Dodaj do ulubionych

grzybica układu pokarmowego

IP: *.chello.pl 18.07.03, 14:48
do jakiego lekarza mam sie z nią zgłośić??? czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: starlette Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.acn.waw.pl 18.07.03, 15:26
      A jak ją rozpoznałaś?
    • Gość: Qlaudia Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.chello.pl 18.07.03, 17:21
      tu był kiedyś taki wątek dotyczący grudek które się wydobywają z gardła no i
      wszystko się zgadzało. mam osad na języku, co swiadczy o zainfekowaniu jelita
      grubego grzybkiem candida. byłam z tym językiem u lekarza ogólnego, obejrzała
      język, gardło, nic mi nie poradziła.
      • Gość: Mariusz Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.03, 11:10
        "mam osad na języku, co swiadczy o zainfekowaniu jelita grubego grzybkiem
        candida". Gdyby osad na języku był objawem grzybicy całego przewodu
        pokarmowego to ludzkość była by zagrożona. Na szczęście objawy, o których
        piszesz nie sugerują grzybicy całego przewodu pokarmowego ( na marginesie aby
        grzyb z jelita grubego wydostał się przez usta to ma do przebycia: j. grube,
        jelito cienkie, żołądek, przełyk razem min. 6m i to "pod prąd"). Oczywiście
        grzybica jamy ustnej może współistnieć ze zmianami grzybiczymi o innej
        lokalizacji.
        Jeśli masz wątpliwości co do tego co wypluwasz to proponuję wizytę u
        laryngologa. Pozdrawiam.
        • Gość: Artur Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.sasknet.sk.ca 15.08.03, 15:56
          Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> "mam osad na języku...

Znam trzy powody osadu na jezyku typu Candida.
          1. Zakazenie wirusem HIV
          2. Za duzo piwa
          3. Za duzo oralnego seksu
    • Gość: starlette Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.acn.waw.pl 18.07.03, 18:00
      Hm..grudki wydobywajace sie z gardła pochodzą z migdałków, i chyba o tym był
      ten wątek.
    • Gość: Qlaudia Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.chello.pl 20.07.03, 16:41
      wiele lat stosowałam antybiotyki na trądzik bez lakcitu i jogurtów, w
      dzieciństwie podobnie. lekarze o tym nie mówią. majac 23 lata ciągle cierpię z
      powodu trądzika i bardzo tłustej cery.
      • Gość: feline Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.dial.proxad.net 20.07.03, 17:29
        W sprawie tradziku skonsultuj sie z dermatologiem a moze rowniez z
        endokrynologiem. Jesli chodzi o nieszczesne, tak kwieciscie opisywane w AZ 2
        tematach biale grudki to jeden z tych tematow zawiera odpowiedz laryngologa.
        Wroc tam i przeczytaj. Ewentualnie pozniej idz do laryngologa osobiscie. Moim
        zdaniem problem ogranicza sie do migdalkow, tak, jak Mariusz nie widze
        prawdopodobienstwa, zeby grzyb mozolnie lazl "pod prad" kilka metrow.A jesli
        juz chcesz miec absolutna pewnosc to zafunduj sobie gastroskopie a nawet
        duodenoskopie.
      • Gość: starlette Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.acn.waw.pl 20.07.03, 17:29
        No, ale to nie od grzybicy przecież,a na trądzik leczą się również osoby
        starsze od ciebie.
    • Gość: Qlaudia Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.chello.pl 20.07.03, 17:55
      na maściach z antybiotykami, które przepisywał mi dermatolog (składniki
      przenikają do krwiobiegu) pisało, że mogą spowodować grzybicę. stosowałam je
      wiele lat i bez "zabezpieczenia". wcześniej byłam dość chorowita i jak było coś
      więcej niż przeziębienie, przepisywano mi antybiotyki. gdy się poradziłam Pani
      farmaceutki powiedziała że w tym wieku nie powinno sie mieć trądzika
      młodzieńczego i abym zrobiła badania czy nie mam grzybicy.
      • Gość: starlette Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.acn.waw.pl 20.07.03, 18:40
        Twoja pani farmaceutka nie jest specjalistą od chorób skóry więc nie
        wierzyłabym jej tak bardzo,to że się nie powinno mieć to jedna sprawa a to że
        się niestety ma to inna, widać ze pani farmaceutka tych problemów nie miała.
        Objawy które wymieniasz nie mają wiele wspólnego z grzybicą ( mariusz-lekarz
        ci to wytłumaczył)ani tym bardziej z trądzikiem.
        • Gość: starlette Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.acn.waw.pl 20.07.03, 18:41
          Przebadaj sobie raczej hormony.
    • Gość: Qlaudia Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.chello.pl 20.07.03, 19:00
      ok...wiem że mam sobie zrobić gastroskopie a potem iść do laryngologa, ale co z
      tymi antybiotykami? ta Pani poleciła mi trilac (1600 milionów bakterii kwasu
      mlekowego), a gdzie indziej przeczytałam że trzeba zastosować diete
      oczyszczającą, dopiero łykać te miliony bakterii. chyba potrzebuje pomocy
      dietetyka-specjalisty, wcześniej musze znależć lekarza, który mi postawi
      diagnoze.
      • Gość: starlette Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.acn.waw.pl 20.07.03, 19:42
        Mam wrażenie że pogubiłas się w chaosie informacji które do ciebie docierają.
        Czy wiesz że gastroskopia to bardzo nieprzyjemne badanie? Skoro upierasz się
        że masz grzybicę , wybierz się do gastrologa.
        • Gość: Qlaudia Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.chello.pl 21.07.03, 20:01
          nie upieram sie, że mam grzybice, tylko że musze iść do lekarza, by to
          sprawdzić. spójrz na moje pytanie. przecież nie bedzie mi jej leczył bez
          upewnienia sie że ją mam. a badanie może nie być potrzebne, wystarczy rozmowa.
          • Gość: Maria Re: grzybica układu pokarmowego IP: *.unknown.tele.dk 23.07.03, 02:33
            Zadam Ci pytanie na ktore odpowiedz sobie sama
            jak sie odzywiasz,
            jakie jest Twoje codzienne menu,
            co lubisz najbardziej jesc i jesz w nadmiarze?

Prwdopodobnie bedzie to cos na co jestes nadwrazliwa i co powoduje Twoje
            klopoty ze skora.
            Czy dermatolog wyslal Cie na testy na alergie pokarmowa?

Moja kuzynka po 6-ciu latach walki z rumieniem na twarzy
            ( ciagle wizyty u dermatologa, pare razy w roku pobyt w szpitalu)
            zrobila na wlasna reke ( bo p. dermatolog na to nie " wpadla") testy na alergie
            pokarmowa i okazalo sie , ze jest uczulona na mleko. Teraz jest juz dobrze.

Chroniczne pokrzywki, klopoty ze skora sa najczesciej wynikiem alergii lub
            nadwrazliwosci na mleko lub inne pokarmy.

Wyklucz przez okres 4-6 tyg. mleko i wszystko co od mleka pochodzi.
            Mleko i jego pochodne sa najsilniej uczulajacymi produktami.
            Po tym okresie spozyj mleko i obserwuj jaka bedzie reakcja organizmu( do
            kilkunastu godzin).
            Czesci dunskich dietetykow i alergologow twierdzi ze tradzik jest wynikiem
            nietolerancji lub alergii na niektore pokarmy.
            W pierwszym rzedzie moze to byc mleko, u moich bliskich - rodzina i znajomi-
            to sie potwierdzilo. Po wykluczenia mleka i wszystkich jego pochodnych tradzik,
            rumien zniknal.
            Jak sie czujesz po spozyciu mleka?

Dalej moze to byc:
            gluten ( glownie pszenica),
            psiankowate - ziemniaki, pomidory i papryka,
            jajka
            dodatki jak glutaminian sodu

Ew. gastroskopia moze pokazac jak sie ma Twoj zoladek ( u mnie, gdzie nie
            toleruje mleka , byl wysypany jakby mial pokrzywke) a kolonosopia w jakim
            stopniu masz zniszczone jelita i stany zapalne w jelitach lub czy gluten
            nie "wytarl" jak papier scierny z kosmkow Twoich jelit.

Wtedy zle przyswajasz witaminy i mineraly, a skutki tego moga byc rozne.

Powodzenia
            Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka