Dodaj do ulubionych

Uszkodzony nerw w zębie.

09.06.04, 23:33
Witam,

mam pytanie. Czy to mozliwe, ze przy punkcji zatok uszkodzono mi nerw w
zebie?, w gorej szczece?, bo od tego czasu dostaje kosmicznego bólu jak cos
zjem zimnego lub goracego??, czasem nawet jak mocniej nacisne tego zeba
jezykiem albo go tak bardziej totkne, to czuje jak mnie boli caly korzen i
ten bol sie rozchodzi az po nos i oko i jest normalnie nie do wytrzymania.
czasem jak sie za bardzo "ugosci" w mojej szczence, to boli pół nocy.
Dodam jeszcze, ze po ktorejs punkcji to mialam wrazenie, ze mi sie korzen
rusza jak glowa potrzasnelam.
Czy to jest uszkodzony nerw?
Dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Patryk Re: Uszkodzony nerw w zębie. IP: *.oc.oc.cox.net 10.06.04, 03:24
      A co na to stomatolog?Jakiekolwiek uszkodzenie pęczka nerwowo-naczyniowego w
      okolicy szczytu korzenia,oprócz objawów termicznych i bólowych jest widoczne na
      RTG zęba w formie zmian okołowierzchołkowych.Są takie na zdjęciu?
      • vecka Re: Uszkodzony nerw w zębie. 10.06.04, 09:45
        Witaj,

wiesz co , robilam zaraz tak z miesiac po tej punkcji wtedy zdjecie
        pantomograficzne szczeki i stwierdzili, ze nic tam nie widza, to bylo mniej
        wiecej miesciac po ostatniej punkcji, bo myslalam, ze normalnie mi oko i nos od
        bolu wyrwie.
        Najpierw mysleli, ze to zatoki bola i zaserwowali mi w ciemno jeszcze raz
        punkcje, ale okazalo sie , ze juz ropy tam nie ma.
        Wysali mnie do dentysty, w Lodzi jest ogromne centrum dentystyczne na
        Czechslowackiej i ogladlo mie tam kilku studentow medycyny i kilku lekarzy i
        nic nie stwierdzili wtedy poza tym, ze zeby nie reguja na takie pukanie
        metalowa paleczka.Nie wiem jak to sie nazywa.Tak czy siak nic nie czulam, ale
        nos i oko chcilo mi wypasc z bolu.Stwierdzili, ze to jakis nerw twarzowy czy
        cos takiego, przy nosie...Nie pamietm jak on sie nazywal.
        Po jakims czasie sie uspokoilo, ale teraz , jakos tak od roku znowu jest
        masakra, tylko, ze to mi sie przesunelo na szostke, bo wtedy czylam to w
        okolicach czworki.Mysleli, ze moze mi sie jakas torbiel zrobila na polaczeniu
        korzenia i zatoki od tej ropy w zatkokach, ale na zdjeciu nie bylo widac nic
        szczegolnego, wiec zostawili mnie tak i juz.
        Ten zab jest plombowany,a le czworka nie byla plombowana, a tak samo mie
        bolala..
        Chociaz teraz to juz nie wiem czy to czworka czy szostka, bo ten bol jest
        bardzo rozlany, wiec teraz to juz nie jestem pewna , ktory ta zab, wszystko
        razem mnie boli, cala gorna szczeka prwostronna po nos i oko.
        Jak zjem loda po tej stronie, to potrafi mnie bolec kilka godzin.
        Nie wiem juz. Nie mam ochoty latac znowu po dentystach, bo beda mi kazali robic
        to zadjecie pantomiograficzne, ja je juz robilam i nic nie bylo widac i bolalo
        mnie wtedy tak samo, no i jeszcze musialam za nie sama zaplacic, bo NFZ tego
        nie refundowalo i to sporo.Moze jednak warto.
        Sama juz nie wiem.
        POdrawiam Patryk.
        Chyba nam nasze kłotnie juz przeszly, bo jakos ostatnio sie mniej klocimy:)
    • perito Re: Uszkodzony nerw w zębie. 10.06.04, 11:24
      Na zdjęciu pantomograficznym znacznie mniej mozna zobaczyć zmian
      okołowierzchołkowych, a czasami wcale. Powinnaś zrobić RTG pojedynczych zębów -
      tych, które tak bardzo bolą. Wówczas będzie można ocenić czy coś nie tak z
      miazgą. (wiem to z własnego doświadczenia). Taki RTG jest znacznie tańszy niż
      pantomogram.
      Tak silna nadwrażliwość zębów może pojawić się niekoniecznie od uszkodzenia
      nerwu. Moja siostra cierpi już od roku podobnie jak Ty. Zaserwowała sobie
      kiedyś wybielanie zębów matodą Smile Brite. Oczywiście producent tego preparatu
      nie wspomniał, że powstanie bardzo silnej nadwrażliwości zębów może być
      skutkiem ubocznym ww. zabiegu. Nie wspomniał o tym również stomatolog, który
      ten zabieg wykonywał. Dowiedziała się o tym już u innego lekarza, ale niestety
      jest już za późno.
      • diastema Re: Uszkodzony nerw w zębie. 10.06.04, 11:36
        no ja tez byma zaczela od zrobienia takiego zdjecia rtg pojedynczego zeba ono
        kosztuje chyba jakies 15zl a dwa w roku mozesz zrobic za darmo bo sa
        refundowane i poszla do lekarza stomatologa tylko nie znowu do studentow. ja
        podejrzewam ze ci sie pod tym wypelnieniem prochnica wtorna zrobila ale jak nie
        widze to tez mi trudno powiedziec. potem zawsze mozesz jeszcze do chirurga
        szczekowo twarzowego sprobowac pojsc!
        • vecka Re: Uszkodzony nerw w zębie. 10.06.04, 12:53
          Witam,

czy dentysta dopatrzy sie tej nadpsutej części zeba w zapolombowanym zębie?,
          pod tą plombą? Penwie tak, ale nie trzeba tego zęba borować od nowa, żeby to
          zobaczyć? Dziwne jest tez to, ze czasem, choć rzadko, ale czuje to i w dolnej
          szczęce? Czy te nerwy z górnej szczęki są połączone z nerwami dolnej szczęki?,
          bo już nie wiem co to ma znaczyć?
          • perito Re: Uszkodzony nerw w zębie. 10.06.04, 13:01
            Musisz zrobić rtg pojedynczego zęba. Wtedy się okaże, czy są jakieś zmiany w
            koronie i miazdze zęba. Wątpię, aby lekarz chciał otwierać ponownie ząb i to w
            ciemno.
          • Gość: Patryk Re: Uszkodzony nerw w zębie. IP: *.oc.oc.cox.net 10.06.04, 18:50
            Trudno się dopatrywać uszkodzeń głównych gałęzi nerwów przy punkcji zatok
            szczękowych(po prostu one tam nie przebiegają).Powinny temu towarzyszyć
            zdrętwienia lub niedowład części mięśni mimicznych po tej stronie (raczej
            m.policzkowy).Ale o tym nie piszesz,więc to raczej drobne zakończenia zębowe.
            Promieniowanie bólu w różne miejsca zębów 4-8 szczęki tez się często zdarza
            (również ból odczuwany w żuchwie).
            Pantomograf praktycznie nie służy do diagnozowania poj.zębów.Zdjęcie RTG
            poj.zęba (tzw.celowane)jest dużo dokładniejsze niż pantomograf.Można na nim
            wykryc próchnicę wtórną (pod wypełnieniem),styczną (na pow.
            międzyzębowych,próchnicę korzenia zęba,również głębokie kieszenie
            dziąsłowe,które mogą być przyczyną drażnienia ozębnej i miazgi(nerwu)zęba.I
            oczywiście zmiany zapalne (okołowierzchołkowe,rzadko bocznokorzeniowe),które
            powstaja po uszkodzeniu mechanicznym lub po infekcji miazgi zęba.To nie musi
            mieć związku z punkcją zatok-może ząb boli z przyczyn "zębowych".
            Rzeczywiście ,ostatnio się nie kłócimy.Mogłoby tak zostać -PZDR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka