Dodaj do ulubionych

Jak suplementować Omega 3 u wegan

04.01.23, 13:04
Wiem, że są suplementy wegańskie z alg (kapsułki i olej), jednak mnie interesują nasiona konopii. W wielu artykułach wymieniana jest "bogata zawartość" kwasów omega-6 do omega-3 w korzystnych proporcjach 3:1.
Jednak czy ktoś się orientuje jak to się ma do suplementów w tabletkach?
Czy spożywane nasion konopii będzie wystarczające by dostarczyć odpowiedniej ilości omega 3? I w jakiej dawce?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Jak suplementować Omega 3 u wegan 04.01.23, 14:16
      Po kiego czorta stosować suplementy, jak oleje można normalnie jeść w potrawach? Ja chyba jakaś niedzisiejsza jestem, bo tego pędu do rozmaitych suplementów nie jestem w stanie pojąć. To chyba taka współczesna moda.
      • raincloud Re: Jak suplementować Omega 3 u wegan 04.01.23, 15:01
        Nie każdy wszystko może dostarczyć sobie w potrawach i po to są suplementy. Dlaczego z góry oceniłaś, że chcę jeść suplementy ZAMIAST starać się stosować zdrowe jedzenie. To jednak nie zawsze ustrzeże przed niedoborami. Poza tym nasiona mogą być naturalnym składnikiem potraw, więc nie wiem o co Ci chodzi.
      • koziorozka Re: Jak suplementować Omega 3 u wegan 04.01.23, 15:07
        horpyna4 napisała:
        > Po kiego czorta stosować suplementy, jak oleje można normalnie jeść w potrawach> ?
        ------------
        Horpyno, weganie nie jedzą ryb a to one są źródłem kwasów Omega 3.
        Kwas ALA (oleje, orzechy) przekształca się w organizmie w DHA i EPA, ale czasem niewystarczająco.
        Suplementacja przez dorosłych, zdrowych ludzi na diecie roślinnej i bezrybnej jest zalecana przed i w trakcie ciąży, podczas karmienia, u dzieci oraz wegan w podeszłym wieku.
    • koziorozka Re: Jak suplementować Omega 3 u wegan 04.01.23, 14:55
      raincloud napisała:
      > Czy spożywane nasion konopii będzie wystarczające by dostarczyć odpowiedniej ilości omega 3? I w jakiej dawce?
      ----------------
      Wystarczające? To zależy ile używasz oleju, jakie jesz nasiona, orzechy itp.
      Norma dla dorosłych DHA i EPA to 250mg
      • raincloud Re: Jak suplementować Omega 3 u wegan 04.01.23, 15:04
        O to mi chodzi. Nie orientuję się jaką dawkę mogą dostarczyć takie nasiona, bo nie znalazłam takiej informacji. Czy do zaspokojenia normy wystarczy łyżka, kilo, czy wagon nasion. W tym sensie pytam, czy stosowanie ich będzie wystarczające.
        Na tej samej zasadzie co zjedzenie plastra cytryny nie zaspokoi zapotrzebowania na wit.c.
        • koziorozka Re: Jak suplementować Omega 3 u wegan 04.01.23, 15:17
          raincloud napisała:
          > Czy do zaspokojenia normy wystarczy łyżka, kilo, czy wagon nasion. W tym sensie pytam, czy stosowanie ich będzie wystarczające
          ---------
          Nikt ci na to nie odpowie, bo nasiona powstają w różnych środowiskach a ich trawienia/przyswajania chyba nikt nie zbadał.
          Coś znalazłam, ale czy to wiarygodne?
          It’s believed 3 tablespoons of hemp seeds contain around 2,600 mg of ALA omega 3s. Which is a whopping amount.
          naturamushrooms.com/blogs/news/how-much-omega-3-is-in-hemp-seeds
          Standaryzowane ilości znajdziesz tylko w olejach i tabletkach, nie w roślinach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka