choc trudno mi powiedziec z jaka skutecznoscia. Nie wiem czy
      istniejace leki na dorosla forme osteoporozy moga tu byc skuteczne,
      podejrzewam, ze nie.
      Postepowanie powinno byc bardzo specjalistyczne i moja wiedza jest tu za waska.
      • Gość: Ewa Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 11.03.04, 23:03
        Dziękuje
        • Gość: k Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 19:23
          • Gość: y Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 23:37
        • Gość: ola Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 22:02
          ?
    • Gość: Elzbieta Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.client.comcast.net 26.03.04, 14:03
      Dziendobry Ewa! Wiem jak wazne jest dla Ciebie zdrowie Twojego dziecka! Czy
      slyszalas cos na temat "diety optymalnej", dr. Jana Kwasniewskiego? Wyleczyl
      tysiace osob z roznych chorob. Na terenie calej Polski jest wielu lekarzy,
      ktorzy pomagaja poprzez prawidlowe odzywianie. Rezultaty ogromnie szybkie!
      Sami z mezem stosujemy ta diete ( sposob odzywiania ) od miesiaca i mamy
      niewiarygodne rezultaty! Ale kazdy musi sam wybrac! Tak czy inaczej warto tym
      sie zainteresowac, tym bardziej, ze chodzi tu o zdrowie Twojej najblizszej
      osoby. Kup sobie ksiazke pt. " Dieta optymalna",powinnas tam znalezc cos dla
      siebie i Twojego dziecka. W Arkadii, bo tak nazywaja sie osrodki umieszczone w
      roznych pkt. Polski, zbadaja Twoje dziecko i podpowiedza co masz dalej robic.
      Wierze, ze i Tobie i Twojemu dziecku pomoga - nawet nie przypuszczasz jak
      bardzo! Ale to jest Twoj wybor. Zasiegnij rady u lekarzy optymalnych. Wiecej
      informacji znajdziesz na stronie internetowej , www.google.com/search?
      hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=dieta+optymalna , lub poprostu w wyszukiwarce wpisz :
      dieta optymalna . Zycze powodzenia! Elzbieta
      • Gość: brumbak Re: bardzo prosze optymalni- wysiadka IP: *.crowley.pl 26.03.04, 15:45
        Gość portalu: Elzbieta napisał(a):

> Dziendobry Ewa! Wiem jak wazne jest dla Ciebie zdrowie Twojego dziecka! Czy
        > slyszalas cos na temat "diety optymalnej", dr. Jana Kwasniewskiego? Wyleczyl
        od miesiaca i mamy
        > niewiarygodne rezultaty! Ale kazdy musi sam wybrac!
        .............................................................
        > na tym forum podaje sie takie informacje które słuza zdrowiu

>>>
        jesteś miesiac na diecie i juz tak żarliwie ją propagujesz? to nienormalne-
        przyjrzyj się sobie czy nie dałas się wciagńąć w coś czego możesz żałowac...
        ....
        optymalni proszeni sa o nie zawracanie glowy ludziom na tym forum///
        jeśli musicie to zawracajcie sobie głowę nawzajem w Bractwach..

.. co do osteoporozy- to dieta Kwasniewskiego wybitnie do niej usposabia
        • Gość: Krystynaopty1 Re: bardzo prosze optymalni- wysiadka IP: *.elpos.net 29.03.04, 00:04
          Gość portalu: brumbak napisał(a):

> optymalni proszeni sa o nie zawracanie glowy ludziom na tym forum///

Masz ty tupet! Czy to może TWOJE forum? Jakim prawem próbujesz tu
          innym "zamknąć" usta?
          A poza tym - to właśnie TY SAM zakładasz tutaj wątki o Kwaśniewskim i diecie
          optymalnej, a nam każesz się milczeć?

> .. co do osteoporozy- to dieta Kwasniewskiego wybitnie do niej usposabia

A co ty wiesz o osteoporozie i o skuteczności w leczeniu osteoporozy dietą
          optymalną?

Krystyna
          • Gość: brumbak Re: jak dieta usposabia do osteoporozy IP: *.crowley.pl 01.04.04, 21:51
            Gość portalu: tłuszcojadka z Ciemnogrodu napisał(a):

A co ty wiesz o osteoporozie i o skuteczności w leczeniu osteoporozy dietą?

>
            w wiekszości przypadków osteoporoza nie jest chorobą
            lecz stanem organizmu wypracowanym przez własciciela danego ciała...

- odwapnienie kości ma związek (wykluczywszy rzadkie stany chorobowe)
            z:
            a/ dietą
            b/ trybem życia( aktywność fizyczna)
            - Podam niżej parę wyników badan naukowych na ten temat.

- Czy osteoporoza to wynik za małego "dowozu" wapnia do organizmu czy za
            dużej utraty metablicznej?

Podaję wyniki 5 badan na ten temat
            Badano w nich przy danym spozyciu wapnia oraz dwóch różnych typach diety -
            - I . o niskim spozyciu białka
            II- dieta wysokobiałkowa-
            jaki jest
            BILANS WAPNIA w organizmie to znaczy czy czy go ubywa (bilans ujemny) czy
            przybywa( bilans dodatni)
            Badanie 1 Anad.C "Effect of Protein Intake on Calcium Balance of Young Ma
            Given 500 Mg Calcium Daily." Jounal of Nutrition, 104:695, 1974Wyniki:
            bilans przy diecie niskobiałkowej + 31 przy wysokobiałkowej: minus 120

Badanie 2 : Hegstad, M " Urinary Calcium and Calcium Balance in Young Men as
            Affected by Level of Protein and Phosphorous Intake. " Journal of Nutrition
            111:53,1981
            poziom spożycia wapnia 500 Mg
            wyniki:
            dieta niskobiałkowa +24 wysokobiałkowa: minus 116
            Badanie 3 Walker, R. Calcium Retention in the Adult Human Male as Affected by
            Protein Intake. " Journal of Nutrition 102:1297, 1972
            poziomo spozycia wapnia 800 Mg
            wyniki: dieta niskobiałkowa: +12 wysokobiałkowa: minus 85

Badnie 4 Johnson, N "Effect of Level of Protein Intake on Urinary and Facal
            Calcium and Calcium Retention of Young Adult Males." Journal of Nutrition,
            100:1425, 1970
            poziom spożcyia wapnia 1400 Mg
            wyniki: dieta niskobiałkowa +10 wysokobiałkowa minus 84

Badanie 5 Linkswiller, H, "Calcium Retention of Young Adult Males as Afected
            by Level of Protein and of Calcium Intake"
            Trans New York Academy of Science, 36: 333, 1974
            poziom spożycia wapnia 1400 Mg
            wyniki: dieta niskobiałkowa: +20; dieta wysokobiałkowa minus 65
      • Gość: o Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 22:38
      • Gość: o Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 22:39
    • Gość: fizjo... Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.retsat1.com.pl 26.03.04, 16:03
      Jak w każdej osteoporozie należy pamiętac o dopowiedniej aktywności fizycznej
      (odpowiednie obciążenie kości zapobiega ich odwapnianiu)
      • Gość: Ewa Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 19:23
        Dziękuje
    • Gość: Julian Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 15:42
      Osteoporoza to nie tylko brak wapnia w organizmie. Jest szereg innych
      pierwiastków takich jak magnez, krzem, mangan, molibden, cynk, bor itd.
      wpływających na stan naszych kości. Można wykonać analizę minerałów zawartych
      we włosach dziecka. Ponadto zamiast wapnia lepiej podawać zmielone skorupki jaj
      których skład jest zbliżony do składu naszych kości. Należało również zwrócić
      uwagę czy łóżko w którym śpi dziecko jest wystarczająco twarde.
    • Gość: N.C. Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: 81.15.135.* 27.03.04, 17:34
      Witaj. Czy wiadomo, z jakiego powodu twoje dziecko ma osteoporozę. To może
      banalne pytanie. Starsze panie mają z reguły problemy z powodów homonalnych. U
      dzieci bywa inaczej. Ja mam to od dziecka, przed laty zwano to "skąpokostem".
      Dostawałam sporo wapna, kazano jeść wiele nabiału. Specjalnie nie ppmogło. Po
      kilka razy łamałam obydwa nadgarstki i nogi. Wystarczyło banalne przewrócenie
      się w wannie. Plecy do dziś bolą mnie niemal stale, mam skrzywiony kręgosłup.
      Na szczęście nie za mocno. 25 lat temu nie robiono powszechnie badań
      densytometrycznych, lekarze nie potrafili również określić przyczyn choroby.
      Dopiero teraz (mam 34 lata) stwierdzono, że mój organizm nie radzi sobie z
      przyswajaniem wapnia. Dostaję wapno, z witaminą D3, dodatkowo co jakiś czas
      leki odbudowujące kości. Ostatnio lekarka powiedziała mi, że już przed laty
      powinnam dostać takie leki (nie mogę sobie przypomnieć nazwy, a mam teraz
      przerwę w ich zażywaniu, w każdym bądź razie na receptę miesięcznykoszt to
      wydatek ok. 240 zł). Nie są zbyt dobre na wątrobę (konieczne leki osłonowe),
      ale ratują kości. Dodatkowo konieczne są ćwiczenia, ale tylko wybrane, sama
      złamałam raz rękę na w-fie, przy próbach stanięcia na rękach - bo tak wymagała
      nauczycielka, bo - to było w programie. Pomagają zajęcia na basenie, nie
      obciążają, a ruch jednak jest niezbędny. Dodatkowo pływanie - szczególnie na
      plecachjest prawdziwym ratunkiem dla tych pleców. Musisz trafić dodobrego
      lekarza, to niestety raczej kosztuje. Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy ( w góle
      z jakiego jesteś miasta) jest poradnie leczenia osteoporozy i tam się udaj.
      Dziecko musi mieć skierowanie na odpowiednie ćwiczenia fizyczne, pomagają
      zabiegi. Masaże muszą prowadzić odpowiedni masażyści, gdyż zbyt mocny np.
      nacisk może spowodować nieodwracalne szkody w kościach kręgosłupa. Samo wapno i
      leki przeciwbólowenie pomogą, to tylko zwalczanie objawów, a nie choroby.

A poza tym nie martw się. Ja żyję już ponad ćwierć wieku z tą chorobą, jestem
      raczej sprawna. Nie jest to przyjemne, ale da się żyć. Najważniejsze - naprawdę
      dobry lekarz. I nie daj się zbyć, gdy Ci ktoś powie, że osteoporoza to choroba
      kobiet po menopauzie, owszech ich dotyczy najczęściej, ale sporo młodych kobiet
      i dzieci na nią cierpi. Ale da się leczyć - to pociecha! Dużo zdrówka dla
      dziecka.
      • Gość: N.C. Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: 81.15.135.* 27.03.04, 17:42
        I jeszcze sprawa dotycząca łóżka. Musi być odpowiednie - dobre są materace
        lateksowe (dla chorych na kręgosłup, o wiele lepsze od sprężynowych). Nie daj
        się przekonać do starych metod, typu łóżko twarde jak deska. Wtedy kręgosłup
        nadmiernie się wygina, a ze względu na brak "kości w kości", łatwo się
        odkształca i przez to prowadzić może do kalectwa. W dodatku jest twardy i
        niewygodny, co wcale zdrowe nie jest! Zbyt miękkie posłanie, typu materac z
        gąbki, też niedobry. Materac powinien byćsprężysty, poddający się ułożonemu
        ciału, ale nie za miękki i nie za twardy. Bo zarówna za twardy jak i za miękki
        sprzyja zmianom kręgosłupa, a co za tym dalej idzie - bólom pleców. Niestety,
        te materace w tradycyjnych tapczanach, leżankach i rozkładanych fotelach nie
        występują.
        • Gość: Ewa Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 19:12
          dziękuję.
    • Gość: Bogdan Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 21:15
      Wszelkie leki farmakologiczne i ćwiczenia nie leczą przyczyny choroby.Powodują
      one jedynie zmniejszenie dolegliwości nie wpływając na zmniejszenie postępu
      choroby.Przyczyną choroby nie jest brak wapnia [bo tkanka łączna nie jest
      zbudowana z wapnia]lecz niedostatku białka o nazwie kolagen.Należy jeść potrawy
      i naturalne suplementy zawierające duże ilości kolagenu.
      Nie słuchaj głupot Wegetariańskiego Barbarzyńcy o nicku Brumbak.
    • vitalia Re: Pomocy osteoporoza u dziecka..! 02.04.04, 00:17
      Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Moje dziecko (10 lat) choruje na osteoporozę wieku dziecięcego. Co pół roku
      > miewa bóle kręgosłupa spowodowane osteoporozą. Miało robine badanie
      > densytometryczne i choroba zaatakowała właśnie kręgosłup najbaedziej. Bieze
      > jakieś tam wapno i leki przeciwbólowe. Co robić? Po takim urazie wyginaja sie
      > kregi.
      Jakieś tam wapno to napewno nie pomoże.Tu potrzebna jest odpowiwdnia dieta
      bogata w kasze,orzechy,kakao,szpinak,soczewicę(magnez)no i dobry preparat
      wapniowy.np.w takim zestawie.
      węglowodany 0,15g
      tłuszcze 0,02g
      WIT.C (askorbinian wapnia)60mg.
      Wit D3(cholekalcyferol)50IU (1,2mcg).
      WIT K1 (filochinon) 15 mcg.
      Wapń (węglan wapnia,cytrynian wapnia,askorbinian wapnia)125 mg.
      Magnez (cytrynian magnezu,tlenek magnezu)62,5mg.
      wszystkie te składniki charakteryzują się dobrą rozpuszczalnością i
      bioprzyswajalnością. Zawarte w preparacie OPTICAL 500.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka