Dodaj do ulubionych

jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a rak

01.05.13, 14:14
przeciez jednonienasycone tłuszcze miały przeciwdzialac nowotworum a tu czytam ze jest inaczej

Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie[1]. W 2001 stwierdzono, że tłuszcze jednonienasycone (omega-9) oraz niektóre wielonienasycone (omega-6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - przeciwdziałają. Odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka, podobnie jak niektóre tłuszcze wielonienasycone omega-6 (np. 20:2 pochodna kwasu linolowego). Tłuszcze nasycone (w maśle, smalcu, śmietanie, wieprzowinie, kiełbasie, drobiu, itp.) nie szkodzą osobom z predyspozycjami rakowymi, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - zdecydowanie pomagaj
Obserwuj wątek
    • goodman41 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 01.05.13, 21:23
      rocco.sifereddi23 napisała:
      " Tłuszcze nasycone (w maśle, smalcu, śmietanie, wieprzowinie, kiełbasie, drobiu, itp.) nie szkodzą osobom z predyspozycjami rakowymi, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - zdecydowanie pomagają "


      Lekarze z powołania trąbią o tym już od pól wieku. To trąbienie słyszą tylko nieliczni, bo głos konowalów przeważa i dlatego jesteś w szoku.
    • komanchu Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 03.05.13, 19:00
      rocco.sifereddi23 napisała:

      > przeciez jednonienasycone tłuszcze miały przeciwdzialac nowotworum a tu czytam
      > ze jest inaczej

      To bardzo złożone zagadnienie. Istotną determinantą jest między innymi rodzaj raka. Generalnie należy uznać, że dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone, czyli np. oleinowy (dominujący tłuszcz w oliwie z oliwek), oraz wielonienasycone omega-6 zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi o podłożu estrogennym, zwłaszcza u kobiet z nadwagą. Stąd też kobiety szczególnie narażone na ten rodzaj nowotworu - po menopauzie, z zaburzoną gospodarką estrogenną tudzież mające nowotworową historię rodzinną powinny unikać oliwy z oliwek i tłuszczy roślinnych bogatych w omega-6 i -9, zastępując je takimi, w których przeważają kwasy omega-3, czyli tran, olej lniany, olej z lnianki, siemię lniane. Pełna lista produktów bogatych w omega-3 tutaj. Lista tłuszczy z podziałem na nienasycone, jedno- i wielonienasycone - tutaj.
      Ale np. przy raku prostaty może wystąpić zupełnie odwrotna zależność - niektóre badania naukowe wykazały, że to właśnie omega-3 zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, więc teoretycznie rzecz ujmując mężczyźni powinni z umiarem sięgać po olej lniany. Ale z drugiej strony samo siemię lniane bogate w lignany chroni przez rozwojem prostaty. No i bądź tu, mądry!
      Zwrócić uwagę należy, moim zdaniem, na fakt, że zwiększone ryzyko wystąpienia raka wskutek spożycia danego rodzaju tłuszczu uwarunkowane jest zazwyczaj wystąpieniem dodatkowych czynników: niewłaściwa, wysokokaloryczna, wysokotłuszczowa dieta, otyłość, niezdrowy, siedzący tryb życia, stres, palenie. Nie dajmy się więc zwariować - sięgajmy po różne tłuszcze - oliwę z oliwek, olej z orzecha włoskiego, lniany - ale zawsze z umiarem i niech towarzyszy im zdrowa, dobrze zbilansowana dieta bogata w witaminy i składniki mineralne - dużo warzyw i owoców, chude mieso i ryby, kasze i zboze bogate w błonnik, wyeliminujmy cukier, produkty wysokoprzetworzone naszpikowane chemią, jak również smażone, pieczone i bardzo tłuste potrawy.
      • goodman41 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 03.05.13, 23:07
        komanchu napisała:
        " sięgajmy po różne tłuszcze - oliwę z oliwek, olej z orzecha włos kiego, lniany - ale zawsze z umiarem i niech towarzyszy im zdrowa, dobrze zbila nsowana dieta bogata w witaminy i składniki mineralne - dużo warzyw i owoców, chude mieso i ryby, kasze i zboze bogate w błonnik, wyeliminujmy cukier, produkty wysokoprzetworzone naszpikowane chemią, jak również smażone, pieczone i bardzo tłuste potrawy."

        Czy moglbys wytlumaczyc dlaczego nalezy unikac tlustych potraw? Jakis link, badania naukowe nie sponsorowane przez trawojadow?
        Czy wiesz, ze owoce zawieraja szkodliwa fruktoze powodujaca cukrzyce? Czy wiesz, ze blonnik jest niestrawny i fermentuje w ukladzie pokarmowym?
        Czy wiesz, ze chude mieso z ryby nie jest kompatybilne do bialka czloweka i organizm musi wykonywac dodatkowa prace aby go zutylizowac?
        Czy wiesz co powoduje kwas fitynowy zawarty w zbozach?
        Cytat:
        "Kwas fitynowy: jest zmagazynowaną w zbożu formą fosforu, który osłabia wchłanianie wielu minerałów takich jak: magnez, cynk, wapń, żelazo. W trawieniu kwasu fitynowego niezbędna jest fitaza, której człowiek nie posiada, stąd też nadmierne spożywanie zboża prowadzi do deficytów minerałów"
        Czy widzisz teraz sprzecznosc w spozywaniu jarzyn i produktow zbozowych, ktore zalecasz?

        Tak ze przestan wyksztalciuchu powtarzac mantre o tzw "zdrowym odzywianiu". Doksztalc sie.
        • komanchu Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 04.05.13, 10:13
          goodman41 napisał:

          > Czy moglbys wytlumaczyc dlaczego nalezy unikac tlustych potraw?

          Bo gdy dostarczamy wraz z pożywieniem dużej ilości tłuszczy, organizm nie nadąża z ich spalaniem, czego efektem jest ich zamiana w tkankę tłuszczową. 60% Polaków ma nadwagę, połowa z nich jest otyła. Otyłość prowadzi do nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zaburzeń rytmu serca, udaru mózgu. Przyczynia się do raka piersi i jelita grubego. U otyłych częściej niż u szczupłych rozwija się osteoporoza i dochodzi do zwyrodnienia stawów.
          Poza tym nie oszukujmy się, większość typowych polskich potraw tłustych obfituje w szkodliwe tłuszcze trans, jest smażona, pieczona albo wędzona - hamburgery, kotlety, fast-foody itp. Podczas obróbki termicznej białka, weglowodanów oraz tłuszczy w bardzo wysokiej temperaturze powstają liczne związki o charakterze kancerogennym.
          Węglowodory aromatyczne w wędzonym mięsie. WWA w olejach. WWA w mięsach. Akrylamid w żywności. Aminy biogenne w żywności. Furan. Akrylamid we frytkach. Przekąski. Fast-foody. PCB w wędzonym mięsie ryb. Sztuczne tłuszcze trans - wpływ na zdrowie.


          > Czy wiesz, ze owoce zawieraja szkodliwa fruktozę powodującą cukrzycę?

          Jak myślisz, czy większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę będzie jedzenie codziennie kilograma owoców czy też opychanie się słodyczami i ciastkami? Cukier rafinowany bądź jeszcze gorszy od niego syrop glukozowo-fruktozowy dodawany do gotowych produktów jest jeszcze bardziej szkodliwy dla zdrowia niż naturalne cukry w owocach i warzywach. Nie wmówisz mi chyba, że smażony w oleju słodki pączek obsypany cukrem pudrem jest zdrowszy od jabłka. I nie zapominaj, że owoce oprócz fruktozy, zawierają wiele innych cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów i innych składników, jak chociażby
          polifenoli. Natomiast ciastka i słodycze to w gruncie rzeczy sam czysty cukier, wzbogacony o szkodliwe dla zdrowia tłuszcze oraz chemiczne dodatki. Poza tym w różnych owocach zawartość fruktozy może być bardzo zróżnicowana (najwięcej w suszonych owocach) i generalnie jest stosunkowo niska w porównaniu do innych produktów z naszej diety. 100-gramowe jabłko dostarcza zaledwie 11 g cukrów, jagody 9 g, natomiast taka sama porcja ciastek aż 61 g, a oprócz tego substancje spulchniające E500ii i E 450i, sól i utwardzony oraz odwodniony tłuszcz roślinny.

          > Czy wiesz, ze blonnik jest niestrawny i fermentuje w ukladzie pokarmowym?
          Błonnik dzielimy na frakcję nierozpuszczalną i rozpuszczalną - tutaj dokładny podział. Fermentacji podlegają tylko niektóre jego frakcje. Fermentacja błonnika jest procesem korzystnym dla organizmu, jako iż pozytywnie wpływa na ilość flory bakteryjnej, w tym Bifidobakterii. Znaczenie błonnika w diecie.

          Czy wiesz, ze chude mieso z ryby nie jest kompatybilne do bialka czloweka i organizm musi wykonywac dodatkowa pracę aby go zutylizować?

          No to pomyśl, jaką dodatkową pracę musi wykonać twoja wątroba i jelita, aby zmetabolizować tłuste, pieczone mięcho nafaszerowane konserwantami i inna chemią...? Zapewniam cię, że trawienie chudego mięsa to w porównaniu z tym pestka :D

          > Czy wiesz co powoduje kwas fitynowy zawarty w zbożach?

          Ilość kwasu fitynowego w produktach zbożowych można zmniejszyć poprzez odpowiednią obróbkę i przygotowanie żywności.

          > Tak ze przestan wyksztalciuchu powtarzac mantre o tzw "zdrowym odzywianiu". Dokształć się.

          Ty również! Polecam lekturę Bromatologii i Chemii Toksykologicznej, Nowin Lekarskich, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, wydawnictw Koła Naukowego Technologów Żywności, Technologia Alimentaria, Roczników Państwowego Zakładu Higieny .
          • goodman41 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 04.05.13, 13:33
            komanchu napisała:
            "Bo gdy dostarczamy wraz z pożywieniem dużej ilości tłuszczy, organizm nie nadąża z ich spalaniem, czego efektem jest ich zamiana w tkankę tłuszczową."

            Podaj mechanizm zamiany tluszczu egzogennego w tluszcz endogenny. Uswiadamiam cie, ze nie ma takiej mozliwosci. Natomiast jest mozliwosc przetwarazania weglowodanow i bialka na tkanke tluszczowa.
            Paliwem preferencyjnym dla czlowieka jst tlusz i on jest spozywany w pierwszej kolejnosci, a nadmiar weglowoganow jest przetwarzany na tkanke tluszczowa. Stad jest tylu otylych. To jest dzieki promowoniu "zdrowej" diety przez chora sluzbe zdrowia.
            Cytat:
            how does liver metabolize fat?

            Fat Metabolism
            The liver forms Lipoproteins, phospholipids, Cholesterol

            It converts proteins and carbohydrates to fat
            (lipogenesis).

            Degrade chylomicron remnants

            Beta oxidation of fatty acids (biochem!)


            komanchu napisała:
            "Jak myślisz, czy większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę będzie jedzenie codziennie kilograma owoców czy też opychanie się słodyczami i ciastkami?"

            Dlaczego kazesz wybierac mniejsze zlo? Czy nie lepiej unikac jednego i drugiego? Zastapic np jagodami czy ziemniakami. Najlepszym owocem jest ugotowany ziemniak w lupinie i rozgnieciony w lyzce smalcu.
            Dlaczego chora sluzba zdrowia nie kwestionuje produkcji slodyczy i ciasteczek i sprzedazy tego badziewia nawet w sklepikach szkolnych?

            komanchu napisała:
            "No to pomyśl, jaką dodatkową pracę musi wykonać twoja wątroba i jelita, aby zmetabolizować tłuste, pieczone mięcho nafaszerowane konserwantami i inna chemią...? Zapewniam cię, że trawienie chudego mięsa to w porównaniu z tym pestka :D"

            Nikt ci ni kaze jesc miesa nafaszerowanego konserwntami i chemia. I tu znowu, gdzie jest chora sluzba zdrowia?
            Co do metabolizmu tluszczu, to trzeba sie doksztalcic z biochemii, aby nie plesc takich glupot. Nie musisz mnie zapewniac, ja to przerabiam codziennie od kilkunastu lat i wiem co jest dla mnie pestka.

            komanchu napisała:
            "Ilość kwasu fitynowego w produktach zbożowych można zmniejszyć poprzez odpowiednią obróbkę i przygotowanie żywności."

            To dlaczego o tym nie pisalas wczesniej? Jestes na dobrej drodze, zaczynasz sie doksztalcac.
            • honat5 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 05.05.13, 16:53
              goodman41 napisał:

              > Podaj mechanizm zamiany tluszczu egzogennego w tluszcz endogenny. Uswiadamiam c
              > ie, ze nie ma takiej mozliwosci. Natomiast jest mozliwosc przetwarazania weglow
              > odanow i bialka na tkanke tluszczowa.
              > Paliwem preferencyjnym dla czlowieka jst tlusz i on jest spozywany w pierwszej
              > kolejnosci, a nadmiar weglowoganow jest przetwarzany na tkanke tluszczowa. Stad
              > jest tylu otylych. To jest dzieki promowoniu "zdrowej" diety przez chora sluzb
              > e zdrowia.
              >
              > Beta oxidation of fatty acids (biochem!)
              > komanchu napisała:
              > "[i]No to pomyśl, jaką dodatkową pracę musi wykonać twoja wątroba i jelita, aby
              > zmetabolizować tłuste, pieczone mięcho nafaszerowane konserwantami i inna chem
              > ią...? Zapewniam cię, że trawienie chudego mięsa to w porównaniu z tym pestka :

              > Co do metabolizmu tluszczu, to trzeba sie doksztalcic z biochemii, aby nie ples
              > c takich glupot. Nie musisz mnie zapewniac, ja to przerabiam codziennie od kilk
              > unastu lat i wiem co jest dla mnie pestka.



              Popieram w całej rozciągłości!Wreszcie ktoś pisze prawdę o prawidłowym odżywianiu.Prawie wszystkie choroby można wyleczyć stosując właściwą dietę.A dieta polegająca na ograniczaniu tłuszczy zwierzęcych już jest niewłaściwa.Jest to przecież tłuszcz naturalny dla naszego organizmu w odróżnieniu od tłuszczy roślinnych,które organizm musi przerabiać aby był jadalny.A wiadomo,przy każdej reakcji chemicznej powstają odpady które trzeba usunąć.Zamiast zdrowieć-utrzymujemy tylko stan choroby.
            • mlody776 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 05.05.13, 17:07
              Goodman41, jesteś naprawdę czytanym. Masz super wiadomości i najważniejsze, ze rozumiesz co piszesz/temat. Ale nie wiedziałem, ze można wyroby mączne i inne z nasion, przygotowywać i eliminować zawarte w nich trucizny (ja tylko wiem, ze można je balansować jak już są w organizmie).

              Piszesz to tutaj:
              "komanchu napisała:
              "Ilość kwasu fitynowego w produktach zbożowych można zmniejszyć poprzez odpowiednią obróbkę i przygotowanie żywności."

              To dlaczego o tym nie pisalas wczesniej? Jestes na dobrej drodze, zaczynasz sie doksztalcac"

              Mozę jakieś informacje, gdzie można coś o tym poczytać? Dzięki.
    • mlody776 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 03.05.13, 19:57
      Ponoć wszystkie oleje roślinne maja swoja wartość w zdrowym odżywianiu, ale wszytko zależny jak ten olej powstał (w jaki sposób był wyprodukowany). Żeby to zrozumieć, weźmy olej z oliwek i olej ze słonecznika. Olej z oliwek uzyskujemy przez wyciskanie oliwek. Praktycznie żadnej innej operacji produkcyjnej ten olej nie wymaga.
      Natomiast olej ze słonecznika uzyskujemy przez poddanie nasion wysokiej temperaturze (bo nie działa samo wyciskanie) i to powoduje palenie tego oleju. Takiego brudasa nikt by nie kopił, wiec oczyszcza się go chemicznie i oczywiście ta chemia zostaje w tej oliwie. Co jest szkodliwe jak i to uprzednie palenie tej oliwy. Ale np. żucie/jedzenie nasion samemu i w ten sposób uzyskiwanie tego tłuszczu jest OK. Podobnie będzie wyglądała produkcja oliwy z innych nasion i to nie jest ważne jak dźwięcznie się one nazywają lub jaka niby wspaniała kompania je wyprodukowała. W sumie pozostają nam tak konieczne do odbudowy naszego organizmu tłuszcze, pochodzące z oliwek i tłuszcze zwierzęce. Oczywiście nie wolno ich przypalać dodawać chemii przesuwającej datę ważności itd.
      • mlody776 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 03.05.13, 20:14
        Jeszcze wkradła się mala sprzeczność. żucie/jedzenie nasion dla uzyskania zawartej w nich oliwy jest OK. Ale same nasiona potrafią mieć inne, nie oleiste substancje, które potrafią być szkodliwe. Np. jedzenie wyrobów mącznych może być szkodliwe, jak nie balansuje się zawartych w nich, szkodliwych substancji, wydzielanych przez nasiona w celu ich ochrony (natura potrafi się bronic). Balansują je wszelkie naturalne gal arty, zupy gotowane na golonkach, kościach (wygotowywanie szpiku i tych chrząstek miedzy kościami) i w ogóle wszystkie galaretkowe części w mięsie.
    • rotkaeppchen1 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 05.05.13, 11:11
      O matko, no i co z tego? I tak wiekszosc zejdzie na zawal albo inna cukrzyce, wszystko spowodowane przezarciem. Najwazniejsze, to jesc z glowa i nie przejadac sie. Ja staram sie jesc minimum - jak najmniej sie da ale tyle, zeby organizm byl odzywiony - czyli niech bedzie te 1500kcal dziennie - w tym oczywiscie jak najbardziej naturalne produkty. Nikt normalny nie pije 1l oleju z oliwek dziennie, prawda? Moim zdaniem podstawa to umiar - jezeli je sie z umiarem, to tych szkodliwych substancji dostarczy sie organizmowi mniej.
    • mlody776 Re: jestem w szoku-tluszcze jednonienasycone a ra 16.05.13, 12:29
      W Polsce jak i w Stanach duza grupa ludzi w ogóle nie interesuje się niczym innym, jak tym co jest podane w OFICJALNYCH mediach. Dlatego wystarczy, ze korporacja wyświetli tam, odpłatnie oczywiście swoja reklamę lub zmieni odpowiednio program nauczania już w szkołach podstawowych. Np. już w szkołach podstawowych uczy się szkodliwego odżywiania. Ze niby cholesterol jest szkodliwy itd. W niektórych Stanach, politycy w walce z otyłością w tych szkołach np. prawnie regulują (polityka wydaje się ze są potrzebni i ze potrafią wyregulować wszystko) co dziecko może jeść lub sobie kupić do jedzenia. Np. może kupić na terenie szkoły tylko dietetyczne jedzenie/napoje, które jak wiemy, są gorsze niż te z cukrem (cukier jest szkodliwy ale mniej niż........) lub tłuszczem. Ale jak spojrzeć na samych polityków, ich dochody uboczne (wypłatę roczna z urzędu ma około $150K, a dodatkowe dochody czynią ich milionerami) i nadwagę, to wszytko się samo tłumaczy.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka