Dodaj do ulubionych

Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności

20.12.10, 10:38
Zawsze myślałam, że śledź matias to śledź, sól i woda... Potem poczytałam co jest naopakowaniu, hehe...

Czytajcie etykiety! Dojrzewacz do matiasów, wtf?

buntskrzata.blogspot.com/2009/11/czytajcie-etykiety.html
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 20.12.10, 10:40
      Aż 43% ankietowanych kobiet to idiotki chcące likwidacji fast-foodów? Ciekawe, ile poparłoby prawny nakaz zakładania szalików i czapek w ziemie? Jeśli ktoś nie wie, dlaczego lewica walczyła o prawa wyborcze kobiet i dalej uparcie popycha kobiety do władzy, to ma gotową odpowiedź. Dlatego, że dzięki nim może wprowadzać w życie swoje totalitarne pomysły drogą demokratyczną.
    • evelinag Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 20.12.10, 10:55
      Jestem dietetykiem i instruktorką fitness zajmuję się zawodowo żywieniem i sportem.W powyższym temacie powiem tak. Na pewno nie można zakazać spożywania, reklamowania czy pisać ostrzeżeń na produktach, które są KALORYCZNE. Co z tego, że produkt ma dużo kalorii? Przecież takie rzeczy człowiek również spożywa a wręcz powinien (to są na przykład oleje, masło, słonecznik, orzechy, miód...). Nikt nie powie, że ich nie wolno, bo zawierają dużo tłuszczu czy cukru.
      W tym całym informowaniu o szkodliwości chodziłoby raczej o takie potrawy czy produkty, które są naszpikowane chemią. Tyle, że nie wszyscy producenci informują o ich dodawaniu do swoich "przysmaków". I tutaj jest problem.
      Ja osobiście raczej chciałabym znaleźć informację o szkodliwości chipsów, jogurtów czy pasztetów nie ze względu na ilość w nich tłuszczu czy cukru, lecz właśnie z uwagi na dodatek szkodliwych (poniekąd i rakotwórczych) substancji. Zatem hasło w stylu: "uwaga! spożywanie czekolady czy soków jest niezdrowe", nie ma żadnego sensu. Zaś tekst "spożywanie czekolady z dodatkiem E... czy soku z aspartamem i benzoesanem sodu" - jest już jak najbardziej słuszne, a wręcz potrzebne.
      Choroby, z jakimi borykają się dziś ludzie, wynikają nie z jedzenia masełka czy innych wysokokalorycznych potraw, produktów. One są wynikiem przetwarzania żywności oraz "udziwniania" produktów i dań. A przecież najlepszym pokarmem dla człowieka jest pokarm najprostszy, z jak najmniejszą ilością dodatków i jak najmniej poddany obróbkom termicznym.
      Dla chętnych by zgłębić temat, podaję link do strony, w której znajdziecie ciekawe informacje:
      www.dieta-trening.eu/main/prawidlowe-odzywianie
      Pozdrawiam,
      Ewelina Wieczorek
      www.epicentrumzdrowia.pl
    • ognis1 Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 20.12.10, 13:46
      Takie ostrzeżenia powinny się pojawiać, aby uświadomić ludziom karmiącym swoje dzieci chipsami, batonikami, czy innymi zapychaczami, że to, co robią jest zbrodnią! Gdy widzę małego człowieczka z butlą coli w jednej ręce, a z chipsami w drugiej, to aż mnie skręca, żeby zapytać rodzica, czy wie, jak bardzo niszczy organizm swojego dziecka? Jesteś tym, co jesz!!
      Znam taką rodzinę, gdzie surówek w ogóle nie jada się, dziecko w przedszkolu miało problemy z żołądkiem, bo tam nagle zaczęło jeść nieco zdrowiej. I co nam przyjdzie z pokolenia fast-foodowego?? Tylko epidemia chorób cywilizacyjnych - cukrzycy, raka, chorób krążenia, otyłość... Trzeba nam więcej samoświadomości, żeby nie wybierać produktów, gdzie w rubryce "skład" jest lista chemikaliów.
      Poczytajcie artykuły, link poniżej - zgroza, co nam się serwuje..!

      nowaatlantyda.com/2010/10/15/rak-choroba-naszej-cywilizacji/
      nowaatlantyda.com/2010/06/28/genetyczny-losos/
      • neuroleptyk Re: Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 20.12.10, 14:49
        ognis1 napisała:

        > Takie ostrzeżenia powinny się pojawiać, aby uświadomić ludziom karmiącym swoje
        > dzieci chipsami, batonikami, czy innymi zapychaczami, że to, co robią jest zbro
        > dnią! Gdy widzę małego człowieczka z butlą coli w jednej ręce, a z chipsami w d
        > rugiej, to aż mnie skręca, żeby zapytać rodzica, czy wie, jak bardzo niszczy or
        > ganizm swojego dziecka? Jesteś tym, co jesz!!

        Czpisy? Bo kaloryczne niezwykle, czy może, że zawierają akrylamid??
        • ognis1 Re: Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 20.12.10, 18:04
          Masz rację, akrylamid ma działanie rakogenne. Ale o chipsach można poczytac w GW:
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6290153,Polscy_naukowcy_dowiedli__ze_chipsy_szkodza_zdrowiu.html
          Takie jest moje zdanie - chipsy nie są dobrymi przekąskami, zawierają konserwanty, polepszacze smaku, to żywność wysokoprzetworzona, dostarcza organizmowi puste kalorie. Mam zastrzeżenia do żywienia dzieci chipsami ze względu na mają wysoki indeks glikemiczny tych produktów, co powoduje w organizmie skok insuliny. Produkty te dostarczają też zwiększonej ilości kwasów omega-6. Dzieci karmione żywnością o wysokim IG cierpią na powtarzające się wahania poziomu cukru we krwi, co wpływa na zachowania dzieci – np. nadmierne zmęczenie, płaczliwość, drżenia mięśni itp.
          Więcej jest złego w tej żywności, niż dobrego (dla konsumentów).
          Gdyby te produkty były takie zdrowe, dietetycy wprowadziliby je do jadłospisu.



          neuroleptyk napisał:
          > Czpisy? Bo kaloryczne niezwykle, czy może, że zawierają akrylamid??
          >
          • neuroleptyk Re: Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 21.12.10, 14:27
            ognis1 napisała:

            > Masz rację, akrylamid ma działanie rakogenne. Ale o chipsach można poczytac w G
            > W:
            > rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6290153,Polscy_naukowcy_dowiedli__ze_chipsy_szkodza_zdrowiu.html


            W artykule jest błąd bowiem w paczce czipsów nie ma 157 mg a żeby było tam 157 µg, to musi być albo wyjątkowo duża paczka albo zawartość powyżej średniej dla tego produktu, która jest granicach 500-600 µg/kg w ostatnich latach .

            W tej kwesti polecam

            www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1599.pdf
            Jeśli chodzi o akrylamid z diety i nowotwory.

            www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2376776/?tool=pmcentrez
            cebp.aacrjournals.org/content/18/6/1939.long
            cebp.aacrjournals.org/content/18/3/994.long
            cebp.aacrjournals.org/content/18/5/1663.full
            jnci.oxfordjournals.org/content/101/9/651.long
            aje.oxfordjournals.org/content/169/8/954.full
            onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.24002/pdf
            onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.20011/abstract
            www.ajcn.org/content/87/5/1428.long
            jnci.oxfordjournals.org/content/early/2009/04/28/jnci.djp080.full
            aje.oxfordjournals.org/content/170/7/873.long
            Generalnie o akrylamidzie w żywności.

            www.who.int/foodsafety/publications/chem/acrylamide_faqs/en/index1.html
            > Takie jest moje zdanie - chipsy nie są dobrymi przekąskami, zawierają konserwan
            > ty, polepszacze smaku, to żywność wysokoprzetworzona, dostarcza organizmowi pu
            > ste kalorie. Mam zastrzeżenia do żywienia dzieci chipsami ze względu na mają wy
            > soki indeks glikemiczny tych produktów, co powoduje w organizmie skok insuliny.
            > Produkty te dostarczają też zwiększonej ilości kwasów omega-6. Dzieci karmione
            > żywnością o wysokim IG cierpią na powtarzające się wahania poziomu cukru we kr
            > wi, co wpływa na zachowania dzieci – np. nadmierne zmęczenie, płaczliwość
            > , drżenia mięśni itp.
            > Więcej jest złego w tej żywności, niż dobrego (dla konsumentów).
            > Gdyby te produkty były takie zdrowe, dietetycy wprowadziliby je do jadłospisu.


            Co do tego IG i Omega-6 to powinnaś też podać badania na ten temat, na poparcie tego co pisałaś. Najlepiej by było podać oczywiście jak najwięcej takich badań, a nie tylko te, które potwierdzają, lub ewnetualnie metaanalizy. Oczywiście mogę wyszukać je sam, ale zostawie to zadanie dla ciebie lub przynajmniej wstrzymam się z tym do twojej odpowiedzi.
            • ognis1 Re: Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 24.12.10, 00:23
              Jestem pod wrażeniem załączonej bibliografii! Pytasz o źródło mojej wiedzy o IG i Omega-6 - otóż korzystałam z ksiązki Dr. Davida Servan-Schreibera "Antyrak". Ksiązka pełna jest odnośników do naukowych opracowań, aż kipi od bibliografii, dlatego twierdzę, że mogę zaufać podanym tam informacjom.
              Pozdrawiam Świątecznie - wesołych Świąt!
            • spector1 Re: Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 24.12.10, 14:19
              Linki do tych naukowych artykulow, z ktorych nic nie wynika, potwierdzaja jedynie
              teze,ze maja one za zadanie wyciszyc krytykow producentow fast food's.
              Przeczytaj dokladnie jakie twarde dowody maja autorzy tych opracowan.

              Nalezy wykazywac troche wiecej krytycznego spojrzenia na to co jest publikowane
              w periodykach naukowych.Jest tam wiele dezinformacji i dogmatow.
              Tzw wielki wzrost publikacji naukowych jest mitem.
              Faktem jest natomiast lawinowy wzrost smieciowych ,nic nie wnoszacych do nauki pseudo naukowych artukulow publikowanych takze w PubMed.

              W miedzyczasie w tzw krajach demokratycznych, bez rozglosu wprowadza sie totalitarne,drakonskie prawo, ktore bedzie mialo wplyw na zdrowie nie tylko ich mieszkancow.
              W niedalekiej przyszlosci, odpowiednia wersje tego prawa zatwierdzi takze UE.

              www.naturalnews.com/030809_Codex_Canada.html
              "...Passed on December 14 by the Canadian Senate, Bill C-36
              allows government authorities and health inspectors
              to invade personal property and arbitrarily confiscate
              any items deemed "unsafe". It completely bypasses all
              existing privacy and confidentiality laws that protect citizens
              from such unlawful interference, and restricts citizen access
              to courts for due process in such matters. And perhaps worst
              of all is Canadian citizens are now considered guilty until proven
              innocent rather than innocent until proven guilty as has long been the standard."

              Spector



              • neuroleptyk Re: Chcemy ostrzeżeń na niezdrowej żywności 26.12.10, 20:42
                spector1 napisał:

                > Linki do tych naukowych artykulow, z ktorych nic nie wynika, potwierdzaja jedy
                > nie
                > teze,ze maja one za zadanie wyciszyc krytykow producentow fast food's.
                > Przeczytaj dokladnie jakie twarde dowody maja autorzy tych opracowan.

                Te badania nie były przeprowadzone by zaadresować potencjał rakotwórczy akrylamidu z tzw. "fast food" lecz generalnie z diety. Nie musimy mieć zawsze twardych dowodów żeby coś wiedzieć.

                > Nalezy wykazywac troche wiecej krytycznego spojrzenia na to co jest publikowane
                > w periodykach naukowych.Jest tam wiele dezinformacji i dogmatow.

                Żeby jednak odrzucić badanie trzeba mieć ku temu podstawy.

                > Tzw wielki wzrost publikacji naukowych jest mitem.
                > Faktem jest natomiast lawinowy wzrost smieciowych ,nic nie wnoszacych do nauki
                > pseudo naukowych artukulow publikowanych takze w PubMed.

                Żeby to było czymś więcej niż twoją opinia, to trzeba czymś to co napsiałeś poprzeć.
    • mali_kali A kto bedzie weryfikowal co zdrowe, a co nie? 07.03.11, 11:11
      I czy takie informacje beda rownie rzetelne, jak te ktore otrzymywalismy o globalnym ociepleniu? Lewica chce kontrolowac wszystko. Odzywianie (ten artykul), oddychanie (CO2), rozmnazanie (aborcja, wychowanie seksualne), smierc (eutanazja). Jeszcze brakuje tylko wydalania - chociaz nie tutaj ekolodzy tez juz dzialaja.

      Wszystko bedzie uregulowane przez grono szanownych profesorow z brodami. Oni sa przeciez elita. A reszta?
    • aarvedui Zawsze pełna informacja (np o GMO) i wolny wybór 07.03.11, 14:19
      to kwintesencja liberalizmu - konsument MUSI mieć zawsze w pełni dostępną, pełną, czytelną informację o każdym produkcie.
      strażnikiem tego powinno być właśnie państwo, plus pilnowanie przed zmowami cenowymi i wykopywanie nieuczciwych z rynku. i to w zasadzie jedyna rola jaką powinno pełnić.

      pełna informacja to konieczne prawo konsumenta, co do wyboru tego, co konsumuje - powinien mieć całkiem wolny wybór. dragi, dziwki, wóda, fajki - do woli, niech konsument opłaci ubezpieczenie zdrowotne od niezdrowego trybu życia i niech hula.
      tak samo - jak chce żreć goowniane GMO i tanie produkty chorobotwórcze wypełniane soją, skrobią, odpadkami, olejami (wędliny, parówki, "sery", sporo nabiału, produkty przetworzone) - niech buli ubezpieczenie od chorób cywilizacyjnych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka