Dodaj do ulubionych

przeciwdziałać rakowi?

21.06.07, 23:43
Słyszałam ze jeśli je sie dużo błonnika to można zapobiec rakowi. To prawda?
Ile tego jeść żeby nie zachorować?
Obserwuj wątek
    • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 21.06.07, 23:52
      Yhm, po części to prawda … Błonnik (szczególnie jabłkowy) jest antyoksydantem.
      A jak powszechnie wiadomo antyoksydanty rzeczywiście pomagają zapobiegać
      rakowi - są wymiataczami wolnych rodników, które mają znaczny wpływ na
      powstawanie chorób układu krążenia i nowotworów. Nie jest natomiast prawdą
      (niestety) to, że spożywając duże ilości antyoksydantów na 100% nie zachorujesz
      • jeanne72 Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 00:05
        Błonnik antyoksydantem? No nie bardzo :)
        Jedząc duże ilości błonnika, przyśpieszamy perystaltykę jelit i nie dopuszczamy
        do zalegania treści pokarmowej w jelicie grubym. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko
        rozwoju raka jelita grubego.
        Pośrednio błonnik może pomoc w ochronie przed innymi nowotworami, np. rakiem
        piersi - bo spożywający go ludzie rzadziej cierpią na otyłość, ktora może
        przyczynić się do rozwoju raka oraz chorob serca. W dodatku gdy jemy błonnik,
        mniej tłuszczu z pożywienia zostaje przyswojona przez organizm - więc to też
        przyczynia się do spadku zachorowalności na choroby układu krążenia.
        • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 00:17
          Jeanne 72,
          aronia i błonnik jabłkowy zawierają dużo polifenoli, w tym antocyjanów, kwasów
          organicznych, związków pektynowych i tanin, przez co są bardzo dobrymi i
          skutecznymi wymiataczemi wolnych rodników (antyoksydantemi):)))

          Jepanczyn,
          100% pewności nikt Ci nie da. Antyoksydanty tylko pomagają ...dietetycy
          zalecają uzupełnianie diety w te składniki, ponieważ neutralizują one wolne
          rodniki i zapobiegają przy tym niszczeniu membran komórkowych ...
            • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 00:30
              Tak, ZMNIEJSZAJĄ. Na przykład zauważono, że w Azji – w Japonii np. o wiele
              mniej osób choruje na nowotwory mimo, że np. palą papierosy – niż w Europie –
              właśnie dlatego, że nasza dieta się różni. Oni dostarczają o wiele więcej
              antyutleniaczy (czyli antyoksydantów) do organizmu niż my.
                • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 00:55
                  Algi morskie lub glony nori używane do wyrobu sushi (dostępne są w sklepach z
                  orientalną żywnością). Jeżeli nie masz do nich dostępu zażywaj błękitne algi
                  (spirulina lub chlorella) w postaci tabletek lub łyżeczki proszku
                  rozpuszczonego w szklane owocowego soku. Pij także zielona herbatę trzy razy
                  dziennie - oprócz swoich antyrakowych właściwości zawiera ona 50% kofeiny mniej
                  niż tradycyjna herbata czy kawa. Zielona herbata dostępna jest także w wersji
                  bezkofeinowej oraz w postaci kapsułek i nalewki.
                    • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 01:08
                      Tak, błonnik też jest w kapsułkach, ale szczerze mówiąc nigdy takiego nie
                      używałam. Wydaje mi się, że trzeba go sporo zjeść żeby dostarczyć odpowiednią
                      dawkę organizmowi. Poza tym istnieje ryzyko, że utkwi gdzieś w jelitach.
                      Dlatego wolę błonnik w proszku – łyżeczka lub dwie do jedzenia zapewnia dzienne
                      zapotrzebowanie.
                        • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 01:50
                          Eeee tam raz - spróbuj raz jeszcze to może się przekonasz;))) A jeśli nie to
                          jest wybawienie bo i zieloną herbatę w kapsułach dostaniesz:))) O, np. tu:
                          vitamarket.pl/sklep/p276-Ekstrakt-z-zielonej-herbaty-w-kapsulkach.html
                          Podaję od razu link do błonnika w proszku - tu:
                          marii.pl/product_info.php/cPath/111_113/products_id/330
                          i do alg:
                          www.aptekazielarska.pl/p3298-Eld-Spirulina-algi-morskie-w-proszku-25g.html

                          To linki tak na szybko. Tobie proponuję, żebyś wrzuciła w googla: "zielona
                          herbata w kapsułkach", "błonnik naturalny" i "algi morskie w proszku" - na 100%
                          znajdziesz mnóstwo innych linków.
                        • dobrakobieta3 Re: przeciwdziałać rakowi? 24.06.07, 21:30
                          Aha, ok. Załóżmy, że jedząc dużo tego czy tamtego zmniejszysz ryzyko
                          zachorowania (?) na raka np. jelita. A nie bierzesz pod uwagę, że możesz po
                          prostu umrzeć na inną odmianę albo na zawał, albo z powodu wirusa, albo na
                          żółtaczkę, albo w wypadku... Przed tym też maniakalnie się chronisz...??? Skąd
                          wy macie czas na zawracanie sobie głowy takimi filozofiami....? Przecież
                          wszystkie te rady mają w sobie co najwyżej 1% prawdy a reszta to jakieś
                          wypadkowe informacji... Ludzie, dajcie spokój...
                          • snajper55 Re: przeciwdziałać rakowi? 25.06.07, 01:41
                            dobrakobieta3 napisała:

                            > Aha, ok. Załóżmy, że jedząc dużo tego czy tamtego zmniejszysz ryzyko
                            > zachorowania (?) na raka np. jelita. A nie bierzesz pod uwagę, że możesz po
                            > prostu umrzeć na inną odmianę albo na zawał, albo z powodu wirusa, albo na
                            > żółtaczkę, albo w wypadku...

                            Albo obżerając się środkiem X zmniejszającym prawdopodobieństwo zachorowania na
                            raka jelita grubego, zwiększysz prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

                            S.
                          • cirip Re: przeciwdziałać rakowi? 28.06.07, 16:24
                            No ok, ale ludzie - w tym i ja - dla dobrego samopoczucia muszą wiedzieć, ze
                            robią coś dla siebie i własnego zdrowia. To ich utrzymuje w dobrej kondycji,
                            ergo umierają później. Przynajmniej teoretycznie.
          • jeanne72 Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 08:42
            katasza, blonnik nie jest antyoksydantem. Ma zupełnie inną funkcję. to że w
            jabłkach występują antyoksydanty, np. witamina C, to już zupełnie inna sprawa.
            Rozmawiamy tu o błonniku, który absolutnie NIE JEST antyoksydantem.
      • snajper55 Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 02:25
        kataasza napisała:

        > Yhm, po części to prawda … Błonnik (szczególnie jabłkowy) jest antyoksyda
        > ntem.

        Błonnik NIE JEST antyoksydantem. Błonnik nie jest rozkładany przez enzymy
        przewodu pokarmowego człowieka. Błonnik nie jest trawiony i wchłaniany, nie
        dostarcza również żadnych substancji odżywczych.

        Antyoksydanty działają na poziomie komórek. Są dostarczane z pożywieniem i
        wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Antyoksydantami są na przykład witamina E,
        witamina C, selen i beta-karoten.

        Profilaktyczne działanie błonnika jest całkowicie inne od działania antyoksydantów:

        Wyniki wielu badań wskazują, że błonnik pokarmowy może być skuteczny w
        zapobieganiu nowotworom, szczególnie jelita grubego i piersi. Związane jest to z
        tym, że w przewodzie pokarmowym błonnik wychwytuje i wiąże wiele substancji o
        działaniu rakotwórczym i niejako „wymiata” je z organizmu, aby nie zostały
        wchłonięte.

        Reszta: www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=324

        S.
        • kataasza Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 15:53
          Dobrze, dobrze - moja wina. Przyznaję się do błędu;))) Użyłam skrótu myślowego.
          Oczywiście, że błonnik jako taki nie jest antyoksydantem. Chodziło mi o to, że
          mieszanka aronii i błonnika jabłkowego ma bardzo silnie działanie
          antyoksydacyjne … mieszanka ta zawiera mnóstwo polifenoli, które:
          - są „wymiataczami” wolnych rodników,
          - są w stanie niszczyć wybiórczo komórki nowotworowe, wspomagając proces apoptozy,
          - hamują proces tworzenia się naczyń krwionośnych koniecznych do rozwoju
          nowotworów,
          - blokują działanie enzymów odpowiedzialnych za uzłośliwienie nowotworów i
          wystąpienie przerzutów,
          - wybitnie zwiększają efektywność konwencjonalnych leków przeciwnowotworowych
          oraz znacznie redukują uboczne skutki radio- i chemioterapii.
    • basiasiama Re: przeciwdziałać rakowi? 22.06.07, 08:37
      Ostatnio w Kanadzie ruszyla wielka kampania zapobiegania nowotworom przy pomocy
      witaminy D. Wiele badan wskazywalo na duze niedobory tej witaminy w calych
      populacjach i zwiazek tych niedoborow z wystepowaniem raka. Po ostatnim
      wiarygodnym badaniu ( bez podejrzanych sponsorow) opublikowanym w The American
      Journal of Clinical Nutrition, Canadian Cancer Society rekomenduje zazywanie
      dawki 1000 IU tej witaminy dziennie dla doroslych jesienia i zima. Ludzie
      starsi i niewychodzacy na dwor powinni brac ja przez caly rok.
      Uwazam to za duzy krok we wlasciwym kierunku, choc zamiast suplementow mozna
      pokrywac zapotrzebowanie na te witamine rozsadnym przebywaniem na sloncu (
      wtedy jej sie nie przedawkuje) lub spozywaniem masla, ryb i jajek.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka