pogromca_mrowek 23.02.06, 22:34 Jaka ptasia grypa? My tu już kaczą dżumę mamy. Już nic nam niestraszne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hmurka Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:12 Mam pytanie - może mi ktoś odpowie - czy np na ptasia grypę choruja wróble? lub sikorki? Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:14 Nie jestem pewien, ale wczoraj chyba widziałem usmarkanego wróbla Odpowiedz Link Zgłoś
3da Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:37 hehehehe dobre..... Odpowiedz Link Zgłoś
dizel8 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 10:49 Leci?? Dziwne.W Holandii jest.W Niemczech jest.Do Niemiec dostała się przez ptaki lecące z krajów bałtyckich.Wszędzie jest tylko w Polsce jeszcze niema.To śmieszne. A druga rzecz jest taka że wg mnie jest to spisek koncernów farmaceutycznych.Przecież narazie zmarło na świecie tylko chyba ok 100 i już panike sieją.Na taką malarie umiera rocznie 5000 osób i nikt jakoś się tym zbytnio nie przejmuje.Do tego media w pogoni za sensacją podsycają tą całą atmosfere.Ludzie troche więcej zdrowego rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
kszakowska Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 13:19 Ja rOwniez jestem tego zdania, że wirus jest juz w Polsce. Robia duzo szumu wokół sprawy, ale ludzi nie uswiadamiaja, że "to" też jest i u nas. No trudno, ale nie wierze, ze ptaki lecac, omijały Polske... Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 15:55 nic nie kumasz, Ojciec Dyrektor czuwa nad nami ze swym błogosławieństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
papuga_5 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 14:51 A ja sie tylko zastanawiam jak zarazony ptak taka ciezka choroba jak ptasia grypa moze przeleciec kilkaset albo nawet kilka tysiecy kilomtrow, czy jest to mozliwe? Czy chory ptak nie jest zbyt slaby? Przeciez zawsze ptaki odrzucaja chorego i slabego ptaka przed odlotem. Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.zero Może trzeba tak? 23.02.06, 23:24 Może trzeba tak? www.alternatywnezycie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:39 pogromca_mrowek napisał: > Jaka ptasia grypa? My tu już kaczą dżumę mamy. > Już nic nam niestraszne. Państwa, które kaczka w łapach trzyma, ptasia grypa się nie ima. S. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
malgo6 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:40 Ptasia grypa budzi panikę i niepokój myśli. Ja oczywiście też zaczynam się zastanawiać. Czy ktoś może mi powiedzieć, na ile bezpieczne jest planowanie wakacji na Mazurach, nad jeziorami, gdzie całe stada łabędzi rozpieszczane przez turystów podpływają do łódek, łażą sobie całymi rodzinami nad brzegami jezior... i natarczywie dopominają się o chlebek czy bułki? Odpowiedz Link Zgłoś
3da Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:42 hmm dobre pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 23.02.06, 23:46 "Ptasia grypa budzi panikę i niepokój myśli. Ja oczywiście też zaczynam się zastanawiać. Czy ktoś może mi powiedzieć, na ile bezpieczne jest planowanie wakacji na Mazurach, nad jeziorami, gdzie całe stada łabędzi rozpieszczane przez turystów podpływają do łódek, łażą sobie całymi rodzinami nad brzegami jezior.. i natarczywie dopominają się o chlebek czy bułki? " Samo planowanie jest całkiem bezpieczne. Gorzej jeśli w Twoich planach jest też kormoran lub łabędź pieczony nad ogniskiem Odpowiedz Link Zgłoś
armagon Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 06:24 po upieczeniu wirus raczel by sie usmazyl, podobno ginie w temp. 70 stopni. A moim zdaniem to i tak jest wszystko spisek koncernow farmaceutycznych.. jeszcze wiecej i wiecej lekow.! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 11:20 Ptaki tak jak i ludzie zawsze chorowały na grypę, ale dopiero w tym roku zaczęto na to zwracać uwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
ann.b2 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 13:10 Z tego co słyszałam ptasią grypa można się zarazić po zjedzeniu na surowo zarażonego ptaszka, albo przebywając w pomieszczeniu, gdzie jest duże skupisko chorych ptaków - to jest opinia P.Kruszewicza z Ptasiego Azylu w ZOO. Myślę że nie ma sensu panikować. Odpowiedz Link Zgłoś
ex_katedra Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 09:15 o to to ! farmaceuci i kaczory ! Odpowiedz Link Zgłoś
ula_a Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 10:30 Na stronie MSZ www.msz.gov.pl/Ptasia,grypa,1795.html "W szczególności powinno się unikać kontaktu z drobiem (np. kurczaki, kaczki, gęsi, gołębie) lub innymi dzikimi ptakami, a także unikać miejsc gdzie może być obecny drób zakażony wirusem grypy ptasiej (H5N1), takich jak np. targowiska, fermy drobiu, zakłady przetwórstwa." Mieszkańcy dużych miast mogą bez trudu uniknąć kontaktu z drobiem hodowlanym, ferm w miastach raczej nie ma a miejsca typu "nad rzeczką opodal krzaczka..." można po prostu omijać, ale gołębi uniknąć się nie da!, jak i kontaktu z ich odchodami. Jak ja mam tego uniknąć skoro moi kochani sąsiedzi "hodują" gołębie na balkonach a w stropodachu budynku gołębnik jest od 20 lat?. Ja z tym walczę dużo wcześniej niż pojawiło się zagrożenie ptasią grypą, moja SM nie widzi tu problemu, zawiadomienie Sanepidu "zaowocowało" tym że przeprowadzono kontrolę balkonu bezpośrednio nad moim i nakazano usunięcie 10 cm (tak, tak!) warstwy odchodów oraz zabezpieczenie balkonu przed gołębiami, tylko tego jednego balkonu! choć na wielu innych co roku wykluwają się nowe pokolenia ptaków. Zwracałam się też o zabezpieczenie stropodachu (siatki na duże otwory wentylacyjne) ale to już podobno przekracza możliwości Sanepidu a SM stwierdziła że musiałaby wynająć - taterników! (budynek 4-ro kond.). Ja naprawdę muszę myć okna conajmniej raz w tygodniu bo ptasie g...a mam nie tylko na parapetach ale i na szybach!. I co mi z zaleceń MSZ? - zgłosić im żeby przysyłali ekipę do mycia?. Myślałam że "wykorzystam" tą ptasią grypę i teraz Sanepid będzie w stanie wymusić na SM jakieś działania choćby uświadamiające mieszkańców ale przeliczyłam się. Chyba napiszę do MSZ żeby mi chociaż sfinansowali jakieś twarzowe maseczki (mogą być zielone - to mój ulubiony kolor), rękawice ochronne i może dorzucą jakies urządzenie myjące parą albo wrzątkiem pod ciśnieniem?. Tylko nie wiem czy MSZ to dobry adres? A jeśli chodzi o temperaturę przy której giną wirusy to jest to w/g MSZ ponad 90 stopni a nie 70 jak ktoś napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 11:24 A co pomoże maseczka? Że niby przed wirusem ochroni? Jak tak boisz sie, to mam do sprzedanie kompletne OP1, ubierzesz się i wirusisko Cię nie dopadnie, a jak ktoś gaz jakiś puści czy coś podobnego, to też spokojna możesz być o zdrowie:) ps. OP1, to taki kubraczek wojskowy od skażeń chemicznych Odpowiedz Link Zgłoś
dplatek Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 11:44 koczisss1 Ja chętnie zakupię OP1 od ciebie- może się przyda przed "Kaczą dzumą" buhahahha. Pozdro, rozbawiłeś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_a Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 12:00 Koczisss1 - możesz sprzedać to OP1 dplatek-owi, ja rezygnuję, OP1 przed "Kaczą dżumą" nie ochroni a ja aż tak bardzo się nie boję tylko mam juz dość babrania się w gołębich odchodach! - masz na to jakąś radę? Odpowiedz Link Zgłoś
dplatek Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 14:15 Uhm, ja tez się śmieję... hahahhaa.A koleżanka sie denerwuje- po co?:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 14:38 Nie wiem:) Ja lubię, ptaki i dokarmiam przez całą zimę i jakoś nic mi nie jest:) A wzyscy panikują:) Odpowiedz Link Zgłoś
dplatek Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 14:44 Wiesz, ze bociany już do nas lecą...? GW donosiła ostatnio i bardzo mnie zdziwił fakt, że wraz z nimi lecą też kaczki:):) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin Re:"Dobre rady" MSZ 24.02.06, 17:43 mozesz hodowac sokoly albo cos takiego. tylko najpierw je zaszczep ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ktofstepien Kacza grypa 24.02.06, 14:03 Do Polski dotarla juz niestety kacza grypa 30% narodu zarażone Odpowiedz Link Zgłoś
ula_a Re: Kacza grypa 24.02.06, 14:39 To tylko wersja "lokalna", łatwo rozpoznać zarażonego, chociaż pewnie okaże się groźniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin Re: Czy "brzydkie kaczątko" też umrze ? 24.02.06, 17:39 wszyscy umrzemy ;( Odpowiedz Link Zgłoś
grakra8 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 16:25 Nie panikujmy, bo firmom farmaceutycznym bardzo to na rękę. Do niedawna ptasią grypę nazywano "pomór kurzy".Wielka histeria z powodu 100 osób zmarłych na świecie na ptasią grypę, a w Polsce w ciągu 2 mieś zmarło ponad 200 osób z zimna, w województwie dolnośląskim w czasie wekendu zginęło na drogach kilkadziesiąt osób...I co, z tego powodu nie będziecie wychodzić z domu i jeździć samochodem?Jak tak się boicie to sobie wycieraczkę zalejcie płynem odkarzającym a przed garażem wykopcie basenik dezynfekujący. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia101 Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 16:40 Inaczej bedziesz spiewac gdy wirus zmutuje z wirusem grypy ludzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 17:42 labedzi spiew ;) wirusik ludzikowej grypki jest pochodnym wirusika grypki ptaszkow, joasiu101... Odpowiedz Link Zgłoś
pete0r Zestrzeliwac, zestrzeliwac... 24.02.06, 20:27 Pragne przedstawic Antyptasi Program Patriotyczny Ocalenia Narodowego: Baterie przeciwkacze, przeciwlabedzie i przeciwwroblne ustawic na rogatkach. Z Platformy Widokowej Pajaca Qltury wystawic lufy i walic w niebko odlamkowymi. Kazdemu rozdac podrecznik "Rozdziobia nas kruki wrony". Spalic na stosie "Kto mi dal skrzydla" Wyswietlac "Ptaki" Hiczkoka przed kazdym filmem dlugometrazowym. Internowac QQlki zegarowe. Przeprosic Jaruzelskiego za kapitalizm i reaktywowac WRON. Wymienic monety na obustronne Orly. Zdelegalizowac Reszki. Odstrzelic koguty policji, strazy i pogotowiu (zdrajcy!) Hymn zmienic na: "Hej hej sokoly, omijajcie gory lasy pola doly..." Nakazac masowe, narodowe puszczanie pawi. Przegonic papugi z wymiaru sprawiedliwosci. Zakazac seksu z kurami domowymi. Poprawic wreszcie glupie przyslowie na "Lepszy golab na dachu niz wrobel w garsci, a najlepszy martwy i w Indonezji". PLL LOT. Zawsze Nad Kukulczym Gniazdem. Jak juz wszystko legnie w gruzach z pomoca Narodowi przyjdzie Ptasiek - i bedzie po ptakach. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynkajohn Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 20:41 Kocham Cię za te słowa,obśmiałam się jak norka.Nic mi tak nie poprawia humoru jak inteligentny dowcip.Pozdrawiam Cię serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynkajohn Re: Ptasia grypa leci do nas z południa lub zacho 24.02.06, 20:45 Pogromco_mrowek obśmiałam się jak norka po przeczytaniu Twojego tekstu,gratuluję dowcipu i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś