Dodaj do ulubionych

RTG kręgu szyjnego-pomoc w rozszyfrowniu..

22.10.04, 18:41
"Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej,
kyfotyczne ustawienie środkowego odcinka kręgosłupa C"
Domyślam się zę to nic poważnego. Badanie było rozbione w celu znalezienia
przyczyny bólów i zawrotów głowy. Czy ktoś zWas może mi to rozszyfrować i czy
to może mieć wpłuw na objawy?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: RTG kręgu szyjnego-pomoc w rozszyfrowniu.. IP: *.215-200-80.adsl.skynet.be 22.10.04, 19:45
      Co dziwne, nie ma w opisie zadnych zmian zwyrodnieniowych. Czy Ty przypadkiem
      nie maialas wypadku samochodowego?
      • scysja Re: RTG kręgu szyjnego-pomoc w rozszyfrowniu.. 22.10.04, 20:15
        Rok temu miałam uraz głowy. Czy to ma duży związek z z wynikiem? Możesz napisać
        coś więcej,czy to się jakoś leczy czy to już zmiany stałe?
        • Gość: Doki Re: RTG kręgu szyjnego-pomoc w rozszyfrowniu.. IP: *.215-200-80.adsl.skynet.be 22.10.04, 20:23
          scysja napisała:

> Rok temu miałam uraz głowy.

Zakladam, ze powazniejszy niz np walniecie sie drzwiczkami od szafki kuchennej
          tak, ze az usiadlas na podlodze?

> Czy to ma duży związek z z wynikiem?

To mozliwe. Calkiem spory odsetek urazow glowy wiaze sie z jednoczesnym urazem
          kregoslupa szyjnego.

> Możesz napisać
          > coś więcej,czy to się jakoś leczy czy to już zmiany stałe?

W tym wyniku jest napisane tylko tyle, ze kregoslup Ci sie wygial w odwrotna
          strone. Normalnie kregoslup szyjny ma krzywizne skierowana wypukloscia do
          przodu- to sie nazywa lordoza. U Ciebie jest odwrotnie- jest krzywizna, ale
          skierowana wypukloscia do tylu- kifoza. Czy to sie leczy? Ale jeszcze nie
          wiadomo co leczyc- czy przegapiono zlamanie, czy sa to zmiany zwyrodnieniowe,
          czy tez czynnosciowe. Tego typu zmiany jak najbardziej moga wiazac sie z bolami
          i zawrotami glowy, bo Twoja czaszka jest zupelnie inaczej ustawiona na
          kregoslupie- troche tak, jakbys zawsze patrzyla w gore, zadzierajac glowe. PO
          zdiagnozowaniu co wlasciwie stalo sie z kregoslupem (MRI) prawdopodobnie
          pierwsza obcja bedzie fizjoterapia.
          • scysja Re: RTG kręgu szyjnego-pomoc w rozszyfrowniu.. 22.10.04, 20:47
            dzięki za odp. upadek był na tyle silny że pierwszy i jak dotąd ostatni raz
            dostałam zaraz po nim ataku padaczki. Mam nadzieje że nie jest to na tyle
            poważne że trzeba leczyć chirurgicznie..
            Pozdrawiam
            • pia.ed Doki, do Ciebie pochwala.! 22.10.04, 21:10
              Zaraz zaczne wierzyc w Twoje zdolnosci jasnowidztwa! Czytales jak z otwartej
              dloni, wszystko sie zgadzalo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka