Dodaj do ulubionych

Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia

27.07.23, 11:36
Dlaczego lekarze nie informują o potencjalnych negatywnych skutkach usunięcia pęcherzyka żółciowego? według najnowszych badań usunięcie pęcherzyka żółciowego wiąże się z 70% większą szansą na marskość wątroby i dróg żółciowych. Zwiększa znacząco szanse na zachorowanie na raka trzustki, jelita, żołądka w przyszłości. Dlaczego przed zabiegiem nikt o tym nie informuje? poddałem się zabiegowi, i teraz resztę życia będę musiał się martwić bo nikt mi o tym nie powiedział - przecież to jest generalnie pewne że któryś z tych nowotworów lub marskość dostanę.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 11:42
      logitech29 napisał:

> Dlaczego lekarze nie informują o potencjalnych negatywnych skutkach usunięcia p
      > ęcherzyka żółciowego? według najnowszych badań usunięcie pęcherzyka żółciowego
      > wiąże się z 70% większą szansą na marskość wątroby i dróg żółciowych. Zwiększa
      > znacząco szanse na zachorowanie na raka trzustki, jelita, żołądka w przyszłości
      > . Dlaczego przed zabiegiem nikt o tym nie informuje? poddałem się zabiegowi, i
      > teraz resztę życia będę musiał się martwić bo nikt mi o tym nie powiedział - p
      > rzecież to jest generalnie pewne że któryś z tych nowotworów lub marskość dosta
      > nę.

Acha, a ten woreczek to ci lekarz usunął bez powodu? Nudził sie i ci wyciął? A moze to był kolekcjoner woreczków żółciowych?

S.
      • logitech29 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 12:10
        Nie usunął bez powodu, były polipy. Natomiast powiedział że nie ma co czekać i się badać co pół roku czy rosną czy nie, tylko usunąć i spokój. Wolałbym się badać co pół roku i sprawdzać niż teraz żyć z myślą że mam zwiększoną szanse na raka wszystkiego.
        • sp9tcu Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 14:33
          hipohondria
      • sp9tcu Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 14:35
        snajper55 napisał:

> logitech29 napisał:
        >
        > > Dlaczego lekarze nie informują o potencjalnych negatywnych skutkach usuni
        > ęcia p
        > > ęcherzyka żółciowego? według najnowszych badań usunięcie pęcherzyka żółci
        > owego
        > > wiąże się z 70% większą szansą na marskość wątroby i dróg żółciowych. Zwi
        > ększa
        > > znacząco szanse na zachorowanie na raka trzustki, jelita, żołądka w przys
        > złości
        > > . Dlaczego przed zabiegiem nikt o tym nie informuje? poddałem się zabieg
        > owi, i
        > > teraz resztę życia będę musiał się martwić bo nikt mi o tym nie powiedzi
        > ał - p
        > > rzecież to jest generalnie pewne że któryś z tych nowotworów lub marskość
        > dosta
        > > nę.
        >
        > Acha, a ten woreczek to ci lekarz usunął bez powodu? Nudził sie i ci wyciął? A
        > moze to był kolekcjoner woreczków żółciowych?
        >
        > S.
        Snajper bana za fake niułs
        a tem woreczej wykorzystał na trutkę na szczury
    • sp9tcu Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 14:32
      co za brednie
      fake niułs
      • logitech29 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 22:13
        ty "fake niułs" patrz tu i czytaj o ile potrafisz czytać.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9099388/ (nowotwory)

www.termedia.pl/gastroenterologia/Czy-cholecystektomia-i-kamica-pecherzykowa-zwiekszaja-ryzyko-rozwoju-raka-trzustki-,20239.html

www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.787777/full(marskość wątroby)
        • logitech29 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 22:14
          W ostatnim linku po /full należy zrobić spację.
    • horpyna4 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 15:21
      Weź zimny prysznic, może pomóc.

Znam wiele osób, u których usunięto pęcherzyk żółciowy. Jeden pan miał usunięty prawie w ostatniej chwili, bo duży kamień zatkał przewód. Pozostali nie byli w aż tak ciężkim stanie, ale dopiero po tej operacji mogli normalnie żyć; wszyscy potem żyli długo i szczęśliwie. Jedli wszystko, na co mieli apetyt, a jedyną niedogodnością była (zwłaszcza bezpośrednio po operacji) konieczność jedzenia niezbyt dużymi porcjami - bez magazynu w postaci pęcherzyka w trawieniu mogła jednorazowo brać udział niezbyt duża ilość żółci.

Ogromna większość przypadków raka wątroby ma za podłoże zlekceważenie i niezoperowanie pęcherzyka wypełnionego kamieniami. Jeżeli nawet nie ma kamieni, ale są jakieś polipy, to też konieczna jest jak najszybsza operacja przed ich zezłośliwieniem.
      • logitech29 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 22:13
        Ja właśnie miałem polipy. Kilka lat temu 1 polip, rok temu 3 a dwa miesiące temu było ich jakieś 7. Z czym jeden z nich zwiększył rozmiar z 5.5 mm do 6.5mm i lekarz stwierdził że należy usunąć. Natomiast co do zwiększenia szansa na nowotowory to przecież jest to fakt, tutaj badania. Ale dzięki za pocieszenie.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9099388/ (nowotwory)

www.termedia.pl/gastroenterologia/Czy-cholecystektomia-i-kamica-pecherzykowa-zwiekszaja-ryzyko-rozwoju-raka-trzustki-,20239.html

www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.787777/full(marskość wątroby)
        • sp9tcu Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 27.07.23, 23:00
          dobrze a co jest dobrego na ataki woreczka zółciowego
          • horpyna4 Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 28.07.23, 10:35
            Środki rozkurczowe. A profilaktycznie odpowiednia dieta, dobrana indywidualnie - warto pamiętać, że poza pewnymi rzeczami oczywistymi typu nadmiar tłuszczów bywają potrawy, które innym nie szkodzą, a konkretnemu człowiekowi tak.
            • sp9tcu Re: Pęcherzyk żółciowy - skutki usunięcia 28.07.23, 16:07
              ok ale ja zadałem podchwytliwie do autora tematu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka