megulek 31.10.05, 11:29 Jak to właściwie z nim jest, uważałam go za najbezpieczniejszy sztuczny środek słodzący a przeczytałam ostatnio w internecie wzmianki o jego bardzo szkodliwym działaniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hesjja Re: Aspartam 01.11.05, 15:23 Pewnie jak zapodasz sobie jedną tabletkę na jakiś czas to nie umrzesz ale może lepiej się nie przyzwyczajasz. Parę lat temu również natknęłam się na artykuł o słodzikach, który był naprawdę przerażający. No i na zdrowy rozum czy sztuczne może być tak super bezpieczne? lepiej z tymi szczuczniznami uważać. Proponuję np cukier trzcinowy czy miód. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: Aspartam 19.03.06, 19:34 hesjja napisała: > No i na zdrowy rozum czy sztuczne może być tak super bezpieczne? lepiej z tymi > szczuczniznami uważać. Proponuję np cukier trzcinowy czy miód. A jaka jest kaloryczność cukru trzcinowego i miodu ? Wydaje mi się, że podobna do zwykłego cukru. Stosowanie wiec tych produktów ZAMIAST słodzika mija się chyba z celem, skoro sam aspartam jest właśnie niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Oczywiście jeśli dla kogoś cukier to biała śmierć itp, a chce być "w zgodzie z naturą", to cukier trzcinowy wygląda bardzo snobistycznie i elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: Aspartam 04.11.05, 07:55 Stosowanie aspartamu budzi wiele kontrowersji, ale to jedna z najlepiej przebadanych substancji z grupy słodzików sztucznych. Liczne badania sprowokowane były pojawiającymi się doniesieniami o wywoływanych przez aspartam dolegliwościach (od bólu głowy po raka żołądka). Mimo wielu zarzutów pod kątem tego słodzika, żadne profesjonalne badania przeprowadzone pod opieką naukowej kadry nie potwierdziły obaw. Wydaje się zatem iż jest to obecnie jeden z najbezpieczniejszych słodzików i nie widzę przeciwwskazań do jego stosowania. Ale też zgadzam się z hesjją i osobiście częściej wybieram cukier niż słodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
monaluiza Re: Aspartam 18.11.05, 22:21 artur.kalinski napisał: > Stosowanie aspartamu budzi wiele kontrowersji, ale to jedna z najlepiej > przebadanych substancji z grupy słodzików sztucznych. Liczne badania > sprowokowane były pojawiającymi się doniesieniami o wywoływanych przez aspartam > dolegliwościach (od bólu głowy po raka żołądka). Mimo wielu zarzutów pod kątem > tego słodzika, żadne profesjonalne badania przeprowadzone pod opieką naukowej > kadry nie potwierdziły obaw. Wydaje się zatem iż jest to obecnie jeden z > najbezpieczniejszych słodzików i nie widzę przeciwwskazań do jego stosowania. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niegdy, ale to nigdy nie odważyłabym się tego komukolwiek polecić. Wystarczy poczytac : (1) Department of Health and Human Services, Report on All Adverse Reactions in the Adverse Reaction Monitoring System, (February 25 and 28, 1994). (2) Compiled by researchers, physicians, and artificial sweetner experts for Mission Possible, a group dedicated to warning consumers about aspartame. (3) Excitotoxins: The Taste That Kills, by Russell L. Blaylock, M.D. (4) Safety of Amino Acids, Life Sciences Research Office, FASEB, FDA Contract No. 223-88-2124, Task Order No. 8. (5) FDA Adverse Reaction Monitoring System. (6) Wurtman and Walker, "Dietary Phenylalanine and Brain Function," Proceedings of the First International Meeting on Dietary Phenylalanine and Brain Function., Washington, D.C., May 8, 1987. (7) Hearing Before the Committee On Labor and Human Resources United States Senate, First Session on Examing the Health and Safety Concerns of Nutrasweet (Aspartame). (8) Account of John Cook as published in Informed Consent Magazine. "How Safe Is Your Artificial Sweetner" by Barbara Mullarkey, September/October 1994. (9) Woodrow C. Monte, Ph.D., R.D., "Aspartame: Methanol and the Public Health," Journal of Applied Nutrition, 36 (1): 42-53. (10) US Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, No. 84-1153 Community Nutrition Institute and Dr Woodrow Monte v. Dr Mark Novitch, Acting Commissioner, US FDA (9/24/85). (11) Aspartame Time Line by Barbara Mullarkey as published in Informed Consent Magazine, May/June 1994. (12) FDA Searle Investigation Task Force. "Final Report of Investigation of G.D. Searle Company." (March 24, 1976) (13) Testimony of Dr Jacqueline Verrett, FDA Toxicologist before the US Senate Committee on Labor and Human Resources, (November 3, 1987). (14) Internal FDA memorandum. (15) Analysis prepared by Dr John Olney as a statement before the Aspartame Board of Inquire of the FDA. Also Excitotoxins by Russell Blaylock, M.D. (16) Congressional Record SID835: 131 (August 1, 1985) (17) National Cancer Institute SEER Program Data. (18) Walton, Ralph G., Robert Hudak, Ruth Green-Waite "Adverse Reactions to Aspartame: Double-Blind Challenge in Patients from a Vulnerable Population," Biological Psychiatry, 1993:34:13-17. (19) Barbara Mullarkey, "How Safe Is Your Artificial Sweetner," September/October 1994 issue of Informed Consent Magazine. (20) US Air Force. "Aspartame Alert." Flying Safety, 48 (5): 20-21 (May 1992). (21) Reported by the Aspartame Consumer Safety Network. (22) Barbara Mullarkey, Bittersweet Aspartame, A Diet Delusion. (23) Millstone, Eric "Sweet and Sour." The Ecologist, 25 (March/April 1994). (24) Mary Nash Stoddard, Editor, "The Deadly Deception," Aspartame Consumer Safety Network. (25) ADA Courier, January 1993, Volume 32, Number 1. (26) "FDA Rejects AHPA Stevia Petition" by Mark Blumenthal, Whole Foods, April 1994. oraz w trochę bardziej przystępny sposób : www.mercola.com/article/aspartame/index.htm# www.rense.com/general63/asp.htm members.aol.com/bryonia/aspartam.htm www.ever.ch/aspartam.htm webpages.marshall.edu/~ewen/dietdrink.htm > Ale też zgadzam się z hesjją i osobiście częściej wybieram cukier niż słodzik. Zdecydowanie tak ! Monaluiza Odpowiedz Link Zgłoś
kleki-petra Re: Aspartam 18.02.06, 21:04 Aspartam to jest substancja kilkaset razy słodszą niż sacharoza (cukier domowy). Jest też w skali przemysłowej o wiele tańszym środkiem słodzącym niż cukier (przez to również, że potrzeba go na osłodzenie produktu mniej niż cukru pozwala na lepsze wykorzystanie maszyn w fabrykach i bardziej ekonomiczne wyprodukowanie większej ilości danego towaru). Jest stosowany powszechnie - w napojach gazowanych (zwłaszcza tych najtańszych), sokach, jogurtach i wszystkim innym co ma płynną konsystencje i słodki smak. Spotkać go można również i w "stałym" pożywieniu: gumy do żucia, batoniki, czekolada, mussli, słodziki, tabletki musujące. Jest praktycznie wszędzie. Czytając skład na opakowaniu np. jogurtu należy zwrócić uwagę na częstą notę "zawiera źródło fenyloalaniny" - to jest zamiennik do nazwy ASPARTAM (aspartam składa się min. z cząsteczki tego aminokwasu). Wycofanie aspartamu pociągnęłoby za sobą długofalowe skutki... Po pierwsze spowodowałoby polepszenie zdrowia i życia tym, którzy go spożywają. Ale tak naprawde dopiero ten drugi czynnik decyduje o jego ciągłym zastosowaniu w przemyśle spożywczym, pomimo ostrzeżeń NIEZALEŻNYCH naukowców - pieniądze. Jest idealnym słodzikiem - tanim, ekonomicznie uzasadnionym przy stosowaniu w pożywieniu na sprzedaż. Stosowanie go jako słodzika powoduje też wyłączenie z diety zwykłego cukru, co producenci aspartamu uważają za wielką zaletę. Niestety, na pytanie jak aspartam działa na ludzki organizm, odpowiedź zna tylko nasze ciało. A ono mówić nie umie... jedynie krzyczeć gdy już jest za późno. Zainteresowanych odsyłam na stronę Macieja Trojanowskiego: www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: Aspartam 18.02.06, 22:11 zgadzam sie z przedmowczynia. mysle, ze jak za czym stoi duza kasa, to zawsze znajda sie argumenty "za".... ja z uwagi na swoje zdrowie wybieram nature.... Odpowiedz Link Zgłoś
kleki-petra Re: Aspartam 18.02.06, 23:20 Tak, wydaje mi sie, że kierowanie się naturą jest w naszym wypadku najlepszym wyjściem. Przynajmniej jeśli chodzi o jedzenie. A tak poza tematem to nie jestem "przedmówczynią" lecz "przedmówcą", ale rozumiem błąd bo faktycznie mój nick jest mylący ;). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Aspartam 19.02.06, 13:16 Poczytaj sobie tutaj: www.zigzag.pl/jmte/Dlaczego.htm i tutaj: www.zigzag.pl/jmte/Dolegliwosci.htm Za aspartamem stoi potężne lobby. Alternatywą dla aspartamu jest chociażby stevia - słodkie zioło używane od lat chociażby w Japonii. W Europie stevia nie jest dopuszczona na rynek, rzekomo ze względu na niedostateczne wyniki badań. Ale nie znajdziesz nic na temat przeciwskazań dotyczących stevii (w odróżnieniu od aspartamu). Jej popularyzacja sprzeciwia się interesom pewnych kręgów. W Polsce stevię można kupić tutaj: stevia.pl Jest także dodawana do jakiejś herbatki Bio-Active. A ja osobiście zamiast cukru stosuję fruktozę - całkowicie naturalny cukier otrzymywany z owoców. Ma indeks glikemiczny dużo niższy niż zwykły cukier, stąd - stosowana w rozsądnych ilościach - zdecydowanie mniej wpływa na odkładanie się tłuszczu. Ponadto mogą ją stosować (także w umiarkowanych ilościach) cukrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaggg Re: Aspartam 19.02.06, 22:34 Ale można też poczytać www.aspartame.info/aspartame_information_pl/aspartame_polish.htm Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Aspartam 20.02.06, 21:56 Tak, ale weź pod uwagę, że to strona prowadzona przez producenta / dystrybutora aspartamu. Odpowiedz Link Zgłoś
babsi.b Re: Aspartam 21.02.06, 18:28 Moze i aspartam jest szkodliwy, ale i tak pozostaje najbezpieczniejszym sztucznym srodkiem slodzacym. Inne slodziki sa o wiele gorzej oceniane w badaniach. Najlepiej wiec uzywac miodu co wlasnie sama robie. Odpowiedz Link Zgłoś
wonalim Re: Aspartam 18.03.06, 23:03 Czytałam gdzieś, chyba nawet w "Wyborczej", że robiono badania na szczurach i okazało się, że dawka jaka jest dozwolona dla ludzi u szczurów wywoływała róznego rodzaju nowotwory. Ja wyczuwam słodzik na odległość, jest wstrętny i dlatego go nie cierpie napojów z aspartanem, ale teraz już wiem, że robię dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś