Dodaj do ulubionych

badania krwi, co jest nie tak?!

09.06.13, 12:39
Witam!
Proszę o pomoc. Poniżej zamieszczam wyniki kwi mojej 49-letniej Mamy. Od ok. 3 mc Mama czuje się źle. Jest bardzo osłabiona, szybko się męczy, odczuwa drętwienie górnych i dolnych partii ciała. Oto jej najnowsze wyniki badań kwi. Najbardziej niepokoi mnie rozmaz. Proszę o interpretację wyników, jeśli ktoś się na tym zna.

MORFOLOGIA:
HGB 13,5
HCT 40,8
MCV 96,3
MCH 32,0
RBC 4,24
MCHC 33,2
RDW% 15,0
RDWa 67,8

Leukocyty (WBC) 9,4
Limfocyty (LYM) 4,2
Midy (MID) 0,7
Granulocyty (GRA) 4,5
Odsetek limfocytów (LYM%) 45,4
Odsetek midów (MID%) 6,0
Odsetek granulocytów (GRA%) 48,6

Płytki krwi (PLT) 296
Szerokość rozkładu płytek (PDW) 10,0
Średnica objętości płytek (MPV) 8,3

ROZMAZ MIKROSKOPOWY:
limfocyty 55%
granulocyty 42%
eozynocyty 3%

Potas 4,3
Sód 144

Keratynina 0,7


Czy ww. wyniki wskazują jakieś znaczne odchylenie od normy i mogą być objawem jakiejś przypadłości?

Ania
Obserwuj wątek
      • p_anna89 Re: badania krwi, co jest nie tak?! 09.06.13, 21:54
        Proszę, oto wyniki razem z normami:

        MORFOLOGIA:
        HGB 13,5; norma 11,5-1,5 g/dL
        HCT 40,8; norma 35,0-55,0 %
        MCV 96,3; norma 75,0-100,0 fL
        MCH 32,0; norma 25,0-35,0 pg
        RBC 4,24; norma 3,50-5,50 10^12/l
        MCHC 33,2; norma 31-38 g/dL
        RDW% 15,0; norma 11-16 %
        RDWa 67,8; norma 30-150 fL

        Leukocyty (WBC) 9,4; norma 3,5-10,0 10^9/L
        Limfocyty (LYM) 4,2; norma 0,5-5,0 10^9/L
        Midy (MID) 0,7; norma 0,1-1,5 10^9/L
        Granulocyty (GRA) 4,5; norma 1,2-8,0 10^9/L
        Odsetek limfocytów (LYM%) 45,4; norma 15,0-50,0 %
        Odsetek midów (MID%) 6,0; norma 2,0-15,0 %
        Odsetek granulocytów (GRA%) 48,6; norma 35,0-80,0 %

        Płytki krwi (PLT) 296; norma 100-400 10^9/L
        Szerokość rozkładu płytek (PDW) 10,0; norma 0,1-99,9 fL
        Średnica objętości płytek (MPV) 8,3; norma 7,0-11,0 fL

        ROZMAZ MIKROSKOPOWY:
        limfocyty 55%
        granulocyty 42%
        eozynocyty 3%

        Potas 4,3; norma 3,50-5,50 mmol/l
        Sód 144; norma 135-145 mmol/l

        Keratynina 0,7 ; norma 0,6-1,4 mg/dl
      • rotkaeppchen1 Re: badania krwi, co jest nie tak?! 10.06.13, 10:12
        To jest bardzo wazna informacja. Od razu o tym pomyslalam (sama mam hashimoto) ale juz pare razy dostalam tu po glowie, ze wszystkich "zmuszam" do badania tarczycy - wiem, jestem przewrazliwiona na tym punkcie, bo sama 15 zylam bez postawionej diagnozy, z drugiej strony, choroby tarczycy, szczegolnie hashimoto sa obecnie plaga.

        Skoro mama leczy sie na niedoczynnosc tarczycy brakuje mi tu podstawowych badan: ft3, ft4, tsh. Mama dostaje za pewne tyroksyne, czyli hormon normalnie produkowany przez tarczyce? Jezeli bierze od 3 lat te sama dawke, najprawdopodobniej jest ona obecnie za mala. Trzeba zrobic badanie i na podstawie wynikow zwiekszyc dawke. Wyniki dla osoby suplementujacej tyroksyne powinny byc mniej wiecej takie: TSH gora 1, moze byc nizsze, ft3 i ft4 najlepiej w 4 procentowej cwiartce (od 75% normy w gore, byle nie przekroczyc 100%, bo wtedy wpadnie sie w nadczynnosc polekowa). Czy mama miala badane przeciwciala antyTPO? Warto je zbadac.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka