Dodaj do ulubionych

Jaki lekarz diagnozuje Marfana?

16.11.05, 14:00
Bardzo proszę o podpowiedź, do jakiego lekarza trzeba się udać, żeby
zdiagnozować Zespół Marfana, żaden z lekarzy do tej pory nie potrafił nam
tego udzielić. Dzisiaj mąż był u endokrynologa (ma jeszcze inne choroby) i
ten też nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Dodam, że mąż ma tętniaka
aorty i podejrzenie Zespołu Marfana.
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 14:58
      Zespol Marfana to jest wlasnie to- zespol objawow, ktore wystepuja u jednego
      pacjenta: najistotniejsze to wysoki wzrost, dlugie konczyny, nadmierna wiotkosc
      stawow, malo tkanki podskornej, zwichniecie soczewki, krotkowzrocznosc, tetniak
      aorty, wady zastawkowe, rozstepy, mozliwe przepukliny pachwinowe i odma
      oplucnowa. Trzeba tez przeanalizowac rodowod pacjenta (dziedziczenie jest
      autosomalne dominujace). Nie wszystkie te objawy musza wystapic u jednego pacjenta.

Mozna wykryc mutacje w genie kodujacym fibrilline-1 odpowiedzialna za zespol
      Marfana, ale w praktyce chyba jeszcze rzadko sie to stosuje. Po prostu powinien
      pacjenta zbadac zespol lekarzy, a nie jeden, i uzgodnic, ze sa spelnione
      kryteria zespolu Marfana. Zajrzyj tez na www.marfan.org
    • artur737 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 15:19
      Kazdy lekarz majacy odpowiednia wiedze moze go stwierdzic.

Moga sie pojawic klopoty gdy symptomy sa mniej nasilone lub watpliwe.
      • dorka.3 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 15:24
        dziękuję za odpowiedzi, ale mąż był u wielu lekarzy i żaden do końca nie
        stwierdził u niego , tylko podejrzewają i kazali zdiagnozować, ale nie
        powiedziano nam gdize się konkretnie udać. Był już u wielu kardiologów, i
        endokrynologów . Ten dzisiejszy nawet nie wiedział, gdzie mąż ma się udać. Mąż
        ma taką budowę marfonoidalną, ale nie ma problemów z oczami, ma trochę
        zniekształconą klatkę piersiową (przedłużony mostek), podłużną czaszkę, długie
        ręce, jest dość wysoki. miał też usuwane gruczolaki przytarczyc, przez nie miał
        bardzo wysoki poziom wapnia, a przez to rozwapnienie kości. Tętniak aorty ma
        już 5,0 cm średnicy. już ręce nam opadają, bo odsyłają nas co chwilę gdize
        inedizej.
        • dorka.3 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 15:28
          dodam, jeszcze, że miał robiony tomograf czy rezonas serca i aorty (już mi się
          nazwy mylą), jeździ do Kliniki w Katowicach (Ochojec), ale każą czekać, no i
          nie wiemy co z tym Marfanem
        • do.ki Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 15:36
          dorka.3 napisała:

> dziękuję za odpowiedzi, ale mąż był u wielu lekarzy i żaden do końca nie
          > stwierdził u niego , tylko podejrzewają i kazali zdiagnozować

Dorka, to jest chowanie glowy w piasek. Marfana diagnozuje sie badajac pacjenta.
          Wprawdzie, jak pisalem, jest test genetyczny, ale praktycznie dostepny, a poza
          tym niepotrzebny. Napisac "podejrzenie zespolu Marfana" to nonsens, skoro nie ma
          sposobu potwierdzenia ani wykluczenia podejrzenia.

Idz moze do jakiejs poradni genetycznej, tam przynajmniej zbiora porzadnie
          wywiad rodzinny.
          • dorka.3 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 16:09
            najgorsze jest to, że mieszkamy w małej miejscowości i cały czas jeździmy,
            naprawdę byliśmy u kilku kardiologów i kardiochirurgów i każdy mówi tak: jeśli
            jest Zespół Marfana to operujemy tętniaka, jeśli nie ma to czekamy. i na tym
            się kończy. ostatni kardiolog powiedział, żeby udać się do endokrynologa, więc
            na wizytę czekaliśmy 6 miesięcy, po czym jak mąż dzisiaj pojechał, to okazało
            się, że ten lekarz nam też nie pomoże. a czy możesz mi powiedzieć, te testy
            genetyczny są płatne i gdzie w okolicach Opola jest tak Poradnia Genetyczna?
            Byłabym wdzięczna.
            • connie1 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 18:00
              Witam!
              W sumie ze skutkow zespolu Marfana chyba tętniak rozwarstwiający aorty jest
              najniebezpieczniejszy.Wazne jest nie tylko jego wymiar9choc 5 cm ,a nawet mniej
              jest wskazaniem do operacji),ale takze jak zmienia się w czasie , czy jest wada
              zastawkowa itd(czyli czy jest niedomykalność)
              Z kolei operacja tętniaka aorty jest jedna z trudniejszych 9może inaczej
              obarczona powazniejszym rokowaniem ) więc warto wywazyć za i przeciw.
              • do.ki Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 18:22
                Conka,

posrednio potwierdzasz moje zdziwienie postawa kardiochirurga "jesli Marfan, to
                operujemy, a jak nie, to nie". Tez mi sie wydawalo, ze istotniejsze od tego, czy
                to Marfan, czy nie (w koncu to etykietka) jest srednica tetniaka i tempo jego
                powiekszania sie, ale balem sie, ze moze cos mi umknelo. Ano, oczywiscie jeszcze
                lokalizacja. W aorcie zstepujacej mozna poczekac, no i mozna ostatecznie
                sprobowac procedury przezskornej (stenty luku aorty to jeszcze eksperymenty).

Z dwojga zlego jednak operacja pilna tetniaka rozwarstwiajacego aorty jest
                obciazona znacznie powazniejszym rokowaniem niz planowa operacja aorty piersiowej.
                • connie1 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 16.11.05, 21:08
                  W pełni sie zgadzam ,nie sama cyferka jest najistotniejsza , ale tempo jej
                  zmiany (choc w Polsce 5 cm jeszcze z reguly nie jest kwalifikowane do zabiegu).
                  Rozumiem ,ze jest to tętniak aorty wstepującej (co do zstępującej operacje w
                  ośrodku gdzie pracuje wykonuje się hmm sporadycznie , raczej stengraft, to
                  owszem, a tętniakow pono robimy najwięcej w Polsce)
                  Generalnie podejscie kardiochirurga jest takie ,że jesli nie towarzyszy wada
                  zastawki aortalnej , czeka i obserwuje (zwykle do 5,5 cm wzwyz) - np. w
                  Niemczech granica jest mniejsza(ale tam robia plastyki mitralne przy II stopniu
                  niedomykalności , niekoniecznie przy okazji pomostow).
                  • dorka.3 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 17.11.05, 08:54
                    ja niestety nie jestem lekarzem, swoją wiedzę opieram na tym co wyczytam w
                    internecie na temat tych chorób. Więc muszę opierać się na tym, co nam powiedzą
                    lekarze. Narazie mąż jest pod obserwacją, rozwarstwienia aorty nie ma, brak cech
                    niedomykalności. to są wyniki ostatniego badania TK Angio z kontrastem.
                    natomiast 4 lata temu na wypisie ze szpitala jest napisane: niewielka
                    niedomykalność mitralna na tle wypadania płatka i aortalną.
                    Jakiś czas temu pytałam się na forum o tętniaka, i pamiętam, że też
                    odpisywaliście mi. Bardzo Wam dziękuję, bo dużo nam pomogliście.
                    • dorka.3 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 17.11.05, 08:55
                      tak, jest to tętniak aorty wstępującej
                      • connie1 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 17.11.05, 09:26
                        W Kt nie zdiagnozujesz niedomykalności , trzeba do tego echokardiografii. Ile
                        miala aorta 4 lata temu?(jest to pewnien punkt wyjścia)
                    • rezurekcja Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 17.11.05, 12:46

dorka.3 napisała:

> ja niestety nie jestem lekarzem, swoją wiedzę opieram na tym co wyczytam

ale doki, artur i connie sa lekarzami. Opieraja sie na wiedzy z ksiazek i
                      praktyki.
    • dorka.3 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 17.11.05, 15:47
      niestety, nie napisano w wypisie jakiej wielkości był tetniak.
      • connie1 Re: Jaki lekarz diagnozuje Marfana? 17.11.05, 17:19
        Szkoda. A w wypisowym echo nie ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka