Dodaj do ulubionych

Kał - jakie badania?

09.01.11, 21:02
Witam, poltorej roku temu dosc mocno chorowalam na zapalenie nerek, gardla, oskrzeli i w ogole wszystko do kupy wziete, ktore bylo dobre 3 miesiace leczone roznymi antybiotykami. OD tamtej pory ( mimo iz minelo pol roku ) mam ciagle problemy gastryczne. Ciagle zdecia, bole brzucha, przelewania, skurcze, jezdzenie jak przy biegunce oraz naprzemienne biegunki z zaparciami ( np pare dni biegunka a pozniej 3 dni zaparcie ). Nie potrafie tym niczego uregulowac, bralam juz probiotyki - bez skutku, ziola - bez skutku, debretin - pomogl tylko na wyregulowanie czestosci wyproznien, psychoterapia - bez skutku.

Jutro ide do gastriologa na kolejan konsultacje i chcialabym sie dwoeidziec jakie badania bylyby pomocne w ustaleniu diagnozy?
Dodam ze ZAWSZE OD PONAD POL ROKU mam uczucie niepelnego wyproznienia co mnie doprowadza do szalu. JEst to bardzo niekomfortowe i meczace :/, poniewaz niepelen wyrpoznienie prowadzi do nasteonych wyproznien w ciagu dnia - czasem naglych.

Myslalam od zaczecia zrobienia badan nieinwazyjncyh - czyli badanie kalu- czy to moze pomoc z ustaleniu przyczyny? JEsli tak to JAKIE badania kalu? Na bakterie? Pasozyty? Krew utajona? Jaki moze byc koszt takich badan prywatnie?

JEsli badanie kalu nic nei wykaze, czy wowczas kolonoskopia jest wskazana?

Bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • burczykomar Re: Kał - jakie badania? 09.01.11, 22:13
      Kolonoskopia jest bardzo przydatnym badaniem, bo pozwala lekarzowi zobaczyć bezpośrednio co się tam dzieje i w razie jakiś sytuacji patologicznych, np polipów, wycięcie ich natychmiast. Objawy, które opisujesz, mogą wskazywać że dzieje się coś niedobrego, ale też może to być coś, co zwykło się nazywać IBS: zespół jelita drażliwego. W skrócie polega to na tym, że fizjologicznie jesteś zdrowa, wszystko jest OK, ale właśnie występują takie problemy jakie opisujesz.
      No właśnie, ale żeby wykluczyć wszystkie inne paskudztwa, trzeba zrobić badania. Nie wiem, czy od razu lekarz wyśle Cię na kolonoskopię, pewno najpierw zleci badania typu krew utajona, morfologia itd.
      Pytasz o koszty badań
      • aneczkaa211 Re: Kał - jakie badania? 10.01.11, 09:28
        Stres zawsze potrafilam opanowac i jestem osoba raczej spokojna. Takze stres raczej wykluczam. I dodam ze ja na prawde nie jestem hipohondryczka a mimo to ciagle mnie boli brzuch, nawet gdy staram sie nie zwracac na to uwagi - to nic nie daje.
        • snajper55 Re: Kał - jakie badania? 10.01.11, 09:50
          aneczkaa211 napisała:

> Stres zawsze potrafilam opanowac i jestem osoba raczej spokojna.

Stresu nie da się opanować, tak jak nie można opanować hałasu czy zimna.

S.
    • maki-chan Re: Kał - jakie badania? 10.01.11, 22:07
      w podobnej sytuacji lekarka mi zleciła ogólne badania krwi, badania TSH i FT4 no i kolonoskopie i gastroskopię. to są najlepsze badania. co do twoich dolegliwości. miałam podobne.mi pomagała żywnośc bogata w błonnik typu płatki z otrębami. stosowałam też błonnik Vitalio.nie wyleczyło mnie to ale polepszyło jakość życia.
      • paprykowychips Re: Kał - jakie badania? 07.02.11, 17:05
        maki-chan napisała:

> w podobnej sytuacji lekarka mi zleciła ogólne badania krwi, badania TSH i FT4 n
        > o i kolonoskopie i gastroskopię. to są najlepsze badania. co do twoich dolegliw
        > ości. miałam podobne.mi pomagała żywnośc bogata w błonnik typu płatki z otrębam
        > i. stosowałam też błonnik Vitalio.nie wyleczyło mnie to ale polepszyło jakość ż
        > ycia.
        A nie można czasem rozwolnienia dostać, jak sie z błonnikiem przesadzi?
    • aneczkaa211 Re: Kał - jakie badania? 12.01.11, 07:32
      Witam, bylam u lekarza, dostalam zlecenie na badania :
      morfologia, OG, CRP,
      Proby watrobowe,
      ogolnie badanie moczu
      krew utajona w kale.

Czy jeszcze ajkies powinnam miec zrobione badaia, ktore by pomogly mi ustalic co mi dolega?
      • burczykomar Re: Kał - jakie badania? 12.01.11, 08:39
        Zaufaj lekarzowi i nie próbuj leczyć się na własną rękę :) Skierował Cię na prawidłowe badania i tego się trzymaj.

Chociaż, jak tak czytam co piszesz i w jaki sposób piszesz, to wydaje mi się, że jednak jesteś osobą stresującą się mocno. I to, jak pisałem wcześniej, może być również źródłem Twoich problemów z żołądkiem/jelitami.
    • aneczkaa211 Re: Kał - jakie badania? 12.01.11, 19:29
      Wszystkie badania zlecone przez lekarza w normie. Czy w takim wypadku potrzebna jest kolonoskopia? Czy moze jednak warto ja zrobic? Acha i dosalam Sulpiryd na wyciszenie. Czy warto go rbrac? Troche sie boje, poniewaz na ulotce jest napisane ze stosuje sie go glownei w nerwicach, depresjach i schizofreniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka