Dodaj do ulubionych

W czym jest dużo żelaza?

IP: *.tempotmp.com.pl / *.tele2.pl 02.09.04, 13:58
Mam takie pytanko. Co trzeba jeść, aby zwiększyć poziom żelaza we krwi?
Obserwuj wątek
        • pia.ed Re: W czym jest dużo żelaza? 02.09.04, 16:48
          Tylko ze chyba trzeba cos jesc razem z tymi produktami, aby zelazo sie
          przyswoilo?
          Jesli nie nalezycie do tego rodzaju co ja: moj organizm przyswaja zelazo
          bardzo zle i moge jesc olbrzymie ilosci produktow z zelazem, jego poziom mam
          zawsze niski.
          • alyna Re: W czym jest dużo żelaza? 02.09.04, 17:07
            Zelazo wchlania sie dobrze w towarzystwie witaminy C. Jesc kasze, morele,
            orzechy, czekolade, fasole, szpinak.Ponadto zamienic biale pieczywo na
            pelnoziarniste
            Ja nie jem miesa a zelazo spozywam tylko roslinne - zelazo mam w gornych
            granicach a nawet ciut za duze.
          • Gość: lekarz Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.wma.east.verizon.net 03.09.04, 00:45
            pia.ed napisała:
            > Tylko ze chyba trzeba cos jesc razem z tymi produktami, aby zelazo sie
            > przyswoilo?

            Żeby żelazo się dobrze przyswajało trzeba zażywać kwas foliowy (Folic Acid) i
            witaminy z grupy B12.
            Zawierają je takie produkty jak: fasola, orzechy, pomarańcze, pszenica,
            wątróbka, buraki, brokuły, brukselka, kapusta włoska i szpinak.
        • artur737 Szpinak - smierc mitu 02.09.04, 17:13
          vitalia napisała:

          > Wątróbka,,szpinak,,morele.

          Ze szpinakiem to po prostu nie wyszlo. Wiele dziesiatek lat temu ktos oznaczajac poziomy zelaza w warzywach w przypadku szpinaku popelnil blad przesuwaja przecinek na lewo w poziomie zelaza. Nikomu juz pozniej nie chcialo sie weryfikowac danych a zamiast tego wszyscy przytaczali tamtem falszywie wysoki wynik. Praktycznie kazda ksiazka z dietetyki zawierala ten stary nieprawdziwy wynik i podejrzewam pewnie wiele biezacych publikacji.
          Szpinak wiec przez dlugi czas pozostawal slawny ze wzgledu na 'wysoki' poziom zelaza i cale generacje byly czasem nawet zmuszane do jego konsumpcji.
          Nie dawno ktos zrobil weryfikcja i okazalo sie, ze szpinak owszem, troche zelaza zawiera, ale mniej wiecej tyle samo ile inne warzywa.
    • Gość: rebella Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.icpnet.pl 02.09.04, 22:05
      Miałam ogromny niedobór żelaza (ok 7, przy normie 50-150) i w ciągu pół roku
      uzupełniłam to. Nie wykupiłam sorbiferu, bo postanowiłam zmienić dietę i
      spróbowac tylko jedzonkiem naprawiać swój organizm. Jadłam np. watróbkę z dużą
      ilością cebuli i pietruszki. Dużo zielonej sałaty i innych zielonych warzyw -
      brukselka, groszek itp. Sałatę robiłam z cytryną do obiadu. Często wołowina +
      oczywiście mnóstwo zielonych warzywek. Oczywiście regularne jedzenie to
      podstawa. Hemoglobina i hematokryt też mam już prawie w normie.
      Życzę powodzenia i zdrówka!!
      • pia.ed Re: W czym jest dużo żelaza? 03.09.04, 00:56
        Nigdy nie uzywalam witamin w formie tabletek. Nigdy tez nie dawalam ich mojemu
        synowi i oboje jestesmy zdrowi.
        Tu gdzie mieszkam lekarze przepisuja witaminy wylacznie starym ludziom jesli z
        powodu starosci zaniedbuja jedzenie czy ich organizm zle przyswaja.
        Nigdy dzieciom czy doroslym, bo normalne jedzenie wg piramidy zywienia
        wystarczy. Tak mowia lekarze i takie rady daje sie w broszurach o zdrowiu.
        • Gość: realista Re: W czym jest dużo żelaza? IP: *.wma.east.verizon.net 03.09.04, 04:55
          pia.ed napisała:
          > ... bo normalne jedzenie wg piramidy zywienia wystarczy. Tak mowia lekarze i
          > takie rady daje sie w broszurach o zdrowiu.

          Że tak mówią lekarze i pisze się w broszurach, to jeszcze nie znaczy, że to
          jest prawda.
          Kiedyś tak było w istocie, bo normalne jedzenie zawierało wystarczającą ilość
          witamin, mikroelementów oraz innych składników odżywczych.
          Dzisiaj jednak na skutek masowej produkcji żywności metodami przemysłowymi oraz
          globalnemu wyjałowieniu gleby, żywność nie posiada już tych składników w
          wystarczających ilościach.
          Dlatego niestety trzeba wspomagać dietę suplementami w postaci skondensowanych
          preparatów farmaceutycznych.
    • e-aneta Re: W czym jest dużo żelaza? 07.09.04, 11:55
      Wątróbka zawiera najwięcej i najlepiej wchłanialnego żelaza, jeżeli chodzi o
      inne produkty to herbata z pokrzywy + sok z cytryny. Miód naturalny też jest
      bogatym żródłem Fe.
      Dużo zdrowia i wytrwałości w stosowaniu nowej żelazowj diety :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka