Dodaj do ulubionych

Zakrzepica, lek Eliquis

27.08.23, 03:15
Witam. Mieszkam w Anglii, zdiagnozowano u mnie zakrzepice w łydce. Dodatkowo mialam bardzo wysokie stężenie troponiny, lekarze przypuszczali że miałam atak serca, chcieli robic angioplastykę. Wszystkie inne badania ( ekg, holter, przeswietlenie klatki, tomografia klatki i echo serca w normie ). Dostawalam 2 dni jakis zastrzyk w brzuch i inne leki na serce.Lekarka wypuscila mnie jednak do domu, podejrzewajac, ze nie mialam ataku serca, tylko zator, ktory sie rozpuscił, albo zapalenie mięsnia sercowego. Dostałam Eliquis 5 mg x2 na zakrzep, Ramipril na noc i Disoprolol na dzien. Po 2 dawkach Eliquis zaczęłam kwawić. Miesiaczke zaczynam za tydzień. Wiem, że takie szybkie krwawienie przy leku przeciwzakrzepowym może świadczyć o czymś złym, bo jeśli już pojawia sié krwawienie to później... Mam mięsniaki macicy, jeden 8.5 cm, ktory prawdopodobnie był przyczyną zakrzepu ( ucisk na żyły ). Bardzo boję się tego krwawienia i leku Eliquis bo wiem, że bywaja ciezkie skutki uboczne, nie jest odwracalny. Dzis rano ( jest po 2 ) powinnam wziac kolejna, 4 dawke. Jest noc z soboty na niedziele, wiec nie mam jak sie skontaktowac z lekarzem. Zadzwonilam na 111 ale maja oddzwonic za 6 godzin a ja nie wiem czy odstawic ten lek, czy nie? Krwawienie nie jest ogromne ale powieksza się. Czy ktoś miał takie doswiadczenia z tym lekiem? Czy moge/powinnam go odstawic?
Obserwuj wątek
    • evee1 Re: Zakrzepica, lek Eliquis 30.08.23, 10:36
      Nie jestem lekarzem, ale brałam w przeszłości leki przeciwzakrzepowe (heparynę), gdy trafiłam do szpitala z obustronnym zatorem płucnym. Mój zator był wynikiem przemieszczenia się części dużych zakrzepów, które zrobiły mi się w nodze po zerwaniu więzadeł w kolanie. Tyle mojej historii.
      Z tego co sama doświadczyłam i o czym czytałam na różnych grupach, dość normalnym jest, że krwawienie, także to miesiączkowe, jest bardziej obfite gdy bierze się leki przeciwzakrzepowe. Nie wiem czy wpływać może na częstotliwość okresu, ale przy przedtem miałaś okres bardzo regularny? Chyba, że brałaś tabletki, wtedy ciężko byłoby to ocenić. A może po prostu masz wcześniej okres? Czy inne objawy na to nie wskazują?
      Zastrzyki w brzuch, które dostawałaś, to prawdopodobnie była heparyna (mogła być po handlowa nazwa Clexane), która podaje się jako lek pierwszego rzutu w przypadku stwierdzonej zakrzepicy. Eliquis to lek nowszej generacji, który ma mnie skutków ubocznych i łatwiej nim regulować krzepliwość krwi.
      W kwestii mięśniaków się nie wypowiem, bo to sprawa dla GP/ginekologa i jeżeli krwawienie nie jest okresem, to trzeba to skonsultować. W przypadku krwotoku oczywiście powinnaś ponownie zadzwonić na emergency.
      Ja bym ten Eliquis nadal brała, bo on zabezpiecza Cię przed bardzo poważnymi konsekwencjami, a nawet przed potencjalną śmiercią (zator płuc, czyli pulmonary embolism jest poważną chorobą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka