gazeta_mi_placi 01.07.10, 20:10 Zaleca się usuwanie kamienia co pół roku,ale u mnie osad wyjątkowo się osadza na zębach i już po krótszym czasie jest różnie. Czy mogę usunąć kamień lub piaskować nawet raz w miesiącu czy jednak za często? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi56 Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 01.07.10, 20:57 Kamien odklada sie na zebach jak slina jest zasadowa. Tester , moze byc taki do sprawdzania wody w akwarium, sprawdzic mozna - sline ,mocz. Jak wyjdzie na zasade to najpierw trzeba zmienic jedzenie. Nie wiem na czym polega to piaskowanie, ale przypuszczam ze po takim piaskowaniu szkliwo na zebach bedzie jeszcze bardziej szorstkie i jeszcze szybciej bedzie sie osadzal kamien bo bedzie mial gdzie sie zatrzymywac. Poczytaj tez o bakteriach , sa takie co powoduja zasade i sa tez takie co powoduja kwasna sline. W obydwoch przypadkach jest zle. Jak duza zasada to tworzy sie kamien, jak duzy kwas to wybiera wapno z zebow i z czasem robia sie cienkie i slabe. Czeka Cie nauka o ph organizmu- duzo tego i dosc sporo sprzecznych teori. Ja doszlam do tego ze tak naprawde to malo wiedza , a moze tylko udaja , albo nie chca wiedziec. Leczenie zebow to wkoncu miliardowe dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskowaćh 02.07.10, 05:00 ze po takim piaskowaniu szkliwo na zebach bedzie jeszcze bardziej szorstkie i jeszcze szybciej bedzie sie osadzal kamien bo bedzie mial gdzie sie zatrzymywac. www.bestdent.com.pl/profesjonalne-czyszczenie-zebow po piaskowaniu jak trzeba mozna przeciez wypolerowac. a tobie radze bardziej dbac o zeby i jednak raz na pol roku je wyczyscic. jak czesto czyscic, zapytaj swojego dentysty, ale nie sadze ze czesciej niz co pol roku to dobrze. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 02.07.10, 05:01 Chyba taniej wyjdzie ci zainwestowanie w elektryczna szczoteczke... Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 02.07.10, 09:08 wiedzma30 napisała: > Chyba taniej wyjdzie ci zainwestowanie w elektryczna szczoteczke... Dokladnie. Zawsze mialam problemy z kamieniem. Od 10 lat myje zeby elektryczna szczoteczka, chodze na kontrole ale kamienia zero, prochnica tez jakby sie na mnie obrazila;) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 03.07.10, 14:20 Mam,ale przyznam że jak zasiedzę się neciku to nie zawsze myję na noc tylko płynem przepłukam. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 03.07.10, 18:41 Najwyzszy czas zmienic przyzwyczajenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
anielka05 Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 02.07.10, 07:42 Jezeli usuniesz kamien to staraj sie bardzo dokladnie czyscic zeby. Kamien tworzy sie wlasnie wtedy jezeli zeby sa niedostatecznie umyte przez dluzszy czas. Swoja droga jezeli Twoje zeby potrzebuja czyszczenia z kamienia tak czesto, to musi byc cos na rzeczy. Porozmawiaj z dentysta. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 02.07.10, 21:21 Zastanawiam się czy ty przypadkiem nie masz Zespołu Sjogrena? Wtedy jest słabe wydzielanie śliny, a ta która jest jest słabej jakości. Jest to jednym z powodów tworzenia się osadu, i kamienia na zębach, a co za tym idzie problemów z próchnicą. Sama mam taki problem, ale znam jego przyczynę. Staram się wspomagać wydzielanie śliny specjalnym preparatem, narazie jest w miarę poprawnie. Nie mniej jednak częste wizyty u dentysty to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 04.07.10, 22:53 Zastanawiam się czy ty przypadkiem nie masz Zespołu Sjogrena? no i wydalo sie- nie ma zespolu Sjogrena tylko jest brudaskiem ktory nie myje regularnie zebow.... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 05.07.10, 00:29 minniemouse napisała: > > Zastanawiam się czy ty przypadkiem nie masz Zespołu Sjogrena? > > no i wydalo sie- nie ma zespolu Sjogrena tylko jest brudaskiem ktory nie myje r > egularnie zebow.... > > Minnie > > Oj Minnie, niekoniecznie, moze byc wada zgryzu czy zbyt ciasne zeby, wady genetyczne. Ciekawe dlaczego mi kamien narasta tylko na 2 dolnych jedynkach? Bo wszystkie pucuje dobrze a te jedynki tak o z lenistwa omijam, akurat te jedynki? ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 05.07.10, 18:24 Dodam,że mam wadę zgryzu. Niestety rodzice nie dopilnowali w odpowiednim wieku,a teraz na stare lata nie będę już bawić się w aparaty. Mam "natłok" zębów w dolnej szczęce. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Jak najczęściej można usuwać kamień/piaskować 06.07.10, 05:25 wiesz no - jak czasami nie szczotkujesz zebow tylko pluczesz plynem to 'ajmsory' - to nie wykrecisz sie wada zgryzu. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś