Dodaj do ulubionych

Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka?

08.02.17, 19:15
Witam
Okulista zdiagnozował u mnie zespół suchego oka poprzez test schimlera: 4mm/9mm wydzielanych łez. Polecił również diagnozę w celu wykluczenia chorób autoimmunologicznych. Wszystkie przeprowadzone badania: morfologia, crp, rf, osad moczu, przeciwciała i tarczyca w normie. Teoretycznie nic mi nie jest ponieważ żaden z lekarzy, w tym reumatolog, nic nie znalazł. Problem suchych oczu jednak pozostaje.

Czy ktoś z was wyleczył zso? Czy wystarczy jeśli na parę tygodni przykładowo kompletnie wyeliminuję czynniki nasilające problem, czyli komputer, książki, jazda autem i regularnie będę korzystać z kropli do oczu? Czy komuś udało się w ten sposób rozwiązać problem?

Zso występuję u mnie od października i przyznam, że do momentu pojawienia się choroby, potrafiłem cały dzień spędzić przed komputerem, nawet 10h i tak przez kilka miesięcy.

W oczach, do kanalików łzowych mam wsadzone zatyczki, które jednak niewiele pomagają.
Obserwuj wątek
    • koziorozka zespół suchego oka 08.02.17, 19:42
      Test Schirmera miałeś dwa razy robiony?
      Tak czy owak wynik poniżej 10 mm nie jest dobry.
      Czy do końca życia będziesz musiał korzystać ze sztucznych łez, czy problem się zmniejszy - na dwoje babka wróżyła, nikt ci nie powie nic pewnego.
      Sam poczujesz, czy ograniczenie czasu wpatrywania się w ekran poprawia nawilżenie czy nie ma żadnego znaczenia.

Poczytaj
      www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/oczy/zespol-suchego-oka-leczenie_40292.html
      pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_suchego_oka

Jak znasz angielski, to tu są praktyczne rady m.in. jak ustawiać ekran monitora, co warto jeść itp. Zacznij stąd:
      en.wikipedia.org/wiki/Dry_eye_syndrome#Environmental_control
      • qulqa Re: zespół suchego oka 20.02.17, 20:23
        Tak, wyleczyłam.
        1. krople Hyaldrop 4x dziennie
        2. regularne wysypianie się, żadnych zarwanych nocek
        3. ograniczenie ślęczenia przy kompie do niezbędnych działań w pracy (co dało i tak jakieś 6 godzin dziennie)
        4. nieoglądanie telewizji (I tak nie mam w domu, więc żadna strata)
        5. ograniczenie czytania książek przy sztucznym świetle do maks 2-3 godzin dziennie (bo coś przecież wieczorami muszę robić), bardzo dobre oświetlenie.
        6. w czasie leczenia starałam się prowadzić auto tylko w dzień.
        7. dużo spacerowałam w zieleni i ogólnie wyciszyłam się.
        Przy pracy przy kompie i czytaniu okulistka kazała mi co mniej więcej godzinę zamykać oczy na minutę, żeby choć trochę się nawilżyły. Początkowo przy takim zamykaniu czułam okropny ból.

W teście początkowo było ok. 5, teraz jest normalnie.
        Leczenie trwało ok. 4 miesięcy.
        Ogólnie przestałam być durną pracoholiczką i przeszłam na spokojniejszy tryb ze spacerami. Moja okulistka podejrzewała wpływ pracy i stresu i tak było.

To było na przełomie lat 2009/2010. Do tej pory nie wróciło.
        Możesz jeszcze sprawdzić, jak czujesz się w innym miejscu (morze, góry). Koleżanka w W-wie miała straszny zespół. Przeprowadziła się za mężem na Podkarpacie- jak ręką odjął.
    • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 08.02.17, 21:26
      Test schrimera miałem robiony dwa razy.

Zależy mi na wypowiedziach osób, które chorują bądź chorowały na zso. Jak to w ich przypadku wyglądało.
      • margolcia_63 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 08.02.17, 21:27
        Ja, kroplami Tobrex, systematycznie, przez wiele m-cy. Zalecenie mojego lekarza, który konsultował temat z okulistami, nie wiem jaki jest mechanizm, bo to antybiotyk, ale zadziałał.
        Podobno to sposób na suche oko - taka "tajna terapia" okulistów. Mój doktor, albo sam nie rozumiał, albo mu się nie chciało tłumaczyć, albo nikt nie wie jaki jest mechanizm. Dla mnie w sumie bez znaczenia. Jestem i tak wdzięczna.
        Czy tobie mogło by pomóc, nie mam pojęcia.
        • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 10.02.17, 16:47
          A to na pewno był zespół suchego oka, a nie np jakieś zapalenie spojówek? Jak Ci wyszedł test schrimera? Mój okulista przepisuje mi tylko różne sztuczne łzy, które nie bardzo pomagają. Doktor stwierdziła, że wg niej dolegliwości tej nie da się pozbyć. Lecze się w weiss klinik w Chorzowie i prawde powiedziawszy nie znalazłem w internecie okulistów z lepszą opinią.
          • koziorozka Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 10.02.17, 17:09
            Leczenie suchego oka tobramycyną to nie jest stara metoda i nie dla pacjentów, którzy dobrze reagują na tradycyjne leczenie. Dla niektórych skuteczna.
            Jednak u innych pogarsza stan...

www.eyeworld.org/article-treating-dry-
            • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 10.02.17, 21:16
              Zwykłe krople raczej nie przynoszą rezultatów w moim przypadku. Więc może jednak tobradex? Pytanie tylko dlaczego okulista w ogóle nie zaproponował tej metody, a od razu stwierdził, że nie da się tego wyleczyć.
        • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 10.02.17, 21:47
          margolcia_63 napisała:

> Ja, kroplami Tobrex, systematycznie, przez wiele m-cy. Zalecenie mojego lekarza
          > , który konsultował temat z okulistami, nie wiem jaki jest mechanizm, bo to ant
          > ybiotyk, ale zadziałał.
          > Podobno to sposób na suche oko - taka "tajna terapia" okulistów. Mój doktor, al
          > bo sam nie rozumiał, albo mu się nie chciało tłumaczyć, albo nikt nie wie jaki
          > jest mechanizm. Dla mnie w sumie bez znaczenia. Jestem i tak wdzięczna.
          > Czy tobie mogło by pomóc, nie mam pojęcia.

Mogłabyś podać więcej szczegółów, co mówił Twój doktor i ewentualnie kto to jest, z jakiego miasta? Stosowanie antybiotyków przez klika miesięcy jest bezpieczne?
          • margolcia_63 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 11.02.17, 12:53
            Pytasz, czy w przebiegu suchego oka miałam zapalenie spojówek? Tak, bo to raczej nieuniknione, wszak dwie powierzchnie są narażone na tarcie miedzę sobą i wszystkim co się do oka dostanie, mało, miałam nawet nawracające owrzodzenie rogówek.
            Czy miałam testy, nie bo po co?
            Czy pomagały sztuczne łzy? Na moment lżej, tylko co z tego jak wtedy nic nie widziałam.
            Czy stosowanie antybiotyków jest bezpieczne, na pewno bardziej niż sterydów i leków antywirusowych. A tym byłam ćwiczona wiele, wiele lat.
            Drogą dojelitową brałam multiantybiotykoterpię przez 7 lat, próby wątrobowe i inne takie, mam lepsze niż nastolatki. Wyleczyłam się nawet z opryszczki, o dziwo antybiotykami. Ostatni raz miałam poważniejsze przeziębienie w 2004 roku.
            Byłam też leczona na jaskrę okazało się, że nie wiadomo po co, również wirusy, bakterie, alergie i inne choroby rzadkie i zaginione. Podejrzewano też tło hormonalne, trądzik różowaty. Sprawdzałam też pasożyty......;
            Moja przeszłość okulistyczna jest nieprzyzwoicie bujna.
            Natomiast "mój" lekarz cię nie poprowadzi bo skupił się na działalności dydaktycznej i naukowej. U mnie leczył boreliozę, czyli wszystko, wiele tematów konsultował z kolegami" po fachu", i tak też było z suchym okiem. Zresztą to nie okulista, ale nie był też dermatologiem, ginekologiem, endokrynologiem, kardiologiem...... i innym logiem, jego specjalizacja to farmakologia.
            Nie przekonuje cię, ani nie polecam, pytałeś, odpisałam wszystko co wiem.
            Jak przekonać okulistę, do eksperymentu w sumie, o ile masz zamiar, też nie wiem.
            Ja, jak będzie jeszcze kiedyś taka potrzeba, mam nadzieję, że sobie poradzę.
        • pipsip1996 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 15.09.17, 15:39
          Zapytam czy te krople to faktycznie antybiotyk i mozna brac je miesiacami? Mam okropny Problem z oczami od 2 lat po operacji usuniecia jajnikow. Od tamtej pory wciaz zapalenia oka, suche oczy. Chyba wszystkie krople przetestowalam na suche oczy i dalej to samo. Dlatego bardzo zainteresowalo mnie to co przeczytalam
    • maly_zlosliwiec Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 20.02.17, 20:08
      A jaki masz poziom witaminy D?
      Masz tez sucha skore?
      Dieta, witaminy i slonce.
      • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.02.17, 00:05
        Nie mierzyłem poziomu witamin. Od kilku dni zażywam witaminy a+d i staram się jeść produkty w te witaminy właśnie bogate.

Ciężko stwierdzić, czy mam suchą skórę. Wargi często mi pękają, trochę łuszczy się na nosie i brwiach.
    • enola123 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 20.02.17, 23:53
      Zastosuj krople "Thealoz Duo Gel" - mnie bardzo pomogly.
      Są dwa razy droższe od innego badziewia, ale naprawdę działają długo i skutecznie
      Oczywiści należy ograniczyć posiedzenia przy komputerze o połowę,
    • niraga Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.02.17, 11:56
      Od października powiadasz, czyli wtedy jak zaczął się okres grzewczy, czyli suche powietrze w domu i smog. Spraw sobie nawilżacz, w zimę nawilżenie powinno być pomiędzy 50-60%. No a na smog nie ma rady. Mi się zawsze suche oko nasila w sezonie grzewczym i jest dużo lepiej jak odpalam nawilżacz. Na smog niestety nie ma rady, bo trzeba by było w goglach chodzić a to przekracza moje poczucie humoru. Fakt jest taki, że jak wyjeżdżam z Warszawy na wakacje to przechodzi jak ręką odjął. Powodzenia.
    • snoffek Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.02.17, 15:32
      Cześć,

Na 99% mogę Ci powiedzieć, ze to nie jest zespół suchego oka, tylko nierozpoznany przez okulistów nużeniec. Jest to pasożyt, którego łatwym badaniem można wykryć, wyleczyc jest go bardzo trudno, a coś takiego jak zespół suchego oka sam z siebie nie występuje. Jego przyczyną jest prawie zawsze NUŻENIEC.
      • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.02.17, 00:09
        Mógłbyś trochę rozwinąć temat? Gdzie wykonać badania w kierunku nużenca i ewentualnie jak z tym walczyć? Czy w przypadku infekcji nużencem występują jeszcze jakieś inne objawy oprócz braku łez?
        • koziorozka nużyca 22.02.17, 09:17
          Pobranie wyskrobiny wykonuje okulista lub dermatolog - materiał ocenia mikrobiolog.
          Tu masz sporo o objawach i leczeniu
          www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-pasozytnicze/nuzeniec-i-nuzyca-objawy-leczenie-i-leczenie-demodekozy_43601.html
          Wpisz w google nazwę swojego miasta i poszukaj, gdzie to robią
          • margolcia_63 Re: nużyca 22.02.17, 12:19
            To było by pięknie gdyby tylko nużeńce były winne, ale warto sprawdzić.
            okulistyka.mp.pl/chorobyoczu/chorobyspojowki/86727,zespol-suchego-oka
            Ja z doraźnych metod polecam częste ziewanie, może jest to mało eleganckie ale skuteczne. Warto też uciskać trzema palcami nasadę nosa- dwa palce na workach spojówkowych a jeden między brwiami, oczywiście palce muszą być czyste.

• pavlaprag Re: nużyca 27.05.17, 14:53
              wlasnie, to bylo by piekne gdyby tylko nuzence byly winne
              • pavlaprag Re: nużyca 27.05.17, 15:04
                Nuzeniec typu folliculorum powoduje przednie zapalenie brzegow powiek, wiec nie ma wplywu na ZSO
                • pavlaprag Re: nużyca 27.05.17, 15:05
                  Natomiast ZSO powoduje dysfunkcja gruczolow Meiboma i brak fazy lipidowej w oku.
                  Tylne zapalenie brzegow powiek
                  • pavlaprag Re: nużyca 27.05.17, 15:06
                    to nueniec typu brevis, ale jak go zdjagnozowac
    • zlosnik5 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.02.17, 16:01
      Maseczka kładziona na oczy(woreczek wypełniony jakimis granulkami ogrzewanymi kilka sekund w mikrofalówce i kładziony na oczy) a następnie masaż aby odetkać kanaliki łzowe i do tego antybiotyk podawany do oka. Lekarz pytał czy były czyszczone laserowo podobno też jest jakas metoda mechaniczna.
      • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.02.17, 00:07
        Od października do grudnia bawiłem się w to nagrzewanie i masowanie oczu. Niestety bez jakichkolwiek efektów, więc chyba nie o to chodzi.
      • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 27.05.17, 14:01
        Maska na oczy sluzy przy problemach dysfunkcji gruczolow Meiboma.

lekarz pytal o laser, poniewaz zabiegi wykonywane laserem moga spowodowac ZSO.
    • bena4 [...] 26.02.17, 16:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.03.17, 20:12
      Neurolog dziś stwierdził, że zso może sią pojawiać w związku z sytuacjami stresowymi, napięciowymi etc. Spotkał się z was ktoś z czymś takim? Czy stres może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania łez?
      • koziorozka Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.03.17, 20:18
        Może, ale chyba rzadko
        zdrowie.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art954,komu-grozi-zespol-suchego-oka.html
    • m.kloss Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 29.03.17, 19:36
      Witam, ja również cierpię na ZSO od 3 miesięcy. Testuję różne krople, niestety słabo pomagają. Ostatnio Hylo-Gel i Thea Duo Gel, który jak na razie przyniósł mi jako tako ulgę. Wczesniej stosowałam sterydy Dexafree i Ikervis (może za krótko, bo tylko jeden miesiąc), niestety bez efektu. Jestem już po zatyczkach, od tygodnia stosuję krople z surowicy, na razie poprawy nie widzę. W międzyczasie nagrzewanie i masowanie. Nie stwierdzono nużeńców w badaniu. Oczy pieką, najgorzej jest wieczorami. Test Schirmera wyszedł mi 6 i 11 mm. Jestem załamana, również nie wiem, czy to jest wyleczalne. Jakkolwiek, u mnie przyczyną wydaje się być zabieg laserem frakcyjnym (bez okularków niestety), bo od tamtego czasu mam problemy z oczami, choć okuliści twierdzą, że to wina soczewek lub długiego przesiadywania przed komputerem. Proszę również o jakieś rady i wskazówki, jak z tym wałczyć, bo ja powoli tracę nadzieję :-( Pozdrawiam
      • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 27.05.17, 14:15
        Sprawdzic DGM ( dysfunkcje gruczolow meiboma) czyli gruczoly Meiboma.
        Laser mogl spowodowac ZSO, to prawie pewne.
        Test Schirmera jest OK, wydaje mi sieze mozesz miec dysfunkcje gruczolow Meiboma i zapalenie brzegow powiek, ktore powoduja dysfunkcje GM.
        Ikervis nie pomaga przy DGM i serum takze nie.
        • m.kloss Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 06.06.17, 16:37
          Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie chciałabym, żeby tak było, ale wiem, że to wina lasera, 2 dni po zabiegu dostałam zapalenia spojówek, a potem już miałam problem z ZSO. Tym bardziej jestem załamana, że ktoś mi w tym pomógł :-( Miałam jeszcze badanie na przerywanie filmu łzowego, oczy wysychają mi po 4 s. Czy jest jakieś badanie, żeby sprawdzić DGM? Jak się leczy tą dysfunkcję? Czy tylko nagrzewanie i masowanie? Czy są jeszcze jakieś inne metody? Pozdrawiam
          • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.06.17, 21:43
            Dysfunkcja gruczolow Meiboma -MGD, tylko terapia cieplem. Kompresy, 41° C, tylko wtedy maja sens.
            Powinno sie wykonac badanie Meibografie i sprawdzic stan gruczolow Meiboma.
    • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 05.04.17, 10:54
      Witam, i jak sobie radzisz z problemem? Ja jestem załamana, bo nic nie pomaga... :-(
    • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 16.04.17, 19:06
      A masz jeszcze jakieś inne objawy np chorób reumatologicznych? U mnie nic takiego nie stwierdzono. Żadne krople niestety nie pomagają. Ciekaw jestem czy mogłem się nabawić zso od częstego i długiego korzystania z komputera i czy da się wrócić do normalności poprzez nie korzystanie z komputera.
      • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.04.17, 17:14
        Wszystkie inne choroby zostały wykluczone. Lekarze twierdzą, że to może być od szkieł kontaktowych lub właśnie pracy przy monitorze, choć ciężko mi w to uwierzyć. Jak w dzisiejszym świecie nie korzystać z komputera? Jeśli masz taką możliwość, to próbuj. U mnie m.in. problemem są przyblokowane gruczoły meiboma. Od jakiegoś czasu piję więcej wody i trochę pieczenie ustąpiło. Przyjmuję też tabletki z wiesiołka i ogórecznika. Zastanawiam się nad cyklosporyną, ale to kosztowna kuracja i nie wiadomo, czy pomoże. Na stronie internetowej Thea są dostępne okularki do nagrzewania, podobno to pomaga. W Warszawie znalazłam klinikę, gdzie leczy się gruczoły wiązką podczerwieni, ale nie wiem, czy to działa. A jak z twoimi gruczołami meiboma?
        • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.04.17, 20:00
          Nie mam pojęcia co z moimi gruczołami. Okulista wykonała jedynie test schrimmera. Jakie badania wykonał Twój doktor, aby sprawdzić ich stan?
          • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.04.17, 22:55
            Badanie na czas przerwania filmu łzowego – ocenia szybkość wysychania oczu. U mnie wyszło 5 s, poniżej 10 s to już wynik nieprawidłowy. I badanie na występowanie punktowych ubytków nabłonka, męczę się z filamentowym zapaleniem rogówki, oczy mam tak suche, że pojawiają się nitki i oczy kują bardzo. To musisz dopytać okulisty, czy problemem są gruczoły meiboma, które produkują lipidy, czy np. gruczoł łzowy. Wewnętrzna warstwa filmu łzowego to śluz produkowany przez komórki kubkowe, podobno lekarze mają na nią najmniejszy wpływ, choć czytałam, że cyklosporyna zwiększa ilość komórek kubkowych
            • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 20.04.17, 22:29
              Widzę, że trafiłaś na dobrego lekarza. Ja byłem już u 5 okulistów i tylko jeden wpadł na wykonanie testu schrimmera. :/
              Zastanawiam się czy można nabyć zso od komputera: rzadsze mruganie itp lub poprzez jakieś alergie.
              • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 24.04.17, 13:54
                Znajdź takiego,który się specjalizuje w ZSO. Też byłam u kilku. Podobno jedną z przyczyn ZSO jest komputer. Znam osobę, która ma ZSO na tle alergicznym. A z czego robisz kompresy na oczy?
                • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 24.04.17, 19:06
                  Widocznie mam pecha, bo nie mogę znaleźć żadnego porządnego lekarza od zso. W Opolu i okolicach chyba nie ma żadnego. Byłem nawet w prywatnym szpitalu weiss klinik w Chorzowie, gdzie jedyne co mi zrobiono to test scrhimmera i wsadzono zatyczki do kanalików łzowych (na moją prośbę), które nie pomagają ani trochę. Ponoć najlepsza klinika okulistyczna w kraju, a nie mają zielonego pojęcia o zso.
                  Założyłem temat na amerykańskim forum i dowiedziałem się że częste korzystanie z komputera faktycznie może prowadzić do zso.

www.dryeyezone.com/talk/forum/community-resources/our-dry-eye-stories/204413-dry-eyes-caused-by-computer

Przez dwa miesiące robiłem ciepłe okłady ze świetlika, ale dałem sobie spokój ponieważ nie widziałem żadnych efektów.
                  • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 25.04.17, 13:41
                    Poczytaj sobie o ZSO
                    okulistykawpolsce.pl/co-slychac-na-powierzchni-oka/
                    podyplomie.pl/okulistyka/15744,zaburzenia-powierzchni-oka-jak-indywidualizowac-leczenie
                    To w zasadzie nie zrobili ci badań, żeby cokolwiek stwierdzić. Szukaj dobrego okulisty, który sie tym zajmuje, w innym mieście.
                    Nie jestes odwodniony? Ile wody pijesz dziennie?
                    • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 25.04.17, 16:32
                      Nigdy nie przykładałem większej wagi do tego ile piję wody. Od dwóch dni staram się żeby to było przynajmniej 2L. Czy to możliwe, aby przyczyna była aż tak trywialna tj picie małej ilości wody?
                      • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 25.04.17, 18:08
                        Podobno odwodnienie może być jedną z przyczyn ZSO. Słyszałam o osobie, która to wyleczyła pijąc dziennie ok. 10 szklanek wody z ziarnkiem soli himalajskiej, bo wtedy woda zatrzymuje się na dłużej w organizmie. Był moment, że po wypiciu większej ilości wody wzrok sie u mnie poprawił i uczucie pieczenia zmniejszyło się.
                        Ja próbuję wszystkiego, bo jest źle z moimi oczami i nie mogę normalnie funkcjonować. A też jestem na początku drogi i do końca nie wiem, co jest z moimi oczami. Od kilku dni stosuję krople Ikervis z cyklosporyną, na razie poprawy nie ma.
                      • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 27.05.17, 14:00
                        Twoj test Schirmera jest calkiem OK i mysle, ze to nie tutaj jest problem.
                        Najczestsza przyczyna ZSO jest MGD ( dysfunkcja gruczolow Meiboma), w Polsce sie prawie o tym nie mowi.
                        Zobacz zdjecie gruczolow Meiboma w internecie.
                        Nieprawidlowe funkcjonowanie tych gruczolow, ktore sa odpowiedzialne za faze lipidowa oka nie pracuje prawidlowo.

• koziorozka Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 25.04.17, 14:16
                    metalrevan napisał(a):
                    > Widocznie mam pecha, bo nie mogę znaleźć żadnego porządnego lekarza od zso. W Opolu i okolicach chyba nie ma żadnego.

Test, o którym pisze Mona Liza nazywa się EASYTEARview - poczytaj.
                    Specjalistyczne forum jest super, ale dobrze też pytać fachowców.
                    Ci okuliści wykonują ten test a także zachęcają do zadawania pytań przez e-mail. Skorzystaj - nic nie ryzykujesz
                    instytutoka.pl/zapytaj-eksperta
                    • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 26.04.17, 10:00
                      Czy orientujesz się może, czy jest jakieś badanie, które określi dysfunkcje w warstwie lipidowej czy mucynowej?
    • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.04.17, 17:18
      Coś w tym jest, bo odkąd zaczęłąm pić ok. 2 litrów wody dziennie, to przynajmniej pieczenie ustąpiło, choć dalej męczę się z oczami.
      • minniemouse Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.04.17, 04:08
        a tylko oczy masz takie suche czy tez w jamie ustnej? moze to zespol Sjogrena?
        M
        • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.04.17, 09:55
          Niestety tylko oczy, w jamie ustnej mokro. Nie, nie mam objawów zespołu Sjogrena.
          • minniemouse Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.04.17, 21:44
            No to chociaz tyle dobrze :)
    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 27.05.17, 14:09
      Mysle, ze twoj problem to nie faza lzowa, tylko MGD czyli dysfunkcja gruczolow Meiboma.
      To najczestsza przyczyna zespolu ZSO. Brak fazy lipidowej w oku, powoduje ZSO.
      Twoj test Schirmera nie jest patologiczny. W Polsce niewielu okulistow zna problem zwiazany z dysfunkcja gruczolow Meiboma.
      Sprawdz w internecie jak wygladaja gruczoly Meiboma i poczytaj troche w internecie.
      Moge doradzic jeszcze jedna rzecz a mianowicie test w laboratorium na obecnosc nuzenca ludzkiego kosztuje ok. 35 zlotych.
      Nie musisz isc do jakiegos wybitnego specjalisty, ktory karze sobie slono zaplacic za badanie, zreszta wielu okulistow nie potrafi tego rozpoznac. Wystarczy badanie w laboratorium.Nuzeniec wystepuje w formie ocznej i doprowadza czesto do dysfunkcji gruczolow meiboma wskutek czego powstaje ZSO.
      Sama zreszta bylam u pana Dr. kleina -Schidt w Poznaniu uchodzacego za wybitnego specjaliste i mysle, ze sama wiem o wiele wiecej na temat MGD, a nuzenca mozna wykryc w laboratorium tak jak juz pisalam.
      • kinia.kinga Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.06.17, 12:06
        Ja generalnie zmagam się z zespołem suchego oka, ale na to biorę na co dzień krople nawilżające. Jednak najgorsze jest zapalenie spojówek, które notorycznie powraca. Wydaje mi się, że może przyczyną jest alergia na jakieś pyłki... Zawsze wiosa mi takie rzeczy wychodzą. Zapisałam się do Centrum medycyny profilaktycznej do okulisty niech na to zerknie bo mają tam od razu alergologa to najwyżej mnie skierują na testy. Ale swoją droga to jest naprawdę męczące bo człowiek ani sie pomlować nie może, nie mówiąc już o sztucznych rzęsach.
        • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.06.17, 21:32
          Zrob koniecznie badanie na nuzenca.
          Objawy sa podobne do alergicznego zapalenia spojowek
          Wykonalabym tez wszystkie testy na alergie.
          Ostatnio pisze sie, ze nuzeniec jest modny, ale jak wynika z badan to on jest czesta przyczyna ZSO
    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.06.17, 21:58
      Mozesz tez wykonac badanie w kierunkz nuzenca typu demode brewis on powoduje czesto MGD trudny do zdiagnozowania
    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.06.17, 21:58

Terapia cieplem ok. 20 min kompressy 41° 4-5 razy w tygodniu i krople lipidowe.
      Meibograpfia ma sens nalezy sprawdzic czy gruczoly meiboma jeszcze istnieja czy wskutek dysfunkcji zanikly.
      • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 20.06.17, 22:14
        Czy robiłeś kompresy? Polecasz jakieś konkretne krople?
        Znalazłem meibografie jedynie w Warszawie. Są jakieś inne miejsca? Najlepiej na południu?
    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 09.07.17, 20:06
      Sorry, ze pytam ale jak mozna poprawic odpornosc oczu na szkodliwe czynniki? Bo nie rozumiem.

Krople Restasis ( To Cyklosporina albo Ikervis), maja takie samo dzialnie.
      To prawda, ze hamuja stany zapalne na oku, ale jedna rzecz trzeba wiedziec, jesli nie wyleczy sie przyczyny ZSO, to po odstawieniu tych kropli wszystko wroci.
      • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 09.07.17, 20:10
        Najczestsza przyczyna zespolu suchego oka jest MGD ( 75%), stany zapalne brzegow powiek.
        Brak fazy lzowej w filmie lzowym moze spowodowac np. zespół sjogrena

Krople Restais, Ikervis nie wylecza zespolu suchego oka, zmniejsza troche jego symptomy.
        Jesli MDS nie zostanie wyleczony i stan zapalny brzegow powiek bedzie sie nadal utrzymywal, to nie pomoze nic.
        • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 11.07.17, 20:09
          Tylko jak i czy w ogóle da się wyleczyć mgd? Żadnych kropli nie używam, bo testowałem już kilkanaście rodzajów i nie przynosiły ulgi, czasem było po nich nawet gorzej.

Obecnie robię sobie codziennie okłady cieplne z torebek materiałowych wypełnionych ryżem, dobrze trzyma ciepło.
          Po ok 5 minutach oczy pieką, ale zawsze są zalane łzami, czyli może coś tam się odtyka?

Szkoda, że żaden okulista na południu polski nie chce przepadać mnie pod kątem gruczołów meiboma.
        • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 12.07.17, 19:00
          Krople Ikervis są dostępne również w Polsce, kosztują 430 zł.
          • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 12.07.17, 19:03
            Stan moich gruczołów poprawił się, próbowałam chyba już wszystkiego i coś pomogło
    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 17.07.17, 07:49
      w jaki sposob stwierdzilas, ze stan twoich gruczolow poprawil sie?
      • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 17.07.17, 13:01
        Lekarz stwierdził. Zresztą sama czuję poprawę.
        • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 17.07.17, 14:12
          Możesz powiedzieć co to za lekarz? Nie mogę znaleźć nikogo kompetentnego na opolszczyźnie i śląsku.
        • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 17.07.17, 19:58
          W jaki sposob stwierdzil? Jest specjalne badanie, ktore potwierdza poprawe dysfunkcji gruczolow Meiboma.
          Mozesz napisac jakie?
          Dokladnie sprawdza sie dwie rzeczy?
          • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.07.17, 12:59
            Na podstawie tego jak wyglądały na początku choroby, a jak wyglądają teraz. Wcześniej podobno wydzielina była stwardniała i zalegająca, teraz jest półpłynna. Wcześniej robiły się zrosty, teraz podobno już ich nie ma. A o jakim badaniu piszesz?
            • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.07.17, 14:12
              Napisze Ci o rodzaju badania jakie sie robi aby stwierdzic, czy stan gruczolow Meiboma sie poprawil, jak mi napiszesz
              w jaki sposob zostal sprawdzony rodzaj wydzieliny. Jaka technika.
              • mona.liza12 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 19.07.17, 19:58
                A ja wiem jaka technika... Okulistą nie jestem. Popatrzyła, przycisnęła i wydała opinię.
                • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 20.07.17, 07:24
                  Ale jak popatrzyla i co przycisnela?
                • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.07.17, 15:23
                  Pierwsze badanie, ktore stwierdza poprawe stabilnosci filmu lzowego to BUT
                  Break up Time- czas rozbicia filmu lzowego na oku.
                  Jesli stan twoich gruczolow poprawil sie, to mialabys lepszy BUT.

Drugie badanie to:

Badanie, ktore wykonuje lekarz okulista przy uzyciu mikroskopu okulistycznego, sprawdza dolna powieke za pomoca
                  patyczka higienicznego jakosc sekretu (lipidu) jaki wydobywa sie z ujsc gruczolow Meiboma.
                  To samo wykonuje z gorna powieka.

Takie badania wykonuje lekarz okulista, ktory wie co to jest dysfunkcja gruczolow Meiboma.
                  Prosze nie wierzyc wypisywane przez niektore osoby bzdury,
                  Bardzo ciezko jest znalesc lekarza, ktory zna sie na dysfunkji gruczolow Meiboma.
                  W dzisiejszych czasach lekarze zajmuja sie najczesciej zabiegami przynoszacymi pieniadze.
                  Leczenie dysfunkji nie przynosi korzysci, wiec znalezienie lekarza graniczy z cudem.
                  Ludzi z ZSO i MGD spisuje sie na straty.
                  • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.07.17, 17:28
                    Możesz polecić jakiegoś konkretnego lekarza (oprócz tego z Warszawy), który zajmuje się zso i wie jak sprawdzić gruczoły meiboma?
                    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 23.07.17, 07:40
                      To moze tak naprawde sprawdzic kazdy okulista.
                      To nie wymaga zadnej konkretnej specializacji.

Jesli znajdziesz kogos prywatnie zapytaj czy moze Ci sprawdzic rodzaj wydzieliny z gruczolow Meiboma.
                      Wystarczy okulistyczny mikroskop.
                      Moze jakis mlody zaczynajacy lekarz okulista, oni jeszcze sa ambitni i probuja pomoc ludzia.
                      Sprawdz czy nie masz stanu zapalnego brzegu powiek, to moze blokowac gruczoly Meiboma.
                      Wazne jest aby wykluczyc choroby skory np. tradzik rozowaty.
            • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.07.17, 15:04

Cytat" Na podstawie tego jak wyglądały na początku choroby, a jak wyglądają teraz. Wcześniej podobno wydzielina była stwardniała i zalegająca, teraz jest półpłynna. Wcześniej robiły się zrosty, teraz podobno już ich nie ma. A o jakim badaniu piszesz? "

Bardzo nieprofesionalna wypowiedz. Swiadczaca o tym, ze osoba, ktora to pisze nie ma pojecia o MGD.
              Wydzielina w gruczolach Meiboma nie moze byc stwardniala, poniewaz lipidy wytwarzane przez gruczoly Meiboma to tluszcz, a tluszcz nie zastyga na kamien.
              Wystraczy sprawdzic w internecie zdjecia dotyczace MGD. Nie ma polplynnej wydzieliny.
              W skutek dysfunkcji gruczolow Meiboma wydzielina ma postac pasty do zebow.
              Normalna wydzielina ma konsystencje oliwy z oliwek, tylko wtedy moze polaczyc sie z filmem lzowym i stanowic ochrone dla oka, jako trzecie lipidowa faza filmu lzowego

MGD nie powoduje zrostow.
              W dolnej powiece mamy okolo 15-18 gruczolow Meiboma.
              W gornej powiece znajduje sie ich znacznie wiecej 25-30.
              MGD powoduje dysfunkcje w wytwarzaniu fazy lipidowej, w skutek czego moga zarosnac ujcia gruczolow Meiboma, ktore znajduja sie na krawedzi powieki.
              MGD nie powoduje zadnych wzrostow.

Wiem, ze to tylko internet ale prosze nie wierzyc wypisywane czesto bzdury.
              Lekarze zawodza i wiele osob szuka pomocy w internecie, ale nie trzeba wypisywac bzdur jesli nie ma sie o czyms pojecia.

• tasamazyrafa46 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 26.07.17, 01:51
      Wg medycyny chińskiej oczy są "końcówką" "lustrem" czy jakkolwiek inaczej to nazwać - wątroby.
      U mnie si.ę to zgodziło: suplementem diety na wątrobę wyleczyłam oczy (odklejanie siatkówki)...
      To samo poradziłam kilku moim znajomym (jedna znalazła mnie sama w internecie) - i też maja juz zdrowe oczy.
      Moja rada: Mocno zadbaj o wątrobę. Pamiętaj, ze wątroba zaczyna dolegać, gdy juz jest bardzo, bardzo zniszczona...
      Jeśli nie boli to o niczym nie świadczy.
      Niezależnie od tego postaraj się o jakiś suplement (oczywiście dobry :-)) z resweratrolem. Juz nie będę więcej pisać. jest późno. Uwierz jednak. To jest dobre...
      • snajper55 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 26.07.17, 11:13
        tasamazyrafa46 napisał(a):

> Wg medycyny chińskiej...

Nie istnieje medycyna chińska, tak jak nie istnieje chińska matematyka czy chińska geografia. Są zatem różne mity i przesądy których głosiciele twierdzą, że pochodzą one z Chin, Tybetu czy Czechosłowacji.

S.
    • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 26.07.17, 19:25
      Nie musze doczytywac lub sie douczac.
      Od 18 miesiecy borykam sie z dysfunkcja i przeczytalam juz na ten temat bardzo wiele.
      Bylam tez u wielu okulistow i tak naprawde bardzo niewielu ma pojecie o dysfunkcji.
      Znalezienie specjalisty graniczy z cudem ale naszczescie sa i tacy.
      To co napisalas o dysfunkcji i gruczolach Meiboma, nie mozna czytac ze zrozumieniem, poniewaz wszystko jest napisane bez rozumu.
      Podkreslam, ze to tylko internet, ale wypisywanie bzdur wprowadza wielu ludzi w blad, ktorzy czasami szukaja pomocy ta droga, poniewaz lekarze zawodza.

Przepraszam , ale twoje wypowiedzi sa naprawde na niskim poziomie, brak jakiejkolwiek wiedzy na ten temat.

• pipsip1996 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 15.09.17, 15:54
      sama sola fizjologiczna? czy to jest mozliwe. Mam straszne problemy z oczami. Suchymi oczami. Walcze juz 3 lata. Przetestowalam cala apteke zeli, kropel i antybiotykow. Oczy dalej suche i Bola. Czy ta sol fizjologiczna ma jakas nazwe czy po prostu do apteki sie udac i juz. Dziekuje serdecznie za porade
      • koziorozka sól fizjologiczna 15.09.17, 17:10
        Sól fizjologiczna to 9-procentowy chlorek sodu.
        Robi to kilka firm - ampułki po 5 lub 10 ml w zbiorczym opakowaniu - od 20 do 100 sztuk.
        Mniejsze opakowania są chyba tylko na allegro

• marinegirl Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 15.09.17, 23:23
        Potwierdzam ze jest możliwe. Nikt nigdzie nie polecał mi tej soli bo to nawet wydałoby się banalne dla lekarza. Naprawdę dla mnie to było wybawienie. A stan moich oczu nie był troszkę zły tylko tragiczny. Przerabiałam wszystkie możliwości leczenia opisane powyzej metodami prób i błędów. Robiły mi się pęcherze na gruczołach pod powiekami. Już szykowałam nawet kilka tysięcy na zabiegi laserowe. Teraz nie robię już nic aby oczy leczyć jedynie o nie dbam!!!
        • marinegirl Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 15.09.17, 23:35
          Ja tej soli nie żałowałam ponieważ w porównaniu z cenami kropel była prawie darmo. Cała fiolkę wlewała na raz do obu oczu. Zawsze pod okiem miałam husteczke. Sól wypłukuje wszelkie pyłki z oka przez które jest uczucie piasku pod powieka. Dla lepszej ulgi można sól trzymać w lodowce. Sól w porównaniu do kropli nie podrażnia oka i oko nie piecze oraz można tak często płukać ile się chce. Nie wiem czy komuś jeszcze ta metoda pomogła. Mam nadzieje ze tak się stanie.
          • pgbiorczyk_95 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 24.07.21, 15:02
            Witam czy stosuje Pani nadal sól. Czy zso nie powróciło? Pozdrawiam
    • misio2682 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 01.11.17, 20:37
      Czy dalej stosujesz tą sól ? Jak długo stosowałaś ją aż zmiany się cofnęły ? Czy trzeba codziennie jej używać by utrzymać taki stan czy po pewnym czasie nie trzeba jej używać ?
      • misio2682 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 01.11.17, 20:40
        Też mam pęcherzyki wewnątrz jednej powieki, stosuję blephasol, tran, unikam słodyczy i cukru oraz tłuszczów nasyconych ( sery żółte, fastfoody , zapiekanki itp). Jest duża poprawa ale rano mam dyskomfort w lewym oku i tę pęcherzyki, trochę wydzieliny...
    • m.kloss Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 14.11.17, 19:50
      Możesz napisać, co to za zabieg? Ciekawe, czy komuś pomógł? To chyba dla mnie ostatnia deska ratunku. U mnie niestety jest cały czas źle, oczy cały czas są zmęczone, pieką i kłują. Nie mogę normalnie funkcjonować. Wieczorem nie jestem w stanie prowadzić samochodu. Badanie BUT w dalszym ciągu źle wychodzi. Jestem załamana :-(
      • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 14.11.17, 22:10
        Pewnie aplikacja koreczków do kanalików łzowych. Miałem to robione i nie zauważyłem żadnej różnicy. W moim przypadku po kroplach to oczy bolą nawet bardziej.
        • m.kloss Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 15.11.17, 17:17
          Koreczki też miałam, nic mi to nie pomogło. Nie wiem, czy to nie chodzi o stymulacje gruczołów ciepłem i chyba robią to tylko w Warszawie, ale nie wiem, czy to działa. A jak z twoimi oczami? Jest jakaś poprawa?
          • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.11.17, 07:34
            Stymulacja gruczolow cieplem to LipiFlow.
            Wazna tez jest Meibographia, badanie ( przeswietlenie) gruczolow Meiboma aby stwierdzic czy jeszcze istnieja.
            Wskutek zaburzen moga zanikac, stymulacja cieplem moze pomoc.Ale trzeba robic to regularnie.
            Sondowanie gruczolow Meiboma ( przebijanie ujsc aby frakcja mogla sie uwolnic), powinno pomoc.
            Podobno sadowanie robi jakis lekarz lub klinika oczna w Krakowie.
            Test Schirmera , wazne aby stwierdzic czy gruczoly lzowe produkuja film lzowy.
            Wykluczenie stanow zapalnych na oku, zapalenie brzegu powieki.
            Wykluczenie dermatozy - tradzik rozowaty , czesto " wchodzi" na powieke i powoduje dysfunkcje gruczolow Meiboma i ich zanik oraz stany zapalne, tutaj moze pomoc doxycilina ( Oraceya) lub minociclina.

Zazywanie kwasow Omega 3 - wazne przy MGD dysfunkcji gruczolow Meiboma.

Do m.kloss- jesli BUT jest krotki, to wskazuje na gruczoly Meiboma i ich dysfunkcje.
            Zapraszam na amerykanskie fora, Dry Eye Zone i poczytac jak mozna terapeutowac MGD.
            Jesli chodzi o sol fizjologiczna, to moze pomoc tylko przy nawilzeniu oka, dziala tak samo jak krople.
            Przy MGD bezuzyteczne, tutaj oko ma brak fazy lipidowej.
            MGD- reaktywowanie gruczolow Meiboma: terapia cieplem lub LipiFlow, Sondowanie gruczolow Meiboma lub IPL ( IPL bardzo pomocne przy tradziku rozowatym ocznym)
            Bardzo wazne: ustalenie u okulisty, czy istnieja stany zapalne na oku.
            Wielu lekarzy nie potrafi zdiagnozowac stanow zapalnych na brzegu powieki, NIESTETY.
      • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 22.11.17, 07:55
        Do m.kloss
        sprobuj pojsc w tym kierunku ; tradzik rozowaty oczny, jestes po zabiegu laserem.
        Jest to mozliwe, krotki BUT wskazujacy na MGD i zabieg, ktory czesto ukazuje tradzik rozowaty oczny.
        Stany zapalne spojowki, stany zapalne brzegu powieki i uczucie ciala obcego w oku czesto wskazuja na tradzik rozowaty oczny.

Moze pomoc: doxycilina ( np.Oraceya), antybiotyk ktory podaje sie w malych dawkach 40 mg / dzienna dawka.
        Trzeba brac przez dluzszy okres czasu ( nawet do 6 miesiecy), musisz porozmawiac z dermatologiem.
        Takim, ktory ma pojecie o tradziku rozowatym. Twoje objawy wskazuja na to ale ja nie jestem lekarzem
        Uwaga. wielu okulistow nie potrafi zdiagnozowac tradziku rozowatego ocznego.
        Przed podaniem antybiotyku wykonuje sie proby watrobowe i sprawdza nerki.
        Podczas terapiikontroluje sie watrobe i nerki ci 4 tygodnie.

Powodzenia !
        • m.kloss Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 23.11.17, 12:50
          Dziękuję za informacje! Zabieg laserem frakcyjnym miałam zrobiony na zmarszczki pod oczami. Czy to możliwe, żeby laser przyczynił się lub spowodował trądzik różowaty? Nigdy na to się nie leczyłam, aczkolwiek moja okulista pytała się o zaczerwienienie na twarzy. Pytanie - czy po odstawieniu antybiotyków choroba nie nawraca? Łez już na szczęście mam więcej, ostatnio wyszło mi 25 mm i 18 mm. Stanów zapalnych na ostatniej wizycie w październiku nie miałam. Kwasy omega przyjmuję od dłuższego czasu, sól fizjologiczna nic mi nie pomogła. Ostanie kilka dni jest nawet ok, ale u mnie największym problemem jest pieczenie oczu. Napisz mi proszę, co u Ciebie jest przyczyną i jak sobie z tym radzisz i co stosujesz? Czy masz takie dni, że wszystko jest ok? I jak długo to trwa?
          • pavlaprag Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 24.11.17, 08:21
            Laser frakcyjny nie wywolal tradzika rozowatego, to choroba naczyn, mögl jednak ja " obudzic"
            Czesto umiejscawia sie na powiekach. Ale jesli nie masz stanow zapalnych na oku, zapalenia brzegow powiek, to nie powinno potwierdzic tej diagnozy.

Antybiotyk nie wyleczy ale moze zlagodzic objawy w znacznym stopniu,
            Pisalas, ze masz krotki BUT, to wskazuje na MGD.
            MGD ma rozne przyczyny.

Zapytaj dermatologa czy ma podejrzenie u Ciebie tradziku rozowatego.
            Tradzik rozowaty czesto zaczyna sie na powiekach wielu okulistow nie potrafi go zdjagnozowac.
          • ksenia900 Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 15.03.21, 11:24
            Cześć, mam dokładnie ten sam problem co ty. Miałam wykonywany laser frakcyjny wokół oczy na opadającą powiekę bez soczewek ochronnych, ponieważ Pani doktor zapewniła, że przy zamkniętych oczach nic się nie stanie i zabieg jest bezpieczny. 2 dni po wykonanym zabiegu zaczęłam odczuwać dyskomfort w prawym oku i lekarza okulista stwierdził zapalenie brzegów powiek, leczyłam się na to bez skutku, potem dostałam zapalenie spojówek które na chwilę wyleczyłam antybiotykiem natomiast dyskomfort w oku mam do teraz. Nie wiem co robić.. czy udało Ci się z tego wyleczyć?
    • metalrevan Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 01.06.18, 00:25
      Możesz napisać więcej o okładach i masażach, które wykonywałaś? Jak je poprawnie wykonać, jak często etc.
      • sucheoczymnieniszcza Re: Czy ktoś wyleczył zespół suchego oka? 21.04.21, 15:40
        Siema i jak sobie radzisz? Wyleczyłeś albo chociaż poprawiłeś stan oczu? Bo mam identyczną sytuację i szukam pomocy. Test Shimera 5/6 mm . Niby dysfunkcja gruczołów Melbrona. Tak samo nie znam przyczyny i dużo komputera w moim życiu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka