Dodaj do ulubionych

Okulary korekcyjne, wady wzroku

11.11.21, 18:54
Ja zamiennie fotochromy i takie z nakładkami. I jedne są fajne i drugie. Lubię i takie i takie. Ważne aby byly zawsze na nosie inaczej zero widzenia obraz zamazany na maksa nawet jak czytam. Wada minus 5 plus astygmatyzm. Nawet przy super korekcji ubytek wzroku jest odczuwalny wg okulisty to około 30%.moje oczy nie są w stanie widzieć lepiej. Od dziecka tak mam dlatego nie wiem jak jest inaczej. W szkole nie było opcji aby w okilarach odczytać siedzac z tyłu dlatego wszyscy się śmieli w okularach i dalej nic nie widzi ale tak było. Że względu na wzrok szkoła była czasem kłopotem. Zajęcia wf kiedyś w ciężkich spadających okularach był problemem. Do fikolkow bez okularów, basen kłopot nie widać co instruktor pokazuje. Zabawy z dziećmi też z ograniczeniami. Dodatkowo te zawsze prośby pokaz okulary pokaz okulary a mi głupio bo pokaże i nie widzę bez nich już komu. Kolezanki dla dowcipu mi zabraly i nie chciały oddać uciekły a ja stoję bo nie pobiegnę gdyż wzrok jak przez mgle. Oddały po 2 godzinach a dla mnie to były najdłuższe godziny jakie znałem. Na szczęście pomogła koleżanka. Częste śmiech innych przykre ale było minęło dawno temu pamięć pozostała. Kiedyś na studiach przypadkiem straciłem okulary mając tylko jedna parę na szczęście zlitowała się koleżanka majac mniejsza wadę o 1 DP pożyczyła mi swoje stare okulary aby z uczelni wrócić tramwajem do domu inaczej nie wiem jak bym wrócił. Przy okazji okularów jest dużo różnych wspomnień które same czasami przychodzą na myśl. Wada wzroku to jest pewien kłopot ale ludzie tego zdrowi nie rozumieją. Na szczęście żona również ma wadę wzroku minus 4,5 dlatego rozumie wiele.Czasem omyłkowo zakładam jej okulary po czasie widzę że coś nie tak. Bez okularów nie widzę jakie oprawki zakładam a mamy podobne. Najgorzej jest w nocy gdyż nawet w okularach widzr słabo. Staram się nie jeździć nocą. Prawojazdy mam na rok i co rok okulista wydaje zaświadczenie. Tak od wielu lat. Okulista zawsze ten sam mam zaufanie . Fajnie jest wymienić doświadczenia z osobami o podobnych przejściach. Podzielcie się opiniami i doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • dani_1981 Re: Okulary korekcyjne, wady wzroku 11.11.21, 19:07
      Dodatkowo podam że okulary noszę od ponad 35 lat. Pierwsze okulary miałem jako małe dziecko. Wiele lat soczewki okularowe szklane ciężkie niewygodne. Oprawki też na tamte lata brzydkie. Teraz mamy luksus. Kiedyś wada wzroku i okulary to był stres teraz normalność. Dobrze ze za dziecka odrazu miałem wadę wzroku odczuwalna i tylko w okularach mogłem się poruszać dlatego musiałem je nosic i tak noszę do dziś. Operacja i soczewki u mnie odpadają. W soczewkach brak mi okularów i strasznie bola mnie oczy laser mam dyskwalifikację ale nawet bym nie chciał, nie umiem życie bez okularów . Widzę że i u dzieci też nie ma problemu mają wady wzroku odpowiednio minus 1 i minus 2 idą w rodziców. Wady wrodzone

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka