malwinka21 19.05.05, 11:56 Witam. Jak duże przerwy między zębami mozna zasłonić licówkami? Czy przerwa 2 mm między zębami to nie jest zbyt dużo? Jak wytrzymałe są licówki ceramiczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
achemiczka Re: LICÓWKI - zasłoniecie przerw między zębami 19.05.05, 13:11 Tak nie do końca jestem przekonana czy to można zrobić licówkami. O ile się orientuję licówki nakłada sie na zęby, żeby poprawić ich wygląd estetyczny, a nie po to by zasłonić przerwę pomiędzy zębami. Chodzi o zęby leczone, z uszczerbkami, bądź ze zniszczonym szkliwem.... Odpowiedz Link Zgłoś
iselle Re: LICÓWKI - zasłoniecie przerw między zębami 19.05.05, 20:46 Dokładnie - licówki to porcelanowe "łatki" dopasowane kształtem tak że dają gładką powierzchnię na uszkodzonej koronie. W przypadku zdrowych zębów byłaby to warstwa na warstwie, a one i bez tego łatwo odpryskują. Myślę że już prędzej można to zniwelowac nadbudowując kompozytem (są takie bardzo przejrzyste odcienie służące do odbudowy kątów siekaczy albo jako warstwa na odbudowane szkliwo). Odpowiedz Link Zgłoś
iselle Re: LICÓWKI - zasłoniecie przerw między zębami 19.05.05, 20:50 Aczkolwiek.. znalazłam materiały, które nie wykluczają licówek do takich celów. Podaję adres: www.stomatolog.com.pl/licowki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka21 Re: wypełnienie kompozytowe lepsze? 19.05.05, 20:58 Po przekopaniu internetu zaczęłam sięzastanawiać, czy rzeczywiście licówki to jedyna droga do pozbycia się tego defektu. znalazłam kilka stron, na których pokazane jest, jak przerwy między zębami, i to całkiem duże (w tym diastema) zostały zlikwidowane wypełnieniem kompozytowym. Tak jak napisałaś, iselle. Czy to nie byłoby lepsze rozwiązanie, oszczędzające własny ząb i dające zamierzony efekt? Z tego co czytałam, jeśli coś jest nie tak, to kompozyt można po porstu usunąć bez szwanku dla zęba. I np. wymienić go na nowy. Czy ktoś ma doświadczenia z takim wypełnieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 Re: wypełnienie kompozytowe lepsze? 20.05.05, 00:19 1.Wypełnienia kompozytowe mają dużo mniejszą trwałość od porcelany (bez wdawania się w szczegóły-uwierz). 2.Nie można wykonac licówki kompozytowej bez uprzedniego preparowania zęba (nacięcia retencyjne dla uzyskania wytrzymałości na siły działające podczas odgryzania kęsów,ukośne ścięcia szkliwa dla uzyskania odp.estetyki)-inaczej zostawisz ją w pierwszym jabłku.Wniosek o "oszczędzaniu zęba" w tym kontekście to błąd. 3.Kompozyty mają dość ograniczone zastosowania w stomatologii.Niestety,z uwagi na cenę usługi pacjenci (ale często i lekarze),forsują kompozyty zamiast wybierać sprawdzone rozwiązania protetyczne. Licówki porcelanowe to na pewno nie jedyny sposób na likwidację diastemy.Jednakże najrozsądniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś