maggpie
15.12.11, 20:13
Zastosowanie:
Wodorowęglan sodowy, znany pod synonimową nazwą jako kwaśny węglan sodu jest nieorganicznym związkiem, wodorosolą kwasu węglowego i sodu. Związek jest wrażliwy na podwyższoną temperaturę, ulega intensywnemu rozkładowi, wydzielając dwutlenek węgla. Otrzymywany syntetycznie, m.in. jako produkt pośredni przy otrzymywaniu węglanu sodu (sody kalcynowanej) metodą Solvaya.
Poza lecznictwem wodorowęglan sodu jest stosowany powszechnie w przemyśle spożywczym, w pożarnictwie, fotografice, do zmiękczania wody, jako środek osuszający, odwaniający i in.
Surowiec przeznaczony do celów farmaceutycznych odznacza się wysokim stopniem czystości chemicznej.
Wodorowęglan sodowy po podaniu doustnym zobojętnia kwaśną treść żołądka z wydzieleniem dwutlenku węgla. W efekcie wywołuje hipersekrecję żołądka. Ponadto wywołuje alkalizację płynów ustrojowych, wyrównuje kwasicę metaboliczną, alkalizuje mocz i działa moczopędnie. Wzmaga wydzielanie gruczołów śluzowych dróg oddechowych (umiarkowanie), wywiera słabe działanie przeciwwymiotne. Stosowany jest jako antacidum przeważnie w preparatach złożonych, jako środek alkalizujący w kwasicy metabolicznej (per os et intravenosum), rzadko pomocniczo jako diureticum, expectorans, antiemeticum (pro infantibus), w celu zalkalizowania moczu w okresie podawania sulfonamidów oraz w zatruciach, np. barbituranami.
Zastosowany zewnętrznie w postaci roztworów ułatwia oczyszczanie ran, działa miejscowo przeciwzapalnie dzięki zmianie odczynu zapalnie zmienionych tkanek. Wchodzi w skład wielu preparatów do stosowania miejscowego w dermatologii, laryngologii i niekiedy ginekologii oraz okulistyce. Ponadto stanowi surowiec pomocniczy w praktyce farmaceutycznej przy wytwarzaniu wielu postaci leków (np. granulaty, proszki musujące, proszki do przygotowywania roztworów) itd.
Więcej tu: www.pharma-cosmetic.com.pl/?strona,doc,pol,glowna,1341,0,218,1,1341,ant.html
*****************************************************************************************
Myślę, że warto wiedzieć.
Sama bardzo często w kuchni/domu używam, czasami piję na żołądek.
I tak się zastanawiam czy jest bezpieczna?
Bo służy także do: wybielania, czyszczenia itp. Więc?
Jest też (co prawda) składnikiem wielu kosmetyków. Sama nie wiem.
A ostatnio słyszałam o kobiecie, której pękł żołądek.
Wedle jej interpretacji od stosowania sody - bo dużo jej spożywała na kaca.
A swoją drogą (ponoć) dużo piła, więc myślę że alkohol był/ mógł być główną przyczyną :)
Plus okropne odżywianie itp. :/
Jakie macie zdanie/ doświadczenie w temacie?
Przyznam, że bardzo mnie to interesuje.