mariusz22556600
23.08.23, 14:24
Nadmierne napięcie mięśniowe.
Witam!
Posiadam nadmierne napięcie mięśniowe po lewej stronie ciała, które doprowadza do bólu oraz nakłada ograniczenia na aktywność fizyczną.
Szyja i plecy.
Ból mięśniowy znajduje się po lewej stronie kręgosłupa:
1. w odcinku szyjnym w okolicach 7 kręgu,
2. w odcinku piersiowym pomiędzy łopatką a kręgosłupem.
Ból nasila się podczas:
1. spania na lewym boku,
2. aktywności fizycznej w stanie pionowym (chodzenie, bieganie),
3. siedzenia w krześle.
Podczas nasilania bólu pojawia się problem z oddychaniem, jakby coś przeszkadzało normalnej pracy płuc: oddech robi się niestabilny, nerwowy, jakby po długim nurkowaniu.
Wraz z bólem mięśni na górnej (tylnej) części lewego ramienia pojawia się poczucie jak podczas znieczulenia.
Klatka piersiowa.
W dolnym odcinku klatki piersiowej (w lewej połówce) pojawia się podobny ból podczas ćwiczeń typu “pompki” oraz podczas innych aktywności fizycznych, gdzie aktywnie działają mięśni brzucha.
Radzenie z bólem.
Z czasem odkryłem, jakie czynności pozwalają na złagodzenie bólu.
By uniknąć nasilania bólu trzymam się zasad:
1. pracuję przy komputerze na leżąco (lub pół-leżąco, pod kątem ~45 stopni),
2. zrezygnowałem ze spania na lewym boku,
3. zrezygnowałem z biegania.
By maksymalnie obniżyć ból, 1 raz w tygodniu wykonuje ćwiczenia z podciągnięć na drzążku, przysiadów oraz poppek. Pomiędzy ćwiczeniami (1 tydzień) ból powoli się nasila.
Lekarze.
Byłem u wielu lekarzy: fizjoterapełci, neurolodzy, lekarze rodzinni, interniści.
Żaden z nich nie podał konkretnego powodu, dlaczego mam takie objawy. Żaden z lekarzy nie wyraził chęci podejść do mojego problemu kompleksowo, w celu zbudowania teorii, co powoduje te objawy.
Badania.
Żadne z badań, które udało się wykonać na przestrzeni ostatnich lat, nie wskazało problemu, który byłby konkretnie widoczny, jak źródło mego bólu.
Oto lista wykonanych badań:
2018.01
Badania krwi.
2018.05
Badania krwi.
2018.05
Badanie EKG.
2018.07/08
Rezonans magnetyczny całego kręgosłupa oraz głowy.
2018.08
Badanie tarczycy.
2018.08.
Badanie lewego ucha, nosa, gardła.
2018.08
Badania krwi.
2019.03
RTG odcinka szyjnego.
2019.10
USG doppler tętnic szyjnych i kręgowych.
2020.01
USG jamy brzusznej.
2020.01
Badanie endoskopowe.
2020.01
Badania alergiczne.
2021.01
Rezonans magnetyczny odcinku szyjnego pod obciążeniem.
2022.09
USG tkanek miękkich okolicy karkowej lewej.
2022.09
RTG: kręgosłup szyjny czynnościowe, kręgosłup szyjny bok, klatka piersiowa.
Podsumowanie.
Bardzo proszę o wskazówkę, do jakiego lekarza mógłbym się udać z moim problemem oraz co potencjalnie może być źródłem opisanych wyżej objaw.