Dodaj do ulubionych

jak się ustrzec przed osteoporozą?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:55
Mam 43 lata. Moja matka ma zaawansowaną osteoporozę. Chciałabym uniknąć w
przyszłości tej choroby chociaż będe miała skłonności genetyczne. Na razie
wszystko jest OK. Co robić , czy coś profilaktycznie zażywać / ale dobrego i
sprawdzonego a nie reklamowanego/? Dzięki za radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.chello.pl 17.03.05, 14:16
      Jestem w podobnej sytuacji, mama ma silną osteoporozę, ja mam na dodatek
      nadczynność tarczycy. Możesz zrobić sobie badania w tym kierunku - m.in. poziom
      wapnia i badanie gęstości kości, tylko nie z nadgarstka (mało miarodajne jak
      powiedział lekarz) lecz z kręgosłupa lędźwiowego lub kości szyjki udowej.
      Ja kupiłam sobie tran islandzki z wątroby dorsza i piję profilaktycznie 1
      łyżeczkę dziennie.
      O jego skuteczności pisze jedna z forumowiczek na wątku:
      "Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?"

• Gość: zdro Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:39
      Na osteoporoze M.Tombak poleca 2 kuracje.Cytrynowa i skorupoterapie.Skorupka jaj
      jest idealnym zrodlem wapnie przyswajalnego przez organizm w 90%.Posiada
      27mikroelementow.Ja profilaktycznie tez stosuje.i tak:skorupke jaja zanurzyc na
      5min we wrzatku,zostawic do wyschniecia i zmielic w maszynce do kawy.uzywac od
      pol grama dziennie do grama.Mozna spozywac z sokiem z cytryny,dodawac do
      kasz,twarogow.Kuracje skorupka jajka nalezy przeprowadzac2razy w roku w styczniu
      i listopadzie w ciagu 30dni,stosujac 1-2g dziennie.Jezeli interesuje Cie rowniez
      kuracja cytrynowa to daj znac,a napisze.Podejrzewam ze nie masz ksiazki tego
      autora,polecam.Ja nie wierze w te reklamowane pigulki.Nabijaja kase wiadomo komu.
      • Gość: ula Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.chello.pl 17.03.05, 17:08
        Skorupki jaj - owszem, ale z cytrynami to bym uważała! trzeba pamiętać, że
        cytryny (inne cytrusy też) jesli zostaną zerwane niedojrzałe to już nie
        dojrzeją. Wówczas, podobnie jak owoce przejrzałe, są kwaśne i rugują z
        organizmu biopierwiastki alkaliczne, które są bardzo wazne dla naszego zdrowia
        a dotyczy to w szczególności wapnia! Jak poznać że cytryny do proponowanej
        kuracji nie są ani niedojrzałe ani zbyt przejrzałe? Ja bym tej cytrynowej
        kuracji jako profilaktyki osteoporozy nie polecała.
        • Gość: zdro Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 18:39
          Ja kuracje cytrynowa bym przeprowadzila.Nie ma sie czego bac.Kupuje sie zolte
          cytryny,po skorce mozna osadzic jaka jest w srodku.Kupuje tylko niedojrzale
          banany(zielone,ktore w domu mi dojrzeja)Mysle ze masz bledne info.M.Tombak
          jestbiochemikiem.Pisze ze "kwas cytrynowy jest jedynym kwasem wiazacym sie w
          organizmie z wapniem.w wyniku tego procesu tworzy sie unikalna sol.Podczas
          jejrozpuszczania organizm otrzymuje fosfor i wapn-pierwiastki,ktore normalizuja
          przemiane materiii regeneruja tkanke kostna."Iwo,kup ksiazke "czy mozna zyc
          150lat?.Warta jest tych ok.30zl.Jest w niej interesujacy Cie temat.
          • Gość: ula Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.chello.pl 17.03.05, 19:27
            >>Kupuje sie zolte cytryny,po skorce mozna osadzic jaka jest w srodku.<<

Niestety, po skórce nie da się poznać czy cytryna jest dojrzała, aby nadać
            cytrynom złocisto-żółty kolor - hurtownicy traktują je odpowiednio (gazują
            etylenem lub acetylenem) a żeby się za prędko nie psuły owijane są w bibułkę
            nasączoną dwufenylem, co zapobiega pleśnieniu.
            Oprócz skorupak jaj Tombak proponuje też kurację sokiem z liści rzepy + mlecz +
            marchew - nie próbowałam.

• Gość: zdro Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 19:50
              Droga,Ulo.wszystkie owoce,warzywa pochodzenia zagranicznego "gazuja".Dlatego
              przed spozyciem nalezy owoce cytrusowe myc przed obraniem.Cytryne sparzam,daje
              wiecej soku.Niestety,otacza nas chemia.
    • nchyb Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? 17.03.05, 17:55
      Witaj,
      Mam 35 lat i dość zaawansowaną osteoporozę, na szczęściejeszcze nie dochodzi do
      złamań. Moja mama nie ma osteoporozy, więc to nie geny, na menopauże też umnie
      za wcześnie. Po prostu organizm nie przyswaja wapnia.

Proponuję:
      - densytometrię, i to jak ktoś wspomniał, z kręgosłupa (koszt ok. 80-100 zł), a
      nie z przedramienia (koszt o. 20-30 zł).
      - wizytę u ginekologa oraz reumatologa (do tego trzba mieć skierowanie,
      podstawą może być nienajlepszy wynik densytometrii).

Polecam również lekturę stron:
      www.warman.com.pl/~osteo/
      www.zdrowie.med.pl/osteo/osteo_1.html
      Pozdrawiam - i... nie łam się!
      • Gość: xxxxx Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 22:35
        Powiedz mi, czy badania lub wizyty u specjalistów zapobiegają osteoporozie????
        Pytanie brzmiało, co zrobić, aby jej nie mieć!!
        • nchyb Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? 17.03.05, 22:54
          xxxxx - badania mogą poinformować o osteopenii, to taka wcześniejsza forma
          osteoporozy. A jeśli ktoś wie, że już ma mniej "kosci w kości", to wie, że musi
          się solidniej zabrać za siebie, by nie dopuścić dopowstania osteoporozy.
          Autorka wątku podała, ze ma 43lata, to wiek, w którym szczytowa masa kostna
          powoli robi się coraz mniej szczytowa. I wiedząc o tym, łatwiej zapobiegać,
          oraz naprawiać to, co się już straciło...

> Pytanie brzmiało, co zrobić, aby jej nie mieć!!
          Przecież podałam linki, gdzie można na ten temat poczytać. Zajrzyj, przeczytaj
          rady, będziesz wiedzieć.
    • Gość: ann Re: jak się ustrzec przed osteoporozą? IP: *.chello.pl 17.03.05, 22:39
      jak się ustrzec? ruch, ruch, ruch - bez przesady, ale systematycznie
      szcególnie polecam jogę

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka