Dodaj do ulubionych

Wyrostek, crohn, jelita

01.03.23, 21:41
Hej, może ktoś miał podobne objawy i mi pomoże.
Pod koniec stycznia w sobotę obudził mnie bol brzucha po lewej stronie silny bolało mnie tak do wtorku ..przy staniu i chodzeniu bol był nie do wytrzymania przy leżeniu lub chocisz zgięciu się przechodziło ..

spokój przez 2 tyg zero boli i objawowo …myślałam ze to kolka jelitowa bo kiedyś miałam już taki epizod zakończył się zastrzykiem rozkurczowy …

od tygodnia znów ten bol nie jest tak silny jak w styczniu ale wydłuża się …byłam u ginekologa wszystko ok…byłam na usg jamy brzusznej wszystko idealnie …
Lekarz rodzinny stwierdził ze to ibs i kazał brać probiotyki, maslan sodu i nie stresować się
Sęk w tym ze ten bol jest dziwny kłujący czasem palący w po prawej stronie raz czuje na wyskokowe pępka raz niżej przy biodrze ..jak się żegna czuje jaby mnie tam coś uciskalo jakbym tam coś miała..brak innych objawowo trochę czuje się rozbita i mam 36,7-37*C czy to może być przewlekły wyrostek ? …zamierzam i tak iść prywatnie do chirurga, gastrologa ale do tego czasu zwariuje
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Wyrostek, crohn, jelita 01.03.23, 22:53
      Prawdopodobnie trzeba zrobić kolonoskopię.
      • sp9tcu Re: Wyrostek, crohn, jelita 02.03.23, 15:46
        jak dla mnie typowe objawy
        kamicy nerkowej i zchodzącego piasku
        możliwy też wyrostek ale trudno to ocenić
        • horpyna4 Re: Wyrostek, crohn, jelita 02.03.23, 16:14
          Przy kamicy nerkowej i schodzeniu piasku najpierw bolą plecy w okolicy talii, potem ból przesuwa się niżej na brzuch,
          • sp9tcu Re: Wyrostek, crohn, jelita 02.03.23, 23:18
            horpyna4 napisała:

> Przy kamicy nerkowej i schodzeniu piasku najpierw bolą plecy w okolicy talii, p
            > otem ból przesuwa się niżej na brzuch,

Ciekawe to dlaczego lądowłałem 2 razy na sorze możliwy wyrostek ?
            • horpyna4 Re: Wyrostek, crohn, jelita 03.03.23, 10:27
              Bo jak piasek schodzi w moczowodzie przesuwając się na brzuch, to dzieje się to właśnie w miejscu "wyrostkowym". U kobiet w tym samym miejscu może trafić się też ból związany z jajnikiem, więc potrzebna solidna diagnoza.
              • sp9tcu Re: Wyrostek, crohn, jelita 03.03.23, 12:52
                przecież o tym wpajał mi znajomy chirurg
                kilka razy
    • zdechlak9 Re: Wyrostek, crohn, jelita 02.03.23, 21:08
      Taka temperatura to prawie nic, jak w ciagu dnia u zdrowego czlowieka potrafi sie wahac 0.5c w ciagu dnia. Oni kazdemu stwierdzaja IBS jak cos nie wyjdzie w pierwszym badaniu. Latwo sie nie dowiesz co to, bo mozliwosci jest za duzo. Badan za duzo, lekarzy do odwiedzenia, specjalizacji. Wyrostki podobno dziela sie na latwe i trudne do stwierdzenia, jak na usg nic nie wyszlo i w badaniu palpacyjnym to szansa jest mniejsza niz wieksza ze to wyrostek. Jak nie ma odchylen w badaniach to podejrzewa sie zaburzenia czynnościowe, czyli np te ibsy. U ciebie objawy sa dosc ograniczone i nie masz ich kilkudziesieciu jak niektorzy wiec mozna zrobic bardziej precyzyjna diagnostyke ale o tym jaka powinien zdecydowac jakis chociaz ponadprzecietny lekarz. Najlepiej jakis gastroenterolog.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka