blackstar
27.08.22, 23:35
Jakie badania zrobic w celu wykluczenia chorob trzustki?Od dawna dokuczaja mi problemy zoladkowo-jelitowe.Gastroskopia wykazala nieszczelny wpust zoladka,test HP ujemny.Badania krwi:proby watrobowe,bilirubina,amylaza,glukoza,CRP,morfologia,kreatynina,mocznik,wapn,sod,potas,zelazo I tarczyca w normie.W rodzinie mialam nowotwory trzustki,oraz przewodu zolciowego dlatego martwie sie,zeby czegos nie przegapic.Moje objawy to gorzki smak w ustach,bol w nadbrzuszu-glownie z lewej strony czasem promieniuje do plecow.Nie jest bardzo silny ,tak 3-4/10,ale czesty,poza tym gazy,wzdecia I odbijanie,czesto jest mi niedobrze.Nie mieszkam w PL I nie mam dostepu do specjalistow.Lekarz z przychodni dal mi skierowanie na krew I gastroskopie I stwierdzil,ze skoro amylaza , CRP I enzymy watrobowe wyszly ok,wiec to nie trzustka .Stwierdzil ze to od refluksu,bo mam nieszczelny wpust.Tylko,ze ja typowych objawow refluksu typu zgaga,bole w klatce,podraznione gardlo nie mam.Biore pantoprazole od kilku tygodni,ale poki co porawy brak.Czy skoro wyniki krwi wyszly ok,to nie musze sie martwic?Nie pale,alkohol sporadycznie,jestem szczupla,odzywiam sie zdrowo.Denerwuje sie tym wszystkim,a to jeszcze bardziej nasila dolegliwosci.