Gość: REMEK IP: *.tempotmp.com.pl / *.tele2.pl 02.09.04, 13:58 Mam takie pytanko. Co trzeba jeść, aby zwiększyć poziom żelaza we krwi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diastema Re: W czym jest dużo żelaza? 02.09.04, 14:43 pietruszka okropna ale a go podobno najwiecej.no i mięcho:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: W czym jest dużo żelaza? IP: 212.75.114.* 02.09.04, 15:39 Mięso bez chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.ss.shawcable.net 02.09.04, 15:45 Ale tzw ciemne mieso. Biale mieso np piers kurczaka prawie nie zawiera zelaza podczas gdy udka duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: W czym jest dużo żelaza? 02.09.04, 16:48 Tylko ze chyba trzeba cos jesc razem z tymi produktami, aby zelazo sie przyswoilo? Jesli nie nalezycie do tego rodzaju co ja: moj organizm przyswaja zelazo bardzo zle i moge jesc olbrzymie ilosci produktow z zelazem, jego poziom mam zawsze niski. Odpowiedz Link Zgłoś
alyna Re: W czym jest dużo żelaza? 02.09.04, 17:07 Zelazo wchlania sie dobrze w towarzystwie witaminy C. Jesc kasze, morele, orzechy, czekolade, fasole, szpinak.Ponadto zamienic biale pieczywo na pelnoziarniste Ja nie jem miesa a zelazo spozywam tylko roslinne - zelazo mam w gornych granicach a nawet ciut za duze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.wma.east.verizon.net 03.09.04, 00:45 pia.ed napisała: > Tylko ze chyba trzeba cos jesc razem z tymi produktami, aby zelazo sie > przyswoilo? Żeby żelazo się dobrze przyswajało trzeba zażywać kwas foliowy (Folic Acid) i witaminy z grupy B12. Zawierają je takie produkty jak: fasola, orzechy, pomarańcze, pszenica, wątróbka, buraki, brokuły, brukselka, kapusta włoska i szpinak. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Szpinak - smierc mitu 02.09.04, 17:13 vitalia napisała: > Wątróbka,,szpinak,,morele. Ze szpinakiem to po prostu nie wyszlo. Wiele dziesiatek lat temu ktos oznaczajac poziomy zelaza w warzywach w przypadku szpinaku popelnil blad przesuwaja przecinek na lewo w poziomie zelaza. Nikomu juz pozniej nie chcialo sie weryfikowac danych a zamiast tego wszyscy przytaczali tamtem falszywie wysoki wynik. Praktycznie kazda ksiazka z dietetyki zawierala ten stary nieprawdziwy wynik i podejrzewam pewnie wiele biezacych publikacji. Szpinak wiec przez dlugi czas pozostawal slawny ze wzgledu na 'wysoki' poziom zelaza i cale generacje byly czasem nawet zmuszane do jego konsumpcji. Nie dawno ktos zrobil weryfikcja i okazalo sie, ze szpinak owszem, troche zelaza zawiera, ale mniej wiecej tyle samo ile inne warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: W czym jest dużo żelaza? 02.09.04, 18:40 A ja uważam, że choć bogata dieta najlepsza na wszytsko, to gdy już wystąpi jakiś niedobór, to najlepiej go uzupełnić sztucznie. Po to są te wszystkie sorbifery, durufery, albo chociażby Centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebella Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.icpnet.pl 02.09.04, 22:05 Miałam ogromny niedobór żelaza (ok 7, przy normie 50-150) i w ciągu pół roku uzupełniłam to. Nie wykupiłam sorbiferu, bo postanowiłam zmienić dietę i spróbowac tylko jedzonkiem naprawiać swój organizm. Jadłam np. watróbkę z dużą ilością cebuli i pietruszki. Dużo zielonej sałaty i innych zielonych warzyw - brukselka, groszek itp. Sałatę robiłam z cytryną do obiadu. Często wołowina + oczywiście mnóstwo zielonych warzywek. Oczywiście regularne jedzenie to podstawa. Hemoglobina i hematokryt też mam już prawie w normie. Życzę powodzenia i zdrówka!! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: W czym jest dużo żelaza? 03.09.04, 00:56 Nigdy nie uzywalam witamin w formie tabletek. Nigdy tez nie dawalam ich mojemu synowi i oboje jestesmy zdrowi. Tu gdzie mieszkam lekarze przepisuja witaminy wylacznie starym ludziom jesli z powodu starosci zaniedbuja jedzenie czy ich organizm zle przyswaja. Nigdy dzieciom czy doroslym, bo normalne jedzenie wg piramidy zywienia wystarczy. Tak mowia lekarze i takie rady daje sie w broszurach o zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.wma.east.verizon.net 03.09.04, 04:55 pia.ed napisała: > ... bo normalne jedzenie wg piramidy zywienia wystarczy. Tak mowia lekarze i > takie rady daje sie w broszurach o zdrowiu. Że tak mówią lekarze i pisze się w broszurach, to jeszcze nie znaczy, że to jest prawda. Kiedyś tak było w istocie, bo normalne jedzenie zawierało wystarczającą ilość witamin, mikroelementów oraz innych składników odżywczych. Dzisiaj jednak na skutek masowej produkcji żywności metodami przemysłowymi oraz globalnemu wyjałowieniu gleby, żywność nie posiada już tych składników w wystarczających ilościach. Dlatego niestety trzeba wspomagać dietę suplementami w postaci skondensowanych preparatów farmaceutycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak szpinak - dobre źródło żelaza 06.09.04, 23:13 - tak podają aktualne fachowe źródła więc tak jest :www.nutritiondata.com/facts-001-02s020z.html Odpowiedz Link Zgłoś
krtek_ach_jo Re: W czym jest dużo żelaza? 07.09.04, 00:10 Dużo Fe jest w warzywach strączkowych. Szczególnie polecam soczewicę, którą można dodawać do wielu sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.biz.rr.com 07.09.04, 02:45 zelaza najwiecej jest w stali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No nie??!!! Re: W czym jest dużo żelaza? IP: 80.55.181.* 08.09.04, 14:06 Gość portalu: synergy napisał(a): > zelaza najwiecej jest w stali. No dobra, ale czy znasz przepis na jakąś sałatkę ze stali??? Cha! Odpowiedz Link Zgłoś
e-aneta Re: W czym jest dużo żelaza? 07.09.04, 11:55 Wątróbka zawiera najwięcej i najlepiej wchłanialnego żelaza, jeżeli chodzi o inne produkty to herbata z pokrzywy + sok z cytryny. Miód naturalny też jest bogatym żródłem Fe. Dużo zdrowia i wytrwałości w stosowaniu nowej żelazowj diety :) Odpowiedz Link Zgłoś