Dodaj do ulubionych

chorba, jaka jest profilaktyka

03.03.23, 15:56
Witam, mam coraz większe problemy z załatwieniem się a jestem w wieku szkolnym , czy to jest możliwe?? Czy mam mieć jakąś może dietę ścisła? Ew co mam robić pomóżciee
Obserwuj wątek
    • koziorozka zaparcia 03.03.23, 17:10
      dosiaa17 napisała:

> Witam, mam coraz większe problemy z załatwieniem się a jestem w wieku szkolnym
      -----------------
      Nawet u małych dzieci zdarzają się przewlekłe zaparcia. Im dłużej masy kałowe zalegają w jelitach, tym stają się one twardsze, bardziej zbite i trudniejsze do wydalenia.
      Najczęściej do tego zaburzenia dochodzi przez powstrzymywanie się przed oddaniem stolca.
      Przyczyny takiego zachowania są różne, np. lęk, jakaś nietolerancja pokarmowa i wiele innych.

Norma to 2-3 wypróżnienia dziennie.

Najważniejszy dla prawidłowej pracy jelit jest rodzaj pożywienia oraz ruch
      Jedzenie: dużo błonnika, czyli warzywa (buraki, surowa marchew), suszone śliwki, pieczywo żytnie, biały jogurt, otręby, płatki zbożowe, kasza gryczana. Do każdej zupy, sosu wsyp 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia,
      Ruch: szybki spacer ok. 7 tys. kroków dziennie

Tu masz czego unikać:
      www.wapteka.pl/blog/artykul/dieta-na-zaparcia-czyli-jak-poradzic-sobie-z-dokuczliwymi-problemami-z-wyproznianiem-co-mozna-jesc-a-czego-nie-przy-zaparciach
      Jeżeli po 2 miesiącach prawidłowego odżywiania i ruchu nic się nie zmieni koniecznie idź do lekarza, bo zaparcia mogą być też objawem jakiejś poważniejszej choroby

• dosiaa17 Re: zaparcia 03.03.23, 17:18
        Dziękuję bardzo, zastosuje się do Pani zaleceń. A mam pytanie jeszcze mogę zastosować doraznie jakiś lek typy exenna bo kupiłam chwilę temu w aptece ??
        • koziorozka Re: zaparcia 03.03.23, 17:29
          exenna? Nie znam.
          xenna extra? Senes jest silnie przeczyszczając, działa po kilku godzinach.
          Przez weekend możesz spróbować czy pomoże, ale nie przekraczaj dawki i nie kupuj tego więcej.
          • dosiaa17 Re: zaparcia 03.03.23, 17:37
            Tak właśnie xenna extra mam, przepraszam literówka. Tak kupiłam bo dzisiaj zrobil mi się zrobil korek ehhh , nie mogę wgl tego wydalić, a tam jest napisane by stosować na noc.
            • sp9tcu Re: zaparcia 04.03.23, 01:46
              metoda sparwdzona przez lepkarzy
              szklanka ciepłej wody moze być 1/2 litra
              rano koło 5

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka