Dodaj do ulubionych

dieta a podrażniony woreczek żółciowy

17.01.06, 23:56
Witajcie!
Może ktoś mi coś doradzi.
Kilka dni temu u mamy stwierdzono podrażnienie - atak woreczka żółciowego - ma być na diecie ścisłej. Jednak jak długo można jeść np. tylko suchary.
Jeden lekarz mówi : ryż na mleku, a inny że mleko to absolutnie. Jak to jest.
I co właściwie można w takim przypadku jeść?
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: dieta a podrażniony woreczek żółciowy 20.01.06, 16:58
      Oto kilka znanych mi szczegółów dotyczących diety wątrobowej:

      Zalecanejest pieczywo z z jasnej, pszennej mąki, dobrze wypieczone, ale niezbyt
      świeże (raczej czerstwe), jak np.: chleb pszenny, chleb lecytynowy, bułka
      paryska, weka, bułka pszenna, sucharki pszenne, strucla, chałka.
      Dozwolone są także: biszkopty, ciasto biszkoptowe na białkach i ewentualnie
      podsuszone, najlepiej własnego wypieku, ciasto drożdżowe.
      Zabronione jest pieczywo ciemne, świeże i niedopieczone oraz chleb żytni, chleb
      razowy, chleb Graham i pieczywo z otrębami.

      Zalecana jest mąka wysokiego przemiału: pszenna lub kukurydziana i w mniejszych
      już ilościach mąka ziemniaczana.
      Zabroniona jest mąka niskiego przemiału oraz żytnia, razowa, mieszana i sojowa.

      Zalecane są drobne makarony niskojajeczne oraz kasze: grysik (czyli kasza
      manna), kukurydziana, krakowska, ryż, płatki ryżowe.
      Dozwolone sa także, ale niezbyt często: płatki kukurydziane i owsiane oraz
      pozostałe niezabronione kasze po przetarciu.
      Zabronione to grube i czterojajeczne makarony oraz kasze: gryczana, jaglana, pęczak.

      Zalecane jest stosowanie do przyrządzania potraw samych białek jaja kurzego.
      Dozwolone jest stosowanie pełnych jaj (wraz z żółtkami) w ograniczonych
      ilościach do 2-3 sztuk na tydzień. Jedynie w przewlekłym zapaleniu trzustki
      ilość jaj można zwiększyć.
      Zabronione jest spożywanie wszelkich potraw zawierających dużą ilość jaj lub żółtek.

      Zalecane jest: mleko chude, świeże i zsiadłe, o zawartości tłuszczu max.2,0%,
      chudy biały ser i twaróg, kefir i jogurt.
      Dozwolone, przy dobrej tolerancji, są: serki homogenizowane i twarogowe
      półtłuste oraz mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%.
      Zabronione jest spożywanie: tłustych białych serków i twarogów, serów żółtych i
      topionych, oscypków, bryndzy, a także mleka, jogurtu i zawartością tłuszczu
      powyżej 3%.

      Zalecane jest mięso chude, świeże lub mrożone: cielęcina, młoda wołowina,
      królik, konina, ozorki, kura, kurczak, gołąb i indyk oraz dorsz, karmazyn, lin,
      sandacz, szczupak, leszcz, karaś.
      Dozwolone, z ograniczeniami ilościowymi, są także: niezbyt duży brojler, pstrąg,
      karp do 1 kg wagi, flądra, filety z mintaja lub morszczuka oraz serca i nóżki
      cielęce.
      Zabronione są mięsa solone, wędzone i tłuste: wieprzowina, baranina, mózgi,
      flaki, nereczki, gęś, kaczka, dzikie ptactwo, śledź, węgorz, łosoś, sardynki,
      halibut, makrela oraz wszelkie inne mięsa marynowane i w konserwach.

      Zalecana jest chuda szynka wołowa, chuda polędwica, cielęcina w galarecie.
      Dozwolona jest także: chuda szynka wieprzo-wa i szynka konserwowa niemielona,
      ale tylko w niewielkich ilościach.
      Zabronione jest natomiast spożywanie wszelkich pozostałych wyrobów
      wędliniarskich wraz z mieloną szynką, pasztetami i boczkiem.

      Zalecane jest, w ograniczonych ilościach, świeże surowe masło, słodka,
      niskoprocentowa (9% tłuszczu) śmietanka oraz oliwa z oliwek. W kamicy pęchęrzyka
      żółciowego ogólna dobowa dawka tłuszczu nie powinna przekraczać 70 g, w
      przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego około 80 g, natomiast w przewlekłym
      zapaleniu trzustki tylko 50 g. Zalecane niekiedy ograniczenie tłuszczu do 25 g
      na dobę jest nie tylko trudne do osiągnięcia przy układaniu jadłospisu, ale
      także powoduje, że potrawy są po prostu niesmaczne.
      Dozwolone jest także, przy dobrej tolerancji organizmu, używanie masła
      roślinnego oraz olejów roślinnych: sojowego, słonecznikowego, arachidowego,
      kukurydzianego. Oleje roślinne są szczególnie pożądane w dyskinezach dróg
      żółciowych oraz w stanach po wycięciu pęcherzyka żółciowego.
      Zabronione, i to w jakiejkolwiek postaci, jest masło topione i solone,
      wysokoprocentowa śmietana, smalec, słonina, łój, ceres, olej palmowy oraz
      wszystkie pozostałe tłuszcze.

      Zalecane są, w zasadzie bez ograniczeń, ziemniaki (gotowane, tłuczone lub
      pueree), gotowana lub duszona marchew oraz sok z marchwi. W mniejszych już
      ilościach można spożywać: buraki, zieloną sałatę, szpinak, szczaw, czarną
      rzodkiew, główki szparagów, pietruszkę, seler oraz surowe rozcieńczone soki z
      pozostałych warzyw.
      Dozwolone, od czasu do czasu, jest też przygotowanie potraw z umytych i
      pieczonych w łupinach ziemniaków oraz z pomidorów bez skórki i nasion, gotowanej
      młodej rzodkiewki, zielonego groszku, świeżych ogórków, młodej dyni lub świeżego
      rabarbaru.
      Zabronione jest natomiast spożywanie: kapusty, kalafiorów, cebuli, czosnku,
      brukselki, jarmużu, kwaszonych ogórków, soi, grzybów, grochu, fasoli, soczewicy
      oraz placków ziemniaczanych, zapiekanek, frytek i innych potraw ze smażonych lub
      odgrzewanych na tłuszczu ziemniaków lub innych warzyw.

      Zalecane są owoce świeże, dorodne, dojrzałe i w miarę słodkie: ananasy,
      grejpfruty, wiśnie, arbuzy, banany, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze,
      jabłka (bez skórki).
      Dozwolone są także, ale bez skórek i pestek, dojrzałe morele, śliwki,
      brzoskwinie, czereśnie, winogrona i soki z pozostałych owoców.
      Zabronione jest spożywanie agrestu, fig, czarnych jagód, borówek, porzeczek,
      poziomek, truskawek, żurawiny, surowych gruszek, migdałów, orzechów, suszonych
      jabłek i śliwek oraz wszystkich innych owoców niedojrzałych lub ze śladami
      nadpsucia.

      Zalecane jest, ze względu na często współistniejącą z kamicą nadwagę,
      umiarkowane spożywanie słodyczy. W diecie tej poleca się cukier, miód pszczeli
      prawdziwy, syropy i galaretki owocowe, landrynki i dropsy.
      Dozwolone są także marmolady, powidła, dżemy, konfitury (w małych ilościach i
      raczej w późniejszym okresie choroby).
      Zabronione są natomiast wszelkie owoce kandyzowane, czekolada, czekoladki
      nadziewane, pralinki, chałwa, cukierki i ciastka z kakaem lub w czekoladzie.

      Dozwolone są przyprawy łagodne: wanilia, sok z cytryny, cynamon, anyż, kolendra,
      zielony koperek, zielona natka pietruszki lub lubczyku, bazylia, melisa, małe
      ilości ziela angielskiego.
      Zabronione jest stosowanie: pieprzu, papryki, octu, musztardy, gałki
      muszkatułowej, curry, imbiru, ostrych przypraw do zup.

      Zaleca się niezbyt mocną herbatę i kawę zbożową oraz napary z rumianku,
      dziurawca, kocanki, mięty. Można też stosować gotowe mieszanki ziołowe:
      Cholagoga I (przy lekkim rozwolnieniu), Cholagoga II (przy normalnych stolcach),
      Cholagoga III ( przy tendencji do zaparć). Dozwolone są też napary uspokajające
      np. napar z ziela melisy.
      Zabronione jest używanie prawdziwej kawy, kakao, mocnej herbaty, napojów
      gazowanych oraz wszelkich napojów alkoholowych.
    • kabe20 Re: dieta a podrażniony woreczek żółciowy 10.02.06, 09:27
      chude gotowane mieso drób, ryba pieczywo pszenne ale czerstwe. Patrz dieta
      wątrobowa. Niestety jedyne rozwiazanie tego problemu to zabieg usuniecia
      woreczka.Tego się nie wyleczy. Wszelkie proponowane zioła nie dają trwałego
      efektu. Po zabiegu wraca się do normalnego życia no i jedzenia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka