09.03.05, 14:52
Chciałabym sie zwrócić do Pana o porade w związku z chorobą "zespół jelita
drażliwego".Od dłuzszego czasu-rok lub półtora miałam bardzo silne bóle
brzucha, bywałam w szpitalach i ostateczna diagnoza brzmi jak wyżej.Niestety
nikt mi nie wyjasnił co moge jesc a czego nie.Nikt nie dopuszcza mysli ze
bardzo źle sie czuje po nabiale i puchne jak zjem chleb lub ciastka.Biore
leki ale mój brzuch jest ciągle spuchnięty i bardzo boli. Chciałabym sie
zapytać czy przy tej chorobie mozna schudnąć, zaznaczam ze bardzo dużo i
długo ćwicze a efekt jest odwrotny od oczekiwanego i ciągle czuje
dyskomfort.Nie jem mięsa ani ryb,spożywam produkty sojowe.Szczerze mówiąc już
nie wiem co robić aby zmniejszczyc puchnięcie i chociaż troche schudnąć. Jem
warzywa i owoce, produkty lekkostrawne i nic mi nie pomaga. Czy pomoga mi
tabletki odchudzające?Chciałabym wspomnieć że w zwiążku z tą choroba od 4
miesięcy zaczęłam gwałtownie tyć(około 8 kg), spożywając normalnie pokarmy
(bez objadania sie).Co robić?
pozdrawiam i dziękuje za porade
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: jelita 15.03.05, 13:29
      Preparaty odchudzające bardzo często zawierają składniki, które mogą podrażniać
      przewód pokarmowy (np. błonnik). Należałoby zatem najpierw zrobić test u kogoś
      kto stosuje taki preparat bądź kupić najmniejsze opakowanie.
      Często też w takich przypadkach negatywnie skutkuje długotrwałe siedzenie w
      jednym miejscu (np. przed komputerem, za kierownicą...)

      Dieta w zespole jelita drażliwego okres biegunkowy

      PRODUKTY ZALECANE:
      - mleko i śmietanka (gdy nie ma nietolerancji na laktozę) rozcieńczone soki
      owocowe i warzywne, słaba kawa zabielona, słaba herbata, kawa zbożowa
      - biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuskany,
      biszkopty, petit beure
      - miód pszczeli, galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (bez nietolerancji na
      laktozę), landrynki, miód
      - mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe
      - sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny
      - cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik, chude ryby gotowane
      (dorsz, sandacz)
      - szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe
      - chudy rosół na mięsie, buliony, zupy z przecierów warzywnych tłuszczu
      - masło, margaryny miękkie
      - marchew, sałata, ziemniaki (puree), rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki
      (bez skórki, jeżeli są tolerowane)
      - jajko na miękko
      - twaróg i sery topione o niskiej zawartości tłuszczu (przy braku nietolerancji
      na laktozę)

      PRODUKTY NIEZALECANE:
      - mleko, kefir, jogurt (przy nietolerancji na laktozę) mocna kawa i herbata,
      napoje alkoholowe
      - pieczywo ciemne, pieczywo razowe, chleb z dodatkiem błonnika, ziaren i otrąb,
      tłuste pieczywo cukiernicze
      - czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy,
      konfitury z owoców pestkowych
      - owoce pestkowe nie przecierane (truskawki, maliny, porzeczki) morele, śliwki,
      gruszki, ananasy
      - przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka
      - tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka,
      podroby, dziczyzna
      - wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety
      - zupy zabielane, zasmażane, o dużej zawartości warzyw i kasz
      - smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione
      - wszelkie warzywa o dużej zawartości błonnika, (warzywa kapustne, buraki,
      brukselka, kalafior, groszek, warzywa strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa
      - jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek
      - tłuste sery żółte i topione

      Dieta w zespole jelita drażliwego okres zaparć

      PRODUKTY ZALECANE:
      - mleko 0,5-1,5%, kefir, jogurt, maślanka słaba kawa zabielona, słaba herbata,
      kawa zbożowa, herbatki ziołowe
      - pieczywo ciemne o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, Graham, z
      dodatkiem otrąb i ziaren, pieczywo chrupie, pumpernikiel i inne kasza gryczana,
      jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne
      - surowe owoce, kompoty, miód pszczeli, galaretki, kisiele, budynie, powidła,
      landrynki i inne cukierki twarde, dżemy i marmolady
      - wszystkie owoce
      - liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sól, cukier, sok z cytryny
      - cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik
      - szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe
      - zupy warzywne, zupy na wywarach z włoszczyzna, krupnik, zupy mleczno-owocowe
      - margaryny miękkie (roślinne), oleje roślinne, masło (ograniczone ilości)
      - wszystkie warzywa zwłaszcza zawierające dużo błonnika ziemniaki (puree,
      gotowane, pieczone)
      - białka żółtka do 3 na tydzień
      - twaróg i biały ser chudy i półtłusty

      PRODUKTY NIEZALECANE:
      - kakao, czekolada, mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe
      - pieczywo pszenne z wysokiego przemiału kasza manna, kasza kukurydziana, ryż
      - czekolada i cukierki czekoladowe, pralinki, ciastka w czekoladzie, konfitury
      wysokosłodzone, torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody
      - banany (nie u każdej osoby)
      - przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka
      - tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka,
      podroby, dziczyzna
      - wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety
      - zupy na tłustych wywarach z mięsa, kości, ryb zupy zabielone śmietaną
      - smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione
      - frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane
      - jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek
      - pozostałe rodzaje serów

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka