moda_b 03.10.06, 19:33 Moja mama tydzień temu miała zabieg usunięcia kamienia z woreczka żółciowego. Proszę doradźcie, jaka dietę powinna stosować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agapo116 Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 04.10.06, 10:14 Niektórzy lekarze zalecają dietę wątrobianą. Inni zaś wcale diety nie polecają tylko po mału i w małych ilościach zacząć jeść to co się lubi. Mąż w 6 tygodni po operacji już całkiem normalnie jadł. Dzisiaj jest 11 miesięcy po operacji i nic mu nie dolego. Kiedyś jajka smażone to był koszmar, a teraz je kiedy ma ochotę. Kapustę, groch, schabowe te potrawy kiedyś były marzeniem teraz wsuwa jak by nigdy nic. Najważniejsze nie objadać się nawet lepiej nie dojeść bo wówczas lepiej przebiega trawienie. A co zalecili lekarze w szpitalu, po zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
liposom Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 04.10.06, 19:57 alez dieta obowiazuje! KAMIENIE SIE ODNAWIAJA jak mozna jesc kapuche,groch,kotlety ????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 04.10.06, 20:08 Oczywiście, że dieta powinna osobę po operacji pęcherzyka żółciowego obowiązywać-lekkostrawna, niskotłuszczowa, dużo owoców, niewzdymające warzywa (groch, fasola-odpada, kapusta tylko kiszona) a smażone potrawy-raz na kilka miesięcy co najwyżej-w przeciwnym wypadku kolejna operacja murowana. Odpowiedz Link Zgłoś
magdak75 Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 04.10.06, 22:17 a ja sie nie zgadzam z tigerness, ja jestem 2 lata po usunięciu woreczka i jem wlaściwie wszystko, ale ponieważ ja cierepie na zjn nie ejstem dobrym przykładem, moja mama natomiast jest po usunieciu woreczka juz dobe 15 lat je, wszytsko od poczatku i kamienie sie nie odnowiły. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 04.10.06, 22:22 popieram - ja sama jestem już prawie 10 lat po i lekarz uprzedzał żeby z dieta nie przesadzić bo potem ciężko będzie wrócić do normalnego jedzenia a w końcu jeszcze całe życie było przede mną (miała 17 lat) i jem wszystko !!! jasne że nie można od razu po zabiegu najeść się biogosu bo przede wszystkim będzie się źle czuć ale późnniej jak najbardziej wraca się do normalnego żywienia!!! a kamienie jak będą chciały się odnowić to i tak wrócą niezależnie od diety jaką będziemy stosować bo to jest jakiś błąd w metabolizmie i niestety tego przeskoczyć się nie da... miałam w rodzinie już kilka osób z kamicą - babcia nie żyje bo własnie myślała że wystarczy dieta aby uchronić się od kamieni :-/ niestety nie wystarczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 04.10.06, 22:33 Poniższy link stanowi adekwatną odpowiedź na Twoje pytanie: www.medicover.com/pl/pl/Zdrowie/Default.aspx?TabId=100&Action=Load&lsn=000F-0001&ModuleId=70&ShowAnnId=136 Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 05.10.06, 09:45 tylko weź pod uwagę to że ta dieta ma być stosowana w trwającej jeszcze chorobie aby ograniczyć ilość i moc ataków, a po wycięciu pęcherzyka kamicy już nie ma i dieta przez całe życie nie jest potrzebna a nawet większośc lekarzy neguje jej zasadność Odpowiedz Link Zgłoś
silvja Re: dieta po usunięciu kamieni w woreczku żółciow 05.10.06, 20:03 przegladdiet.w.interia.pl/ moze cos znajdziesz dla mamyy tu Odpowiedz Link Zgłoś