Gość: homer simpson IP: *.acn.waw.pl 29.11.04, 18:01 mmmmmmm....floating bimbały... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: liga broni NA POHYBEL INTYMNOŚCI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 18:24 Siostry! Precz z opresywną intymnością! Intymność to narzędzie samczej dominacji! Każą nam się wstydzić, żeby nas szantażować niebezpieczeństwem obnażenia! Pojęcie intymności lada chwila pęknie pod naporem argumentów krytyki postkolonialnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Naukowcy ??! IP: *.ifpan.edu.pl 29.11.04, 18:44 Nie wiem, kto pracuje w Europejskiej Agencji Kosmicznej. Pewnie eurokraci, bo naukowcy w życiu nie wymyśliliby sami z siebie, że pozycja leżąca to to samo, co wyeliminowanie grawitacji. A skąd im przyszło do głowy, że w stanie nieważkości nie można się ruszać? 182400 euro na głupoty, za same tylko pensyjki ochotniczek (a gdzie koszty pozostałego personelu, energii, aparatury, ochrony, itd?) to dla eurokraty drobiazg - bo to nie jego pieniądze, tylko, od niedawna, także polskie. Pomyśleć, że wystarczy zaplanować i ogłosić, że głowy będzie można przechylać o 6 stopni, żeby całe bzdurne przedsięwzięcie ktoś gdzieś uznał za "naukowe" i przydzielił fundusze na realizację. Komuś się zdaje, że paniom to, co ubędzie ze szkieletu to się wbuduje w "kosmiczny" biust, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artpi Re: Naukowcy ??! IP: *.chello.pl 30.11.04, 15:31 Wiesz co? Pieprzysz! Przeczytaj jeszcze ze dwa razy artykuł, to może zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola1976 seks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 22:28 Ja bez seksu oralnego wytrzymac nie umiem, ciekawe, jakby sie zapatrywali na moje co 2-3 dni igraszki z mezczyzna? Taka pozycja jest doskonala :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaciekawiony Re: seks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:11 Ty, słuchaj, ale chodzi Ci o bycie bierną, czy aktywną stroną? Tak tylko pytam ;) Taka pozycja w istocie jest doskonała do obu wersji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... niezla propozycja dla bezrobotnych ...pieknych IP: *.avenel01.nj.comcast.net 30.11.04, 00:27 ...co za roznica gdzie sie lezy...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.acn.waw.pl 30.11.04, 08:20 Dlaczego nie można zaprojektować wirującego statku kosmicznego i w ten sposób zastąpić grawitacji siłą odśrodkową? Wystarczyłby promień 10m i prędkość kątowa 1/s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Wirujący statek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 08:46 Ale wirujący statek już jest. to nie o to chodzi. wirującym statkiem nie dolecisz na marsa. no bo jak! masz caly czas wirować? bez sensu. musiałbyś wirować w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku lotu, co uniemożliwiałoby Ci kontrolę nad statkiem. poza tym chyba 10 m obwodu to 10/pi średnicy a to jest ok. 3,18. to nie wiem czy maluch nie jest dłuższy. ale w sumie gdyby ta średnica była większa, np. 50m to częstość wirowania byłaby równa dokładnie pierwiastek z dziesięciu przez pięć.co daje ok. 0,63245553 a to chyba niewiele zmienia. tak więc żeby ta częstość była ok. 1/360 (jeden stopień) [1/s] to wtedy średnica takiego statku musiałaby wynosić 65-ktorność promienia ZIEMI! sprawdźcie! wirujący statek co byłoby coś fajnego, ale musiałby się naprawdę szybko kręcić (bo co jak co, ale raz wykonywać obrót na sekundę to dużo, nawet jeśliby to robić w kosmosie, nie ma tarcia i takie inne bzdety) i co z wrażeniami z lotu? bo to też jest kurcze ważne:) jednym słowem- trza coś jeszcze innego wymysleć! coś do tego, coś oprócz tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: 5.5R* / *.nokia.com 30.11.04, 08:49 Prosciej niz budowac obrotowy statek, jest doczepic balast na dlugiej linie. Statek i balast obracalyby sie wokolo wspolnego srodka ciezkosci. Konstrukcja liny jest o wiele prostsza niz wirujacego statku, a dlugi promien zapewnia w miare jednorodna "grawitacje" w calym statku i pozwala na mala predkosc katowa. A balast zawsze sie znajdzie, moze to byc np. zuzyty ostatni stopien rakiety nosnej. Polecam ksiazke Roberta Zubrina "The Case for Mars" (polski tytul "Czas Marsa"). www.marssociety.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 08:56 a jak lina pęknie? jezus, ja sam bym się bał wsiąść do takiego statku, w którym jedynym żródłem przetrwania moich mięśni i kości jest jakaś lina... napisz więcej o tym, proszę.. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: 5.5R* / *.nokia.com 30.11.04, 09:16 A jechales kiedys kolejka linowa? Jak by lina pekla, to zanik miesni bylby chyba najmniejszym Twoim zmartwieniem... Nie przesadzajmy. Jak ktos potrafi skonstruowac statek kosmiczny i zorganizowac misje na Marsa, to potrafi chyba skonstruowac zwykla stalowa line i dobrac jej odpowiednia grubosc, tak zeby nie pekla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepino Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.ericsson.net 30.11.04, 10:05 A ciekawe, czy filmiki z tych kamerek (no, jak sie myja, przebieraja itd) beda dostepne na necie. Toz to niezly kawalek perwersji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 10:10 Akurat kolejką linową nie jechałem:) ale wiesz co, chyba rozumiem o co chodzi. jeśli możesz to proszę napisz więcej o konstrukcji tego czegoś... jakby co to mój numer gg to 4042041 bardzo mnie to interesuje jak to mogloby wygladac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: 5.5R* / *.nokia.com 30.11.04, 10:29 Diagram i wyjasnienie (w jezyku angielskim): www.marsacademy.com/med/med4.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 nieważkość IP: *.ifpan.edu.pl 30.11.04, 10:53 To jakieś piramidalne nieporozumienie. Wirujący statek może imitować grawitację, ale w bardzo ograniczonym zakresie. Wszystko cacy, kiedy pozostaje się na nim w bezruchu. 'Za to' podczas chodzenia poczujemy siłę Coriolisa, dzięki której zaczniemy się zataczać, a upuszczony przedmiot 'spadnie' na 'podłogę' niekoniecznie po linii prostej. To w kosmosie, natomiast wirówka na Ziemi, jako przyrząd do eliminacji czy neutralizacji grawitacji - to kompletny nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: nieważkość IP: 5.5R* / *.nokia.com 30.11.04, 12:39 Ograniczony zakresy wystarczy. Chodzi tylko o to, zeby sie organizm nie niszczyl. Szybko przeliczylem. Moglem sie pomylic, bo robilem to w pospiechu, ale wyszlo mi tyle: Zalozenia: - predkosc obrotowa (w) 2 obr/min (granica, powyzej ktorej moze nastapic "choroba lokomocyjna") = 0,2 rad/s - promien (R) obrotu ok 250 metrow (potrzebny do wytworzenia przyspieszenia odsrodkowego 1 g (podana dla informacji, nie bierze udzialu w obliczeniach) - Masa (m) "rzucanego" przedmiotu 1 kg (przyjeta arbitralnie, np. bochenek chleba) - Predkosc (v) przedmiotu 1 m/s (przyjete arbitralnie, ale chyba realistycznie - lepiej mocniej nie rzucac niczym w statku kosmicznym) Sila Corilisa f = 2m (w x v) (z braku odpowiednich symboli, chodzi o iloczyn wektorowy predkosci katowej i liniowej. Podstawiajac do wzoru (dla uproszczenia zakladamy kat pomiedzy wektorami taki aby wartosc iloczynu byla maksymalna): f = 2 * 1 * 0,2 * 1 = 0,4 [N] Dla porownania, ciazar rzuconego przedmiotu wynosi 9.8 N. Czyli sila Coriolisa bedzie stanowila jakies 4% ciezaru. Moim zdaniem to za malo, aby mowic o piramidalnym nieporozumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: nieważkość IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 30.11.04, 13:48 1. Siła odśrodkowa wystarczy, aby wywołać sztuczne obciążenie imitujące grawitację i zapobiec atrofii mięśni i odwapnieniu szkieletu. 2. Siła Coriolisa nie wystąpi jeżeli nie będzie ruchu kosmonautów wewnątrz statku. Gdy ruch taki będzie... nawet dość niewielka może być źródłem różnych dziwnych odczuć - jak sądzę możliwych do zaakceptowania. 3. Wszystko to piękne i ładne - ale rzeczywistą przyczyną nie wprowadzania statków kosmicznych w ruch wirowy jest oszczędność: sztuczne ciążenie to także większe wymagania na wytrzymałość konstrukcji - w stanie nieważkości wystarczy "bańka mydlana" napompowana tlenem pod obniżonym ciśnieniem (patrz Apollo) - przy "ciążeniu" wszystko - nie tylko pasażerowie - będzie cośtam ważyć - i te obciążenia wymagać będą normalnej, wytrzymałej, konstrukcji. 4. Eksperymenty jak opisane w GW są typowym przykładem pseudonauki: wyniki ich są już znane, bo były wielokrotnie przeprowadzane (m.i. przez Rosjan), a skutki dla ochotników są poważne, tj. rozstrój zdrowia i skrócenie życia. Nie ma potrzeby przeprowadzania kolejny raz takich badań. Przypuszczalnie jakaś firma farmaceutyczna wpadła na taki sposób testowania ich leków na odwapnienie kości - a jaka reklama! - "lek używany przez kosmonautki"! Obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: nieważkość IP: 5.5R* / *.nokia.com 30.11.04, 14:57 > 3. Wszystko to piękne i ładne - ale rzeczywistą przyczyną nie wprowadzania > statków kosmicznych w ruch wirowy jest oszczędność: sztuczne ciążenie to także > większe wymagania na wytrzymałość konstrukcji - w stanie nieważkości wystarczy > "bańka mydlana" napompowana tlenem pod obniżonym ciśnieniem (patrz Apollo) - > przy "ciążeniu" wszystko - nie tylko pasażerowie - będzie cośtam ważyć - i te > obciążenia wymagać będą normalnej, wytrzymałej, konstrukcji. Statki Apollo (a dokladniej ich Moduly Dowodzenia) wytrzymywaly wejscie w atmosfere ziemska i to ze znacznie wieksza predkoscia niz inne zalogowe statki kosmiczne ("okoloziemskie", takie jak Mercury, Gemini, Vostok, Voshod, Soyuz, promy kosmiczne). Wejsciu w atmosfere towarzysza przeciazenia wielokrotnie wieksze od przyspieszenia ziemskiego (nawet z 10 razy), ktore checemu tu uzyskac. Poza tym, wcale nie potrzeba wytwarzac calego 1 g. Skoro wybieramy sie na Marsa (zalozmy), wystarczy wytworzyc sile odpowiadajaca marsjanskiej grawitacji, aby astronauci/kosmonauci sie dostosowali do warunkow marsjanskich. Nawiasem mowiac, duzo wiadomo o zlych skutkach braku grawitacji, ale bardzo malo wiemy czym grozi zmniejszona grawitacja (np. marsjanska). Ma to dopiero teraz zbadac "biosatelita" www.marsgravity.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 08:55 Takie badania i to w kosmosie przeprowadzili już Rosjanie w latach 70-tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punkt G Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.eranet.pl 30.11.04, 12:07 No tak, Rosjanie zrobili, ale to były rosjanki a w dodatku komunistki ;) a teraz to są prawdziwe i wolne europejki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolSEK Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: 82.177.48.* 30.11.04, 10:11 Wszystkie nacje powoli wracaja w kosmos, np chiny: www.polsek.org.pl/wiesci/115 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bera Re:Nic nowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 10:58 Panowie naukowcy chcą położyć ochotniczki do łóżka, każąc i ma leżę plackiem przez kilka miesięcy. Na każdym oddziale patologii ciąży zanjdują się kobiety, które miesiącami leżą plackiem na plecach, nie wstają nie wykonują intensywnych ruchów.Potencjalny materiał badawczy dla w/w naukowców. Dziewczyny chcą nareszcie donosić i urodzić zdrowe dzieci.Niektóre już kolejny raz. Nikt im za to nie płaci, nie podziwia, nie umila czasu. Sama leżałam to wiem. Jak już się wstanie to problemem jest każdy ruch czy ustanie na nogach. To ciche bohaterki dla których nagrodą jest uśmiech wasnego dziecka. Dziecka dla którego stwożyły "stan nieważkości", bo inaczej nie mogłoby się narodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza-bel Re:Nic nowego IP: 212.244.195.* 30.11.04, 11:45 właśnie oddziały patologii ciąży, ale nie tylko, częśc kobiet leży w domach. sama mam za sobą 5 miesięcy leżenia, z czego 10 tygodni plackiem, z biodrami wyżej niż głowa. Za darmo! No ale nagrodą jest moja córeczka. P.S. nikt się moją psychiką nie martwił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.centertel.pl 30.11.04, 12:27 Od razu widać że ESA jest zbiurokratyzowanym molochem z przerostem formy nad treścią. Nie mają pomysłu na co wydawać piniądze więc próbują wyważać drzwi które otworzyli już dawno i Rosjanie i Amerykanie. Takiego typu badania już prowadzono dawno temu i wnioski z nich płynące nie są nawet tajne. Nawet na Discovery to pokazują. Ale cóż pewnie Francuzi chcą jak zwykle być lepsi od reszty świata więc muszą wydać własne pieniądze (i nasze przy okazji) na coś już niepotrzebnego. Odpowiedz Link Zgłoś
cochese Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta 03.12.04, 11:01 skoro Amerykancy sie juz w to bawili to po co NASA bierze w tym udzial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej_n gdzie sa wyniki eksperymenu o zyciu w zamknietej-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:55 biosferze (pod olbrzymimi kopulami zylo kilka par), gdzies zdaje sie na pustyni w USA. "Wyleciala" mi nazwa tego przedsiewziecia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: gdzie sa wyniki eksperymenu o zyciu w zamknie IP: 5.5R* / *.nokia.com 01.12.04, 08:14 Byc moze chodzi Ci o to: www.marssociety.org/mdrs/index.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej_n dzieki, ale chodzilo mi o olbrzymia biosfere ok2ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 16:12 ...z uzyciem kilku tys roslin, owadow. Eksperyment byl powtorzony, ale nigdzie nie moge znalezc relacji z jego zakonczenia (planowany byl na 2 lata). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NitaJerzy Kobieta przyszłości IP: *.toya.net.pl 01.12.04, 03:29 Będzie musiała zręcznie umieć łatać dziury o rozmiarach - wszechświata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaba Re: Naukowcy sprawdzają jak na kobiety działa sta IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 01.12.04, 18:44 fajne doswiadczenie tylko ktora kobieta wytrzyma tyle dni, jak rozwiaze problem zwiazany z np zmienianiem podpasek czy tamponow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ce34c434 Ja chcę do obsługi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 13:01 Oferują swoją pomoc dla dobra ludzkości - przecież te Panie nie moga tak leżeć i leżeć po prostu. To przecież niehumanitarne. Ja bym mógł pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś