Dodaj do ulubionych

od czego mi w uszach szczela w czasie przełykania?

26.09.04, 21:39
Hej od okolo roku przy przelykaniu sliny szczela mi w uszach.. :( od czego to
moze byc?? Poprostu jak przelykam no to w tym samym czasie mi szczeli w
uszach :( i tak od rana do wieczora, bezprzerwy.... strasznie mnie to
denewruje mozna nerwicy dostac, aha dodam jeszcze ze mi piszczy w uszach..

Prosze odpiszcie mi :)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: judym Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 21:51
      Każdy tak ma od zawsze.
      Istnieje połączenie między uchem środkowym i gardłem tzw. trąbka Eustachiusza,
      która wyrównuje ciśnienie w uchu środkowym. Gdy przełykasz to na moment
      ciśnienie to wzrasta i powoduje napinanie się błony bębenkowej, co jest
      odbierane (słyszane) jako trzask.
      • Gość: Artur Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.ss.shawcable.net 26.09.04, 23:03
        To ze ci tak 'szczela' znaczy tyle, ze twoja trabka Eustachiusza jest nieco przytkana. Moze masz przerost 3-go migdalka?
        Jezeli laryngolog nic nie stwierdza to sobie pobierz przez kilka miesiecy jaki lek antyhistaminowy z przepisu lekarza. Te leki nieco zmniejszaja obrzek blony sluzowej trabki Eustachiusza i moga ja zrobic odrobine drozniejsza.
        • venus22 Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk 26.09.04, 23:50
          I nie kazdemu tak "szczela", mnie akurat nie.
          Venus
          • Gość: judym Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 21:41
            venus22 napisała:

> I nie kazdemu tak "szczela", mnie akurat nie.

Może ci nie "szczela”, bo masz dziurawe błony bębenkowe po przebytym zapaleniu
            uszu ?
            • Gość: Artur Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.ss.shawcable.net 27.09.04, 21:43
              Hej, mi tez nie 'szczela' a mam cale.
              • Gość: judym Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:34
                Gość portalu: Artur napisał(a):

> Hej, mi tez nie 'szczela' a mam cale.

A próbowałeś je sobie sam obejrzeć ? ;)))

Podczas przełykania wzrasta na moment ciśnienie w gardle. Powoduje to też za
                pośrednictwem trąbki Eustachiusza wzrost ciśnienia w uchu środkowym i napięcie
                się błony bębenkowej, co zwykle słyszymy jako, cichy trzask vel "szczelanie". ;)
                Nie dzieje się tak jedynie w przypadkach całkowitego zatkania trąbki
                Eustachiusza lub perforacji błony bębenkowej, bo brak jest wtedy wzrostu
                ciśnienia w uchu środkowym.

Proponuję mały test:
                Aby bardziej zwiększyć ciśnienie w nosogardzieli zatkaj sobie palcami nos i
                wtedy spróbuj przełknąć ślinę. Poczujesz wyraźniej o czym mówię, bo przytkają
                ci się na chwilę uszy (całkiem jak w samolocie po starcie). ;)
                Nie zatka ci uszu wcale lub tylko nieznacznie, jeśli masz niedrożne trąbki lub
                perforację błon bębenkowych.
                • Gość: Artur Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.ss.shawcable.net 27.09.04, 23:57
                  W samolocie to mi szczela. Nie szczela mi w domu.
    • Gość: pixi Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: 195.94.222.* 27.09.04, 08:31
      Proponuję nabyć słownik ortograficzny, może przestanie szczelać
      • Gość: ula Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.chello.pl 27.09.04, 09:22
        Na "szczelanie" to rzeczywiście trudno coś radzić! Ale na "piszczenie" możesz
        spróbować wkładać sobie do ucha od czasu do czasu małe waciki nasączone sokiem
        z cebuli lub czosnku (najlepiej na min. 2 godz.)- jak nie pomoże to nie
        zaszkodzi! Znam takich co w ten sposób pozbyli się piszczenia!
        • a-siwik1 Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk 27.09.04, 19:58
          judym yyy nie zrozumiales mnie do konca.. bo mi szczela glosniej, jakby mi nic
          nie bylo no to bym na tym forum nie pisal :P

Pozdrawiam!
          • Gość: hypek Re: od czego mi w uszach szczela w czasie przełyk IP: *.katowice.msk.pl / *.katowice.msk.pl 27.09.04, 22:47
            staw skroniowo-żuchwowy
            idź do chirurga szczękowego

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka