Dodaj do ulubionych

Ptasia grypa leci do nas z południa lub zachodu

23.02.06, 22:34
Jaka ptasia grypa? My tu już kaczą dżumę mamy.
Już nic nam niestraszne.
Obserwuj wątek
    • hmurka Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:12
      Mam pytanie - może mi ktoś odpowie - czy np na ptasia grypę choruja wróble? lub
      sikorki?
      • js.2 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:14
        Nie jestem pewien, ale wczoraj chyba widziałem usmarkanego wróbla
        • 3da Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:37
          hehehehe dobre.....
      • dizel8 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 10:49
        Leci?? Dziwne.W Holandii jest.W Niemczech jest.Do Niemiec dostała się przez
        ptaki lecące z krajów bałtyckich.Wszędzie jest tylko w Polsce jeszcze niema.To
        śmieszne.
        A druga rzecz jest taka że wg mnie jest to spisek koncernów
        farmaceutycznych.Przecież narazie zmarło na świecie tylko chyba ok 100 i już
        panike sieją.Na taką malarie umiera rocznie 5000 osób i nikt jakoś się tym
        zbytnio nie przejmuje.Do tego media w pogoni za sensacją podsycają tą całą
        atmosfere.Ludzie troche więcej zdrowego rozsądku
        • kszakowska Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 13:19
          Ja rOwniez jestem tego zdania, że wirus jest juz w Polsce. Robia duzo szumu
          wokół sprawy, ale ludzi nie uswiadamiaja, że "to" też jest i u nas. No trudno,
          ale nie wierze, ze ptaki lecac, omijały Polske...
          • sabala_1 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 15:55
            nic nie kumasz, Ojciec Dyrektor czuwa nad nami ze swym błogosławieństwem.
      • papuga_5 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 14:51
        A ja sie tylko zastanawiam jak zarazony ptak taka ciezka choroba jak ptasia
        grypa moze przeleciec kilkaset albo nawet kilka tysiecy kilomtrow, czy jest to
        mozliwe? Czy chory ptak nie jest zbyt slaby? Przeciez zawsze ptaki odrzucaja
        chorego i slabego ptaka przed odlotem.
    • godzina.zero Może trzeba tak? 23.02.06, 23:24
      Może trzeba tak?

www.alternatywnezycie.pl
    • snajper55 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:39
      pogromca_mrowek napisał:

> Jaka ptasia grypa? My tu już kaczą dżumę mamy.
      > Już nic nam niestraszne.

Państwa, które kaczka w łapach trzyma,
      ptasia grypa się nie ima.

S. ;))
    • malgo6 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:40
      Ptasia grypa budzi panikę i niepokój myśli. Ja oczywiście też zaczynam się
      zastanawiać. Czy ktoś może mi powiedzieć, na ile bezpieczne jest planowanie
      wakacji na Mazurach, nad jeziorami, gdzie całe stada łabędzi rozpieszczane przez
      turystów podpływają do łódek, łażą sobie całymi rodzinami nad brzegami jezior...
      i natarczywie dopominają się o chlebek czy bułki?
      • 3da Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:42
        hmm dobre pytanie
      • js.2 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:46
        "Ptasia grypa budzi panikę i niepokój myśli. Ja oczywiście też zaczynam się
        zastanawiać. Czy ktoś może mi powiedzieć, na ile bezpieczne jest planowanie
        wakacji na Mazurach, nad jeziorami, gdzie całe stada łabędzi rozpieszczane przez
        turystów podpływają do łódek, łażą sobie całymi rodzinami nad brzegami jezior..
        i natarczywie dopominają się o chlebek czy bułki? "

Samo planowanie jest całkiem bezpieczne.
        Gorzej jeśli w Twoich planach jest też kormoran lub łabędź pieczony nad
        ogniskiem
        • armagon Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 06:24
          po upieczeniu wirus raczel by sie usmazyl, podobno ginie w temp. 70 stopni. A
          moim zdaniem to i tak jest wszystko spisek koncernow farmaceutycznych..
          jeszcze wiecej i wiecej lekow.!
        • koczisss Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 11:20
          Ptaki tak jak i ludzie zawsze chorowały na grypę, ale dopiero w tym roku zaczęto
          na to zwracać uwagę!
        • ann.b2 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 13:10
          Z tego co słyszałam ptasią grypa można się zarazić po zjedzeniu na surowo
          zarażonego ptaszka, albo przebywając w pomieszczeniu, gdzie jest duże skupisko
          chorych ptaków - to jest opinia P.Kruszewicza z Ptasiego Azylu w ZOO.
          Myślę że nie ma sensu panikować.
    • quark7 Szkoda tylko... 24.02.06, 07:41
      Szkoda tylko biednych ptaków :-(
    • ex_katedra Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 09:15
      o to to ! farmaceuci i kaczory !
    • tersta Dlaczego nie kaczki-bliźniaczki ??? 24.02.06, 09:27
      • ula_a Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 10:30
        Na stronie MSZ
        www.msz.gov.pl/Ptasia,grypa,1795.html
        "W szczególności powinno się unikać kontaktu z drobiem (np. kurczaki, kaczki,
        gęsi, gołębie) lub innymi dzikimi ptakami, a także unikać miejsc gdzie może być
        obecny drób zakażony wirusem grypy ptasiej (H5N1), takich jak np. targowiska,
        fermy drobiu, zakłady przetwórstwa."

Mieszkańcy dużych miast mogą bez trudu uniknąć kontaktu z drobiem hodowlanym,
        ferm w miastach raczej nie ma a miejsca typu "nad rzeczką opodal krzaczka..."
        można po prostu omijać, ale gołębi uniknąć się nie da!, jak i kontaktu z ich
        odchodami. Jak ja mam tego uniknąć skoro moi kochani sąsiedzi "hodują" gołębie
        na balkonach a w stropodachu budynku gołębnik jest od 20 lat?. Ja z tym walczę
        dużo wcześniej niż pojawiło się zagrożenie ptasią grypą, moja SM nie widzi tu
        problemu, zawiadomienie Sanepidu "zaowocowało" tym że przeprowadzono kontrolę
        balkonu bezpośrednio nad moim i nakazano usunięcie 10 cm (tak, tak!) warstwy
        odchodów oraz zabezpieczenie balkonu przed gołębiami, tylko tego jednego
        balkonu! choć na wielu innych co roku wykluwają się nowe pokolenia ptaków.
        Zwracałam się też o zabezpieczenie stropodachu (siatki na duże otwory
        wentylacyjne) ale to już podobno przekracza możliwości Sanepidu a SM
        stwierdziła że musiałaby wynająć - taterników! (budynek 4-ro kond.). Ja
        naprawdę muszę myć okna conajmniej raz w tygodniu bo ptasie g...a mam nie tylko
        na parapetach ale i na szybach!. I co mi z zaleceń MSZ? - zgłosić im żeby
        przysyłali ekipę do mycia?. Myślałam że "wykorzystam" tą ptasią grypę i teraz
        Sanepid będzie w stanie wymusić na SM jakieś działania choćby uświadamiające
        mieszkańców ale przeliczyłam się.
        Chyba napiszę do MSZ żeby mi chociaż sfinansowali jakieś twarzowe maseczki
        (mogą być zielone - to mój ulubiony kolor), rękawice ochronne i może dorzucą
        jakies urządzenie myjące parą albo wrzątkiem pod ciśnieniem?. Tylko nie wiem
        czy MSZ to dobry adres?
        A jeśli chodzi o temperaturę przy której giną wirusy to jest to w/g MSZ ponad
        90 stopni a nie 70 jak ktoś napisał.
        • koczisss Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 11:24
          A co pomoże maseczka?
          Że niby przed wirusem ochroni?
          Jak tak boisz sie, to mam do sprzedanie kompletne OP1, ubierzesz się i wirusisko
          Cię nie dopadnie, a jak ktoś gaz jakiś puści czy coś podobnego, to też spokojna
          możesz być o zdrowie:)

ps. OP1, to taki kubraczek wojskowy od skażeń chemicznych
          • dplatek Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 11:44
            koczisss1 Ja chętnie zakupię OP1 od ciebie- może się przyda przed "Kaczą dzumą"
            buhahahha. Pozdro, rozbawiłeś mnie.
            • ula_a Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 12:00
              Koczisss1 - możesz sprzedać to OP1 dplatek-owi, ja rezygnuję, OP1 przed "Kaczą
              dżumą" nie ochroni a ja aż tak bardzo się nie boję tylko mam juz dość babrania
              się w gołębich odchodach! - masz na to jakąś radę?
            • koczisss Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 13:59
              :)
              • dplatek Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 14:15
                Uhm, ja tez się śmieję... hahahhaa.A koleżanka sie denerwuje- po co?:)
                • koczisss Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 14:38
                  Nie wiem:)
                  Ja lubię, ptaki i dokarmiam przez całą zimę i jakoś nic mi nie jest:)
                  A wzyscy panikują:)
                  • dplatek Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 14:44
                    Wiesz, ze bociany już do nas lecą...? GW donosiła ostatnio i bardzo mnie
                    zdziwił fakt, że wraz z nimi lecą też kaczki:):) Pozdrawiam
        • nieruchomy_spin Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 17:43
          mozesz hodowac sokoly albo cos takiego. tylko najpierw je zaszczep ;)
    • ves3 labedzie, a dlaczego nie KACZKI?? 24.02.06, 12:44
      Szczegolnie te z PiSuaru
    • ktofstepien Kacza grypa 24.02.06, 14:03
      Do Polski dotarla juz niestety kacza grypa 30% narodu zarażone
      • ula_a Re: Kacza grypa 24.02.06, 14:39
        To tylko wersja "lokalna", łatwo rozpoznać zarażonego, chociaż pewnie okaże
        się groźniejsza.
    • adalberto3 Czy "brzydkie kaczątko" też umrze ? 24.02.06, 15:30
      • nieruchomy_spin Re: Czy "brzydkie kaczątko" też umrze ? 24.02.06, 17:39
        wszyscy umrzemy ;(
    • grakra8 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 16:25
      Nie panikujmy, bo firmom farmaceutycznym bardzo to na rękę. Do niedawna ptasią
      grypę nazywano "pomór kurzy".Wielka histeria z powodu 100 osób zmarłych na
      świecie na ptasią grypę, a w Polsce w ciągu 2 mieś zmarło ponad 200 osób z
      zimna, w województwie dolnośląskim w czasie wekendu zginęło na drogach
      kilkadziesiąt osób...I co, z tego powodu nie będziecie wychodzić z domu i
      jeździć samochodem?Jak tak się boicie to sobie wycieraczkę zalejcie płynem
      odkarzającym a przed garażem wykopcie basenik dezynfekujący.
      • joasia101 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 16:40
        Inaczej bedziesz spiewac gdy wirus zmutuje z wirusem grypy ludzkiej
        • nieruchomy_spin Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 17:42
          labedzi spiew ;)
          wirusik ludzikowej grypki jest pochodnym wirusika grypki ptaszkow, joasiu101...
          • pete0r Zestrzeliwac, zestrzeliwac... 24.02.06, 20:27
            Pragne przedstawic Antyptasi Program Patriotyczny Ocalenia Narodowego:

Baterie przeciwkacze, przeciwlabedzie i przeciwwroblne ustawic na rogatkach. Z
            Platformy Widokowej Pajaca Qltury wystawic lufy i walic w niebko odlamkowymi.

Kazdemu rozdac podrecznik "Rozdziobia nas kruki wrony".

Spalic na stosie "Kto mi dal skrzydla"

Wyswietlac "Ptaki" Hiczkoka przed kazdym filmem dlugometrazowym.

Internowac QQlki zegarowe.

Przeprosic Jaruzelskiego za kapitalizm i reaktywowac WRON.

Wymienic monety na obustronne Orly. Zdelegalizowac Reszki.

Odstrzelic koguty policji, strazy i pogotowiu (zdrajcy!)

Hymn zmienic na: "Hej hej sokoly, omijajcie gory lasy pola doly..."

Nakazac masowe, narodowe puszczanie pawi.

Przegonic papugi z wymiaru sprawiedliwosci.

Zakazac seksu z kurami domowymi.

Poprawic wreszcie glupie przyslowie na "Lepszy golab na dachu niz wrobel w
            garsci, a najlepszy martwy i w Indonezji".

PLL LOT. Zawsze Nad Kukulczym Gniazdem.

Jak juz wszystko legnie w gruzach z pomoca Narodowi przyjdzie Ptasiek - i
            bedzie po ptakach.

• grazynkajohn Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 20:41
      Kocham Cię za te słowa,obśmiałam się jak norka.Nic mi tak nie poprawia humoru
      jak inteligentny dowcip.Pozdrawiam Cię serdecznie.
    • grazynkajohn Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 20:45
      Pogromco_mrowek obśmiałam się jak norka po przeczytaniu Twojego
      tekstu,gratuluję dowcipu i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka