doris65 01.07.07, 12:17 Mam skierowanie na tomografie komp. (badanie głowy). Na czym to polega? To jest badanie w takiej tubie czy jakos sama głowa? Czemu mam nic nie jeść i nie pic przez 4 godziny? Dają jakiś kontrast???? Ile to trwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 01.07.07, 14:27 doris65 napisała: > Mam skierowanie na tomografie komp. (badanie głowy). Na czym to polega? To > jest badanie w takiej tubie czy jakos sama głowa? Głowy do tego badania nie oddziela się od ciała, więc do tomografu wjeżdżasz w całości. Głowa oraz reszta. Głowa jest w płaszczyźnie prześwietlania, reszta wystaje. > Czemu mam nic nie jeść i nie pic przez 4 godziny? Ponieważ po podaniu kontrastu czasem, dość rzadko, zdarzają się wymioty. > Dają jakiś kontrast???? Tak. Dożylnie. > Ile to trwa? Około 5 - 10 minut. S. Odpowiedz Link Zgłoś
doris65 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 01.07.07, 14:45 Dzięki. Lekarz kierujący mówił, ze tylko "klatka" na głowę i ani słowa o kontraście :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 01.07.07, 16:51 Dodam jeszcze ,ze przed CK ,podpisujesz ,ze zgadzasz sie na podanie kontastu.A kontast podaja w czasie badania ,jezeli ,nie wiem jak to napisac"cos nie widza dobrze",lub cos podejrzewaja.Jezeli zle napisalam ,to poprawcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 01.07.07, 17:19 doris65 napisała: > Dzięki. Lekarz kierujący mówił, ze tylko "klatka" na głowę i ani słowa o > kontraście :-(( TK głowy to kilka różnych badań, jedne są z kontrastem, inne - bez. Zwykle zakaz jedzenia i picia wiąże się z podaniem kontrastu, dlatego założyłem, że kontrast będzie podany. S. Odpowiedz Link Zgłoś
maltakubaa Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 06.07.07, 15:32 Nom kontrast do zylnie,badanie 7 min okolo.Wjezdzasz w taka tube.Nic strasznego;) Odpowiedz Link Zgłoś
doris65 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 01.07.07, 21:40 Mam klaustrofobie, więc tuba chyba nie jest dobrym pomysłem... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 01.07.07, 23:01 to powiedz lekarzowi i moze ci podac srodki uspokajajace. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 02.07.07, 00:02 doris65 napisała: > Mam klaustrofobie, więc tuba chyba nie jest dobrym pomysłem... Tomograf to nie jest jakaś "rura" czy zamknięta przestrzeń, do której się wjeżdża. Tak wygląda rezonans magnetyczny. Przy wykonywaniu tomografii masz nad sobą dość dużą przestrzeń, także nie musisz się niczego obawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 02.07.07, 00:08 Aha, i kontrastem też się nie stresuj, bo powikłania po jego podaniu zdarzają się niezmiernie rzadko. Raczej przed wykonaniem badania zwykle wiadomo, czy będzie ono z kontrastem, czy bez. Wtedy pielęgniarka zaklada przed badaniem dojście i potem tylko już wstrzykuje kontrast. To nie boli. Badanie w ogóle jest mało kłopotliwe, jedynym dyskomfortem jaki odczujesz może być uczucie zimna - bo w tym pomieszczeniu na ogół jest chłodno. Poza tym tylko leżysz i na polecenie lekarza na chwilę wstrzymujesz oddech. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 02.07.07, 00:26 jeanne72 napisała: > Tomograf to nie jest jakaś "rura" czy zamknięta przestrzeń, do której się > wjeżdża. Tak wygląda rezonans magnetyczny. Przy wykonywaniu tomografii masz > nad sobą dość dużą przestrzeń, także nie musisz się niczego obawiać. Tak to badanie wygląda: www.nempt.cz/fotogalerie/fotogalerie/17.jpg S. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 02.07.07, 00:45 Zgadza się, żadnej tuby, rury itd tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
doris65 Re: tomografia (głowy) - na czym polega badanie? 02.07.07, 08:58 Dzięki Wam! Odpowiedz Link Zgłoś