Dodaj do ulubionych

Ból odbytu nawet podczas prykania

02.02.23, 20:23
Witam, mam 26lat i od ponad roku wypróżniam się co 3dni, czyli jest tak, że np. 2 dnia czuję uczucie, że bym się mógł wypróżnić natomiast brakuje jakiegokolwiek parcia, często dopiero na drugi dzień czuć, że masy kałowe zaczynają chcieć wyjść.
Czuje tak jakby coś blokowało w środku te masy kałowe i brakuje mi automatycznego parcia jak za dawnych lat kiedy nie musiałem się zmuszać, teraz nawet trzeciego dnia podczas wypróżniania muszę mocno przeć.

Stolec jest dość miękkiej konsystencji, bo pije dużo błonnika, wody z cytryną itp, natomiast mimo to czuję ogromny dyskomfort podczas wyprózniania, a po wypróżnieniu czuje uczucie kłócia w okolicach odbytu przez jakąś godzine - więc każda wizyta w toalecie jest dla mnie katorżnicza i stresująca.

Od 5 lat co jakiś czas też miałem problemy z hemoroidami, bo mam siedzący tryb życia - teraz co prawda nie czuję, żebym miał coś wystającego hemoroida, natomiast podczas głębszego podcierania czuję, że jednak jest jakieś lekkie zgrubienie, które utrzymuję się właśnie już ponad rok. Tylko nie wiem co to jest, bo jak miałem hemoroidy to czułem konkretną gulkę i była od razu do wyczucia.

I teraz jest jeszcze gorzej, bo od tygodnia każde wypróżnienie to mocny ból mimo, że stolec jest miękki. Nawet jak sobie pryknę to czuję ból :D chociaż to mało śmieszne...

Proszę o pomoc, co to może być i jak sobie poradzić z tą dramatyczną sytuacja.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Ból odbytu 02.02.23, 20:32
      Ponad rok i nie byłeś z tym u lekarza?
      Długo jeszcze będziesz czekał? 😲
      • sp9tcu Re: Ból odbytu 02.02.23, 21:00
        koziorozka napisała:

> Ponad rok i nie byłeś z tym u lekarza?
        > Długo jeszcze będziesz czekał? 😲

Przecież to szpan
        podobne widziałem to rok temu
      • athread2 Re: Ból odbytu 03.02.23, 01:01
        No pójde do rodzinnego, ale on pewnie wyśle mnie do proktologa, a to dla mnie krępujące wypinać przed kimś tyłek żeby mi grzebał. To ostateczność...
        Chciałem najpierw spróbować jakiś metod domowych.
        • horpyna4 Re: Ból odbytu 03.02.23, 09:52
          Rodzinny też może grzebać, ma przecież gumowe rękawiczki. A z domowych sposobów to istnieje mieszanka ziołowa Rektosan. Nie wiem, czy skuteczna, ale jest.

Hemoroidów nie musisz wyczuwać, mogą być bardziej wewnątrz, dlatego przydałoby się zbadanie. Warto też zrobić badanie kału, czy nie ma w nim krwi.
          • athread2 Re: Ból odbytu 03.02.23, 21:39
            horpyna4 napisała:

> Rodzinny też może grzebać, ma przecież gumowe rękawiczki. A z domowych sposobów
            > to istnieje mieszanka ziołowa Rektosan. Nie wiem, czy skuteczna, ale jest.
            >
            > Hemoroidów nie musisz wyczuwać, mogą być bardziej wewnątrz, dlatego przydałoby
            > się zbadanie. Warto też zrobić badanie kału, czy nie ma w nim krwi.

Skoro rodzinny może grzebać to jeszcze gorzej, bo rodzinną znam już kilka lat i tym bardziej byłoby to dla mnie krępujące. W ostateczności wypiąłbym się przed kimś nie znajomym, ale tak jak pisałem to ostateczność, bo takie coś to dla mnie ogromny wstyd i poniżenie.

A ta mieszanka Rektosan ciekawa sprawa, tylko gdzie to kupić, bo na allegro nic nie ma.

A co do tej krwi, a jeżeli byłaby krew to co? Przynajmniej wizualnie na pewno jej nie widać, ani na papierze ani na stolcu.

• horpyna4 Re: Ból odbytu 08.02.23, 10:37
              Dlaczego szukasz na allegro, a nie w aptece? Jest to mieszanka ziołowa produkowana przez Herbapol, wyguglaj sobie. Powinna być dostępna w każdej aptece, a przynajmniej w takiej specjalizującej się w lekach ziołowych.
          • athread2 Re: Ból odbytu 03.02.23, 21:40
            Skoro rodzinny może grzebać to jeszcze gorzej, bo rodzinną znam już kilka lat i tym bardziej byłoby to dla mnie krępujące. W ostateczności wypiąłbym się przed kimś nie znajomym, ale tak jak pisałem to ostateczność, bo takie coś to dla mnie ogromny wstyd i poniżenie.

A ta mieszanka Rektosan ciekawa sprawa, tylko gdzie to kupić, bo na allegro nic nie ma.

A co do tej krwi, a jeżeli byłaby krew to co? Przynajmniej wizualnie na pewno jej nie widać, ani na papierze ani na stolcu.

• koziorozka Re: Ból odbytu 03.02.23, 17:47
          athread2 napisał:

> No pójde do rodzinnego, ale on pewnie wyśle mnie do proktologa, a to dla mnie krępujące
          ------------------------
          Twoje zdrowie, twoje życie.
          Słyszałeś o przewlekłym zapaleniu gruczołu krokowego? Zaniedbaną prostatę się operuje, ale potem o dobrej erekcji i super przyjemności możesz raczej zapomnieć.
          Twoja dziewczyna też do ginekologa nie chodzi? Załamka.
          • athread2 Re: Ból odbytu 03.02.23, 21:45
            koziorozka napisała:

> athread2 napisał:
            >
            > > No pójde do rodzinnego, ale on pewnie wyśle mnie do proktologa, a to dla
            > mnie krępujące
            > ------------------------
            > Twoje zdrowie, twoje życie.
            > Słyszałeś o przewlekłym zapaleniu gruczołu krokowego? Zaniedbaną prostatę się o
            > peruje, ale potem o dobrej erekcji i super przyjemności możesz raczej zapomnieć
            > .
            > Twoja dziewczyna też do ginekologa nie chodzi? Załamka.

A co ma zapaleniu gruczołu krokowego do mojej sytuacji? Przecież to całkowicie inne objawy? Chyba pomyliłaś tematy.

A co do ginekologa i kobiety, uważam że to mniej poniżające, ponieważ kobiety z natury się wypinają i nie jest to tak uwłaczające jak dla mężczyzny, dla mnie to ogromna presja, bo jestem wrażliwy.
            • koziorozka Re: Ból odbytu 04.02.23, 16:43
              athread2 napisał:
              > A co ma zapaleniu gruczołu krokowego do mojej sytuacji? Przecież to całkowicie inne objawy?
              ---------------------
              Tiaaa....
    • axi Re: Ból odbytu nawet podczas prykania 07.02.23, 22:01
      musisz dostarczać warzyw jako warzyw najlepiej surowych i owoców, soki to nie wszystko . jeśli masz hemoroidy wewnętrzne to spróbuj kupić w aptece maść na hemoroidy z dozownikiem, abyś mógł maść dobrze do środka zaaplikować. Nie przesiaduj na sedesie godzinami b o w ten sposób wypychasz hemoroidy. Pij rano wodę z octem jabłkowym, jedz śliwki suszone namoczone przez noc, i pij z namoczenia wodę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka