Gość: Zuzia IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 23.03.04, 17:22 Czy leki (krople) służące do rozszerzenia źrenic mają jakieś działanie ogólne. Jeśli tak to jakie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Rozszerzenie źrenic. IP: *.97-201-80.adsl.skynet.be 23.03.04, 18:08 Najczesciej zadne. Czasem moga powodowac suchosc w ustach. Natomiast leki, ktore rozszerzaja zrenice, porazaja rowniez akomodacje. Widzi sie nieostro i zle. Niektorzy wskutek tego odczuwaja zawroty glowy, nudnosci, bole glowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Rozszerzenie źrenic. IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 23.03.04, 18:48 Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Rozszerzenie źrenic. IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 24.03.04, 14:06 Mam jeszcze jedo pytanie: czy środek rozszerzający źrenice ma wpływ na naczynia krwionośne i czy może spowodować rozszerzenie naczynek na twarzy. Pytam, gdyż cierpię z powodu zmian naczyniowych na twarzy i nie chcę pogorszyć sytuacji. Zastanawiam się również jaki wpływ na moje zmiany skórne może mieć trental 100 podawany we wlewie kroplowym. Jestem krótkowidzem i mam degenerację siatkówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Rozszerzenie źrenic. IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 24.03.04, 14:17 No ale przeciez srodki do rozszerzania zrenic podaje sie jednorazowo, przed badaniem okulistycznym. Trudno mi wyobrazic sobie, zeby jednorazowe podanie moglo spowodowac jakiekolwiek trwale zmiany. W ogole zas, acz atropina i pochodne daja w wiekszych dawkach sucha, zaczerwieniona skore (bo blokuja pocenie sie), to ten efekt jest calkowicie odwracalny. Gdybysmy nawet przyjeli, ze skora na twarzy sie zaczerwieni po tym jak troche leku splynie z lzami po policzkach, to nie uszkodzi to naczynek. Trental moze dawac zaczerwienienie skory, nawet wysypke, obrzek naczynioruchowy czy pokrzywke w razie alergii, ale malo prawdopodobne, zeby pogorszyl jakies "zmiany naczyniowe". Jakie zmiany wlasciwie masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Rozszerzenie źrenic. IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 24.03.04, 20:19 Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Na policzkach mam rozszerzone drobne naczynka krwionośne (teleangiektazje). Staram się wykluczyć wszystko co może powodować powstawanie nowych zmian. W poniedziałek mam mieć wykonane kontrolne badanie okulistyczne. Zastanawiam się czy atropina po wchłonięciu się z worka spojówkowego może zadziałać na naczynia. Trental biorę tylko raz w roku (10 kroplówek). Odpowiedz Link Zgłoś