Dodaj do ulubionych

Sok z czerwonych buraków z kartonu ...............

11.08.20, 20:27
Witam, mam pytanie na jakie nie znalazłam odpowiedzi z necie.
Czy Sok z czerwonych buraków z kartonu te 100% jak i te z dodatkiem fermentacji buraka lub bakteri mlekowych są wszystkie poddawane pasteryzacji ?
Ważne jest dla mnie zawartośc żelaza w takich sokach, wiem że najlepiej samemu robić sok ale może ktoś ma wiedze czy te sklepowa za pare zł maja witaminy i mineraly jak żelazo czy sa poddawane takiej pasteryzacji że zostaje tylko smak i może te bakterie z fementacji.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Sok z czerwonych buraków z kartonu 12.08.20, 08:59
      Pasteryzacja to podgrzewanie do maksymalnie 100 st. Celsjusza. czyli coś takiego, jak domowe wekowanie.
      Żelazo w takiej temperaturze się nie rozpada, więc strat nie ma.
      Ale np. wit. C w pasteryzacji częściowo ginie.

      Z żelazem najczęściej problem jest taki, że słabo się wchłania.
      Poza burakami przy obniżonym poziomie żelaza polecam jabłko nabite na całą noc gwoździami i zjedzone przed śniadaniem. Dawno tu pisałam, że na własne oczy widziałam świetny rezultat takiej kuracji.
      Starsza pani nie tolerowała żelaza w tabletkach (kłopoty gastryczne), a po jabłkach (chyba trwało to miesiąc) wyniki rewelacyjnie się poprawiły.
      Żelazo najlepiej się wchłania na czczo, ale najlepiej jest tolerowane po posiłku, więc burak, jabłko najlepiej jeść na czczo, ale czasem się nie da...
            • snajper55 Re: Sok z czerwonych buraków z kartonu 14.08.20, 00:18
              axmena11 napisał(a):

              > Mam wątpliwości co do gwoździ, czy nieprzedostają sie do jablka tez metale cięz
              > kie i inne zanieczyszczenia z gwożdzi, bo na pewno takie zawiera.

              "Gwoździe mogą zawierać domieszki metali ciężkich, takich jak kadm, ołów, nikiel. One również przenikają do jabłka, które następnie zjadamy. Organizm nie radzi sobie z ich usuwaniem, więc kumulują się i działają neurotoksycznie oraz nefrotoksycznie - dodaje Korczyk."

              parenting.pl/gwozdzie-w-jablkach-uzupelnia-poziom-zelaza-niebezpieczny-trend-ktoremu-nie-mozna-ufac

              S.
            • koziorozka Re: Sok z czerwonych buraków - niedokrwistość 14.08.20, 08:55
              axmena11 napisał(a):

              > Mam wątpliwości co do gwoździ, czy nieprzedostają sie do jablka tez metale cięz
              > kie i inne zanieczyszczenia z gwożdzi, bo na pewno takie zawiera.
              ------------------------------

              Nie bronię gwoździ i nie pisałabym o tym, gdybym na własne oczy nie widziała - jednego przypadku u starszej pani - skuteczności tej metody.
              Czy kwas z jabłka działa na metale ciężkie? nie wiem.
              O szkodliwości tej metody pisze tylko jeden lekarz Dawid Ciemięga.
              Na pewno nie polecałabym jej dla dzieci, ale starsza osoba z dużą anemią, wegetarianka, gdy inne metody (próbowałaś sok ze świezej pokrzywy?) zawiodą - wiele nie ryzykuje, a zyskać może.
              • snajper55 Re: Sok z czerwonych buraków - niedokrwistość 14.08.20, 16:46
                koziorozka napisała:

                > Nie bronię gwoździ i nie pisałabym o tym, gdybym na własne oczy nie widziała -
                > jednego przypadku u starszej pani - skuteczności tej metody.

                Ja z kolei widziałem zbawienne działanie modlitwy. Znajoma modliła się w intencji wyzdrowienia swojej córki. No i modlitwy rzeczywiście przyniosły efekt, i córka wyzdrowiała. Chora brała co prawda także jakieś medykamenty przepisane przez lekarza, ale co tam te konowały potrafią.

                > Czy kwas z jabłka działa na metale ciężkie? nie wiem.
                > O szkodliwości tej metody pisze tylko jeden lekarz Dawid Ciemięga.

                Nie tylko. Zresztą ilu lekarzy ma badać efekty wbijania gwoździ w jabłko? Ilu geografów bada zagadnienie płaskości Ziemi?

                " - To jest bardzo stary sposób, wręcz średniowieczny. Kiedyś zauważono, że jak się wbije gwóźdź w kwaśny produkt, np. wspomniane jabłko, to kwas zawarty w jabłku wytrawi gwoździe. W ten sposób żelazo i inne związki z gwoździ przechodzą do owocu. Wierzono, że wraz ze zjedzeniem takiego jabłka dostarcza się do organizmu żelazo - tłumaczy farmaceuta Marcin Korczyk.
                (...)
                - Gwoździe mogą zawierać domieszki metali ciężkich, takich jak kadm, ołów, nikiel. One również przenikają do jabłka, które następnie zjadamy. Organizm nie radzi sobie z ich usuwaniem, więc kumulują się i działają neurotoksycznie oraz nefrotoksycznie - dodaje."

                pikio.pl/zdrowie-0607192-sredniowieczne-metody/

                S.
    • snajper55 Re: Sok z czerwonych buraków z kartonu .......... 12.08.20, 21:10
      axmena11 napisał(a):

      > Witam, mam pytanie na jakie nie znalazłam odpowiedzi z necie.
      > Czy Sok z czerwonych buraków z kartonu te 100% jak i te z dodatkiem fermentac
      > ji buraka lub bakteri mlekowych są wszystkie poddawane pasteryzacji ?
      > Ważne jest dla mnie zawartośc żelaza w takich sokach, wiem że najlepiej samemu
      > robić sok ale może ktoś ma wiedze czy te sklepowa za pare zł maja witaminy i m
      > ineraly jak żelazo czy sa poddawane takiej pasteryzacji że zostaje tylko smak i
      > może te bakterie z fementacji.

      Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce. To żelazo (dwuwartościowe, hemowe) wchłania się dużo łatwiej - przyswajamy 20% tego żelaza, niż żelaza pochodzenia roślinnego (trójwartościowe, niehemowe), którego przyswajamy jedynie 5%. Wchłanianie żelaza odroślinnego podlega też dużym wahaniom w zależności od obecności innych składników posiłku. Na przykład błonnik, kwas fitynowy (jest w ziarnach soi, płatkach owsianych itp), kazeina (mleko), tanina (kawa, herbata) dodatkowo ograniczają przyswajanie żelaza. Przykładowo kawa zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego o 40 proc., herbata o 60 proc., a czerwone wino o 75 proc. Dlatego przy braku żelaza należy skupić się na produktach zwierzęcych, które zawierają dużo więcej żelaza, które dużo łatwiej się wchłania od żelaza w produktach roślinnych.

      www.medicover.pl/o-zdrowiu/zelazo-znaczenie-zelaza-dla-organizmu,5030,n,2669

      S.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka