Dodaj do ulubionych

Orzechy - straszna alergia!!

IP: 217.153.224.* 04.05.05, 10:25
Czy ktos z was cierpi na alergie na orzechy ziemne objawiającą sie straszną
dusznością, duzym spadkiem ciśnienia, straszną wysypką skórną, dreszczami
itp. Pytam bo mój alergolog niewiele mi na ten temat mówi - w zasadzie
ogranicza sie do przepisania tabletek i stwierdzenia: nie jeść orzechów. Jak
sobie z tym radzicie i czy macie podobne objawy?? Czy coś takiego dzieje sie
tylko po fistaszkach?? Ja obstawiam fistaszki ale na wszelki wypadek boje sie
jesc wszystkich orzechów. Dodam ze mam 25 lat a tą alergię od 3 lat!! Jest to
dla mnie straszny problem, bo czasem do jedzenia dodaja małe ilości orzechów
(etykiety studiuję ale w restauracji czy cukierni raczej nie zagłębiam sie w
skład) i boje się ze mnie to dopadnie np. gdzies gdzie nie ma pogotowia.
Prosze podzielcie sie swoimi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: elle Re: Orzechy - straszna alergia!! IP: 213.241.34.* 04.05.05, 10:30
      powinnaś dostać od lekarza receptę na adrenalinę do samodzielnych wstrzyknięć-
      stosuje się ja przy ciężkich reakcjach alergicznych, gdy jest możliwość np.
      uduszenia (jak pszczoły, orzechy) i nosić ja (strzykawkę z lekiem) zawsze ze
      sobą
      • Gość: ula Re: Orzechy - straszna alergia!! IP: *.chello.pl 04.05.05, 10:33
        www.pfm.pl/u235/navi/198609
        >>Alergia na orzechy
        Uczulenie na orzechy może być poważnym problemem zdrowotnym, ponieważ pojawia
        się we wczesnym wieku, może trwać przez całe życie i może powodować wystąpienie
        ciężkich objawów alergii, w tym wstrząsu anafilaktycznego. Orzechy ziemne i,
        nieco rzadziej, orzechy włoskie, laskowe, orzechy brazylijskie oraz migdały
        mogą wywołać objawy alergiczne nawet jeśli dawka alergenu była minimalna.
        Czasem może wystarczyć kontakt z orzechem poprzez skórę lub inhalacja powietrza
        zawierającego drobiny orzechów. W łagodnej postaci alergia przejawia się jako
        uczucie swędzenia skóry, wystąpienie wysypki skórnej oraz pojawienie się
        obrzęku warg lub języka. Zdarzają się jednak również przypadki wstrząsu na
        skutek reakcji anafilaktycznej. Notowano nawet przypadki zgonu na skutek
        wstrząsu. Osoby uczulone na orzechy powinny unikać wszelkiego z nimi kontaktu.
        Ze względu na możliwość wystąpienia ciężkich objawów zaleca się, aby były one
        zaopatrzone w adrenalinę - lek stosowany w leczeniu wstrząsu anafilaktycznego.<<
        • Gość: Elastyna Re: Orzechy - straszna alergia!! IP: 217.153.224.* 04.05.05, 10:45
          Dzięki, dostałam nawet receptę na adrenaline ale bez wyjaśnień kiedy, co i jak
          (dodam ze pytałam). Lekarz pogotowia nigdy nie podawał mi adrenaliny ale leki
          typu hydrokortyzon - większe dawki załatwiały po kikldziesięciu minutach
          sprawę. A może wiecie czy mozna się odczulić na ten alergen ps. chyba musze
          zmienic alergolola :)
    • krecik101 Re: Orzechy - straszna alergia!! 04.05.05, 12:24
      mój 2,5 letni synek ma uczulenie na orzeszki ziemne. pierwszy raz objawiło sie
      to po włożeniu rączki do puszki z orzeszkami - nawet nie domysliłam sie
      przyczyny. drugi raz spróbował kilka chrupek orzechowych i strasznie spuchł.
      pojechaliśmy wtedy na pogotowie, dostał zastrzyk (nie pamiętam co to było) i
      chyba tylko tyle. nie miał problemów z oddychaniem, tylko wysypka i opuchlizna.
      wiem, ze w wielu produktach są śladowe ilości orzeszków, ale jak do tej pory mu
      to nie szkodzi. inne orzechy tez mu nie szkodzą, ale my ich unikamy, bo może i
      na nie się uczulić.
    • Gość: Elastyna Re: Orzechy - straszna alergia!! IP: 217.153.224.* 04.05.05, 13:57
      Prosze o opis waszych doświadczeń, podbijam bo to dla mnie bardzo ważne
      • wedrowiec2 Re: Orzechy - straszna alergia!! 04.05.05, 14:17
        Przeczytaj ten artykuł. Jeśli nie będziesz mogła zalogować się, to daj znać, a
        wkleję go (ale bez tabel).
        www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2001/01/07.php
        • Gość: Elastyna Re: Orzechy - straszna alergia!! IP: 217.153.224.* 04.05.05, 15:11
          Wielkie dzięki!!!
    • afroddytta Odświeżam temat 02.11.15, 15:50
      Czy są tu jakieś mamy mające dzieci z taka ekstremalną alergią na orzech ziemny?
      Mój syn obecnie 4,5 roku ma 5 klasę alergii, po kontakcie z orzechem ma objawy wstrząsu.
      Może ktoś ma jakies nowe wieści nt tej alergii? Ten artykuł się nie otwiera, ale pewnie juz nieaktualny jest.
      Będę wdzięczna za każde info i Wasze doświadczenia w tym temacie.
      • evee1 Re: Odświeżam temat 04.11.15, 13:01
        Moje dzieci są uczulone, ale na inne orzechy. Po niektórych maja tylko lekką reakcje typu szczypanie i pchnięcie ust, ale się nie dusza, jak po innych. Po prostu muszą uważać, czytać wszystkie etykiety i nie jeść niczego co do czego nie maja pewności. No i maja przez alergologa przepisany Epipen, czyli zastrzyk z adrenalina, w razie wystąpienia wstrząsu. Całe szczęście do tej pory nie było takiej potrzeby, a są juz dorosle.
        • afroddytta Re: Odświeżam temat 04.11.15, 14:25
          Tak, mój syn tez ma Epipen, jeden noszę zawsze przy sobie tzn. ten nosi kto jest z nim, a drugi ma na stałe w przedszkolu, panie są przeszkolone, obok przedszkola szpital itd. wiec jakby bezpiecznie. Ogólnie jak do tej pory nie spuszczamy go z oka w sytuacjach kiedy potencjalne zagrożenie jest tj. jakieś pikniki, imprezy szkolne itd., i do tej pory konieczności użycia adrenaliny nie było. Ale za chwilę szkoła (choć u nas nie ma sklepiku i tez dzieci nie przynoszą słodyczy, ale wiadomo batonika w kurtce może mieć itd.). i ogólnie swoboda coraz większa, ale też na szczęscie świadomosc też.
          Właśnie wszechobecne alergie działają akurat niekorzystnie na ten przypadek tzn. sama mam dziecko inne z AZS i dietą eliminacyjną, i własnie jak rozmawiam z innymi rodzicami, że syn ma alergię itd. to słyszę, o mój też na jajko czy coś tam, strasznie się drapie itd. i właśnie tu jest problem bo nie chodzi o to, ze się podrapie czy dostanie wysypki, ale po prostu umrze we wstrząsie!

Wiem, ze w USA robią odczulania przez podanie coraz większych dawek i mają spore efekty, tzn. przy dziecku mającym objawy wstrząsu po spożyciu 1/2 orzeszka, dochodzą do stanu, że dziecko zjada 5 szt. orzeszków i nie ma objawów! To moim zdaniem bardzo dużo, wtedy zagrożenie wyniakające z dotknięcia czy spozycia śladowej ilości właściwie znika. No ale to pod kontrolą lekarza itd. niestety u nas nic w tym temacie się nie dzieje :/
          Szukam jakiś informacji, może jacyś rodzice coś wiedzą, mają jakieś sposoby czy coś, cokolwiek co zmniejszy ryzyko zgonu, bo sama informacja "proszę dziecku nie podawać orzechów" od alergologa zbytnio nie ratuje sytuacji :/
    • a.wada Re: Orzechy - straszna alergia!! 07.12.16, 19:39
      Mój syn na sam zapach orzechów dostaje skurczu krtani, oprócz tego ma szereg silnych innych alergii i pokarmowych i wziewnych. Dlatego mam takie pytanie, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym temacie, tzn jakiś kontakt do lekarza który się specjalizuje w alergii na orzechy, bo już nie daje rady. jest to ogromny problem boo syn w tym roku zaczął gimnazjum i niestety w szkole ciągle ktoś je orzechy a zapach się roznosi i on od razu bierze encorton i zwalnia się do domu. tak się nie da żyć. oczywiście ma przy sobie epipena ale na razie nie musiał go używać, tylko to nie o to chodzi. dlatego jeśli macie jakieś namiary albo nawet słyszeliście o jakimś lekarzu to bardzo proszę o informacje.
      • welcome-to-gdansk Re: Orzechy - straszna alergia!! 07.08.17, 23:30
        Hej
        córka mojej kuzynki ma dokładnie to samo - od urodzenia, zaś lista produktów żywnościowych na które reaguje alergicznie stale się powiększa. Robiła testy w klinice w Niemczech i już przy 0,005g orzecha ma ultra silną reakcję alergiczną, w sklepach muszą kupować tylko sprawdzone rzeczy (piszą za każdym razem do producentów żywności e-maile upewniając się, że np. na obok linii produkcyjnej mąki nie mielą też orzecha itp). Ogólnie masakra. Kuzynka założyła ogród 2000m2 i sama choduje wolne od chemii warzywa i owoce, co pozwoliło trochę rozszerzyć dietę, ale generalnie i tak żyją jak na bombie, za każdym razem noszac przy sobie zestaw do wstrzykiwania adrenaliny, bo objawy wstrząsu już się zdarzyły. Jeśli chcesz to Cię z nią skontaktuję to może wymienicie doświadczenia.
        • jul79 Re: Orzechy - straszna alergia!! 17.09.19, 16:24
          Witam serdecznie,
          mieszkam w Gdyni, córka ma anafilaksję na orzechy (aktualnie ma niespełna 7 lat i rzeczywiście określamy to wprost "żyjemy jak na bombie". Jeśli mogę prosić o jakiś kontakt do Państwa, będę bardzo wdzięczna:)
    • evee1 Re: Orzechy - straszna alergia!! 08.08.17, 15:29
      Pisałam w 2015 roku o alergii moich dzieci. W ramach ciekawostki chciałam dodać, że u córki zmieniły się objawy alergii. Kiedyś po nerkowcach puchła, a orzeszki piniowe powodowały tylko lekkie szczypanie i obrzęk (ma jeszcze silna reakcje na pistacje). Od jakiegoś czasu jak przypadkiem trafiłam pest z orzeszkami piniowymi, albo nerkowce, to najbardziej silne bóle brzucha trwające nawet kilka godzin. Objaw dość rzadko podawany w literaturze,ale nie mamy już wątpliwości, że to o orzechach.
      • tiototamka1 Re: Orzechy - straszna alergia!! 07.02.23, 10:39
        Moja córka też ma silna alergię na nerkowca i pistacje
        Mniejszą na migdały. Miała kontakt z nerkowcem i dostała objawy wstrząsu wtedy dopiero alergolog przepisał epipen. Robiliśmy testy molekularne Alex które to potwierdzily Pistacje klasa 4 (najwyższą), nerkowiec 3 w globulinach 2s. Zresztą w pistacjach to wyszło we wszystkich białkach. Jestem przerażona że coś jej się stanie. Ma wykluczyć wszystkie orzechy na wszelki wypadek. Ciężko znaleźć w internecie kogoś z podobną alergią bo zazwyczaj uczuleni są na orzechy ziemne. Mam pytanie czy u Pani córki objawy trochę z wiekiem złagodniały? Czy je inne orzechy i nic jej nie jest? Najbardziej obawiam się wstrząsu i że nie poda jej nikt adrenaliny na czas. Teraz ma niecałe 4 lata i jest pod naszą opieką, ale co potem...
    • marcin9919 Re: Orzechy - straszna alergia!! 21.09.19, 12:29
      To prawda, alergia na orzechy jest bardzo uciążliwa, ze względu na ich wszechobecność.. ja od lat się z nią zmagam i nigdy nie ruszam się z domu bez adrealiny.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka