Dodaj do ulubionych

trzustka-jakie badania

27.08.22, 23:35
Jakie badania zrobic w celu wykluczenia chorob trzustki?Od dawna dokuczaja mi problemy zoladkowo-jelitowe.Gastroskopia wykazala nieszczelny wpust zoladka,test HP ujemny.Badania krwi:proby watrobowe,bilirubina,amylaza,glukoza,CRP,morfologia,kreatynina,mocznik,wapn,sod,potas,zelazo I tarczyca w normie.W rodzinie mialam nowotwory trzustki,oraz przewodu zolciowego dlatego martwie sie,zeby czegos nie przegapic.Moje objawy to gorzki smak w ustach,bol w nadbrzuszu-glownie z lewej strony czasem promieniuje do plecow.Nie jest bardzo silny ,tak 3-4/10,ale czesty,poza tym gazy,wzdecia I odbijanie,czesto jest mi niedobrze.Nie mieszkam w PL I nie mam dostepu do specjalistow.Lekarz z przychodni dal mi skierowanie na krew I gastroskopie I stwierdzil,ze skoro amylaza , CRP I enzymy watrobowe wyszly ok,wiec to nie trzustka .Stwierdzil ze to od refluksu,bo mam nieszczelny wpust.Tylko,ze ja typowych objawow refluksu typu zgaga,bole w klatce,podraznione gardlo nie mam.Biore pantoprazole od kilku tygodni,ale poki co porawy brak.Czy skoro wyniki krwi wyszly ok,to nie musze sie martwic?Nie pale,alkohol sporadycznie,jestem szczupla,odzywiam sie zdrowo.Denerwuje sie tym wszystkim,a to jeszcze bardziej nasila dolegliwosci.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: trzustka-jakie badania 27.08.22, 23:46
      było usg ?
      • blackstar Re: trzustka-jakie badania 28.08.22, 08:17
        Nie bylo,bo lekarz nie widzi potrzeby,skoro badania krwi wyszly ok.Dlatego zapytalam czy nie musze sie martwic o trzustke.
        Dodam,ze lipazy tez nie mialam na skierowaniu,tylko amylaze.
        • sp9tcu Re: trzustka-jakie badania 28.08.22, 16:51
          i tu jest błąd
          usg to podstawa
          sam robię co roku
          nie chodzi o nowotwory
          kamienie w woreczku , kamica nerkowa
          zrób koniecznie
          wyjdzie dobrze - zapomnij
          źle - mysl dalej
    • koziorozka Re: trzustka-jakie badania 28.08.22, 11:09
      blackstar napisała:

> Jakie badania zrobic w celu wykluczenia chorob trzustki?
      ------------------
      Jak chcesz się dogłębnie przebadać, to z krwi poza amylazą lipaza i CA 19-9 (marker raka m.in. trzustki)
      Jest jeszcze EUS
      www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/137535,ultrasonografia-endoskopowa-eus
      Ale czy to konieczne? Sama oceń co cię uspokoi.
    • blackstar Re: trzustka-jakie badania 29.08.22, 14:37
      Zrobie USG,znalazlam prywatna klinike w rozsadnej cenie,bo zeby dostac skierowanie od lekarza i zrobic na ubezpieczenie to raczej nie mam co liczyc.Moze uda mi sie zdobyc skierowanie na lipaze.
      Dzieki!
      • sp9tcu Re: trzustka-jakie badania 29.08.22, 16:26
        A na co klinika ludzie oszaleliście
        idziesz do prywatnego lekarza ( z przygotowaniem ) i robisz
        albo idziesz do rejonowego i prosisz
        • blackstar Re: trzustka-jakie badania 29.08.22, 18:42
          Tak wiem,i w Polsce tak bym zrobila.Ale ja mieszkam w UK,a tutaj nie ma prywatnych gabinetow lekarskich,czy diagnostycznych.Sa tylko prywatnie kliniki /przychodnie zatrudniajace lekarzy.Moj lekarz rodzinny ( ten darmowy) twierdzi,ze nie ma potrzeby USG mimo,ze prosilam o skierowanie.
          • sp9tcu Re: trzustka-jakie badania 29.08.22, 19:26
            a to inna sprawa
            zrób usg ( kazdy je robił
            i jak wynik bedzie dobry zakończ temat
    • sp9tcu Re: trzustka-jakie badania 30.08.22, 00:09
      racja świństwo ale przeszło
      • blackstar Re: trzustka-jakie badania 23.09.22, 19:09
        Zrobilam USG I tam wszystko w porzadku.Dolegliwosci nie przeszly,a nawet pogorszyly sie,Bo od kilku dni dodatkowo mam okropny bol podbrzusza-zaczelo sie od biegunki kilka dni temu,ale to nie byla taka zwykla biegunka ,ze przeczyscilo I po sprawie,tylko spedzilam cala noc na kibelku z potwornymi skurczami jelit wymiotujac jednoczesnie.Wypilam 2 saszetki Smecty I w koncu przestalo ze mnie leciec,ale bol brzucha,dolu plecow i skurcze pozostaly do teraz.Poza tym w dalszym ciagu gniecie mnie w nadbrzuszu I mam ten okropny gorzki smak w ustach.Wyrostek mialam usuniety 2 lata temu,wiec nie mam pojecia co sie ze mna dzieje:(
        • sylwia1979 Re: trzustka-jakie badania 11.01.23, 08:47
          Blackstar I jak twoja badania? Wykazaly cos?
        • maggie_may Re: trzustka-jakie badania 26.01.23, 21:44
          kolonoskopie zrób zwłaszcza jak masz 50lat lub historię w rodzinie, że były takie problemy. A także choroby immunologiczne np. zapalenie wrzodziejące jelit, Crohn, miałas sprawdzane czy nie masz Helicobacter, robaków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka