adonis1 19.10.04, 10:03 podobno popularna metoda to laserowa ale pozostaja blizny czy sa jakies lepsze sposoby usuniecia pieprzykow ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katija1 Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 19.10.04, 10:15 najlepiej usuwać normalnie (wycinac) - potem mozna dac do badania histopat. Odpowiedz Link Zgłoś
adonis1 Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 20.10.04, 12:39 przy wycinaniu chyba mog apowstac blizny ? mnie intersuje by po nie bylo zadnych sladow katija1 napisała: > najlepiej usuwać normalnie (wycinac) - potem mozna dac do badania histopat. Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 20.10.04, 13:14 A wolisz byc zdrowy z blizną czy martwy i ładny? Bo jedynym akceptowalnym sposobem usuwania podejrzanych pieprzyków jest wycinanie z marginesem bezpieczeństwa. A dopóki się nie wytnie i nie zrobi badania histopatologicznego, nie ma możliwości określenia na 100% co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: calineczka Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 23:51 A czy kto? z was wie gdzie można usunšć pieprzyki w ramach NFZ w Warszawie. Może być wycięcie, a nawet najlepiej by było bo nie wiem czy moje sš zupełnie OK. Wolałabym je dokładnie przebadać! Odpowiedz Link Zgłoś
monka_25 Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 27.10.04, 13:01 moja siotra skasowała sobie pieprzyka w klinice przy ul. Kaczej w Warszawie. Musiala przyniesc tylko skierowanie od internisty, nic nie płaciła. A bez skierowaniaa to koszt ok. 300 zł plus badanie histopatologiczne! Aha wczesniej szcepila sie jeszcze na żółtaczke ale to chyba na własne życzenie ;)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
halele_ojejeje Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 20.10.04, 19:58 Zależy jakie pieprzyki, no i gdzie sie znajdują! Ja miałam usuwane i laserem, i przez wycięcie, z szwami i bez. Prawda jest taka ze bliznę mam tylko po wycięciu, gdzie były szwy. Tam gdzie działał laserek nie ma śladu. Po prostu zrobił sie strupek i odpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
adonis1 Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 21.10.04, 16:02 podobno jest usuwanie przez zamrazanie ? przeszedl to ktos ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kanterwald Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? IP: *.tauzen.net 21.10.04, 23:42 usunąłem juz kilka w ciągu paru lat - niezawodnie skutecznie - bez żadnych skutków ubocznych - przez własnoręczne - lub zaprzyjaźnionej osoby - wypalenie rozżarzonym gwoździem po prostu przykłada się rozgrzany do czewrwoności drut czy gwóźdź -tylko na chwilę - wielokrotnie aż do znikniecia pieprzyka oczywiście chodzi tylko o normalnie wyglądające pieprzyki mogą być nawet dość spore Odpowiedz Link Zgłoś
adonis1 sredniowiecze minelo 25.10.04, 13:50 chetnie zobacze te metode na gwodza:) Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 27.10.04, 10:12 Przeczytaj to co jest pod tym adresem www.przychodnia.pl/porady/faq.php3? d=13&sub=&id_faq=654 , ale co do Twojego pytania to "Nie daj się namówić na inne metody usuwania takich „pieprzyków” (laser, „wymrażanie”, „wypalanie”). To najlepszy sposób aby mieć rozsianego czerniaka! " Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? 27.10.04, 10:14 Troszkę nie tak otwiera się ta stronka, więc wkleję to o co mi chodzi. No nie wiem czy można to chorobą nazwać... Chodzi o pieprzyk, ma średnicę 1 cm, słyszałem, że może do raka doprowadzić, więc chciał bym się dowiedzieć co z tym zrobić? - może dobrze by było usunąć?? - tylko jak i gdzie?? - a może nic?? Pozdrawiam!!! Trudno mi coś powiedzieć, nie oglądając Twojego „pieprzyka”. Prawdą jednak jest, że znamiona barwnikowe o średnicy większej niż 5 mm powinno się profilaktycznie usuwać. Można to zrobić praktycznie w każdym gabinecie chirurgicznym – np. w przychodni rejonowej. No chyba, że znamię znajduje się na twarzy lub innej odsłoniętej okolicy, a Tobie zależy na tym, żeby nie mieć widocznej blizny – wtedy zabieg powinien być wykonany przez chirurga plastyka. Uwaga! Wycięcie chirurgiczne, w całości i z bezpiecznym marginesem zdrowej skóry, jest jedyną „słuszną” metodą usuwania znamion barwnikowych. Po usunięciu takie znamię powinno być wysłane do badania histopatologicznego, a ty musisz pamiętać, aby po ok. dwóch tygodniach odebrać wynik (może to wydać się dziwne, ale w każdym szpitalu jest kartoteka pełna wyników ważnych badań, po które nikt się nie zgłosił). Nie daj się namówić na inne metody usuwania takich „pieprzyków” (laser, „wymrażanie”, „wypalanie”). To najlepszy sposób aby mieć rozsianego czerniaka! Co do ośrodków, które mógłbym Ci polecić – najlepiej aby były to poradnie należące do akademii medycznych, lub wojewódzkich ośrodków onkologicznych. Np. w Warszawie może to być Klinika Dermatologii AM przy ul. Koszykowej i Klinika Onkologii CSK WAM (Szaserów 128). W Krakowie jest bardzo dobra prywatna przychodnia - Ośrodek Diagnostyki i Terapii S.C. ZDROWIE przy ul. Św. Gertrudy 28 (tel. (012) 429 25 23). Mają tam jedyny w kraju komputerowy mikroskop epiluminescencyjny, który pozwala rozróżnić, czy dany pieprzyk jest „bezpieczny” czy nie, i czy kwalifikuje się już do usunięcia, czy należy go jedynie obserwować. Niestety są dość drodzy - konsultacja z badaniem całej skóry kosztuje ok. 100 zł, a usunięcie każdego znamienia jest dodatkowo płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beti Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 18:18 basbusaa czy tylko w Krakowie można zrobić to badanie przez komuterowy mikroskop epiluminescencyjny pytam poniewaz mieszkam w okolicach w-wy i czy mógłbyś mi napisać więcej na temat wyniku tego badania .Bardzo proszę o odpowiedź, jak rozpoznajemy czerniaka rozsianego nigdzie nic nie znalazłam na ten temat.Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bona Re: jaka metoda najlepiej usunac pieprzyki ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 12:01 Usuwałam znamię metodą elektrokoagulacji. Ta metoda nie niszczy materiału do badania histopatologicznego, ponieważ oddziela zmianę od skóry przy podstawie. Zabieg (jakieś 2 minuty) był przeprowadzony przez chirurga onkologa. Ślad jest minimalny - odrobinę jaśniejsza skóra w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś