jufalka 30.11.07, 16:29 Czy jest możliwe jakieś badanie/badania alternatywne do gastroskopii, dające tak samo trafne wyniki a nie tak inwazyjne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwta Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 30.11.07, 16:31 chyba niestety nie :-( sama muszę zrobić to badanie i cały czas to odwlekam Odpowiedz Link Zgłoś
arszana Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 30.11.07, 16:54 jest alternatywa, ale nie wiem czy dostepna w Polsce i jako, ze nowosc, to na pewno kosztuje sporo, to polkniecie malej kamerki, ktora wedrujac, az do wyproznienia daje caly obraz zoladka, jelit, ale to chyba cos nieosiagalnego, wiec pozostaje gastroskopia... mialam ja i powiem jedno... nie walczcie z ta rura, po prostu godnie ja polykajcie a badanie potrwa 2 minuty i po krzyku, to kwestia psychiki w gruncie rzeczy, bo nasz odruch wymiotny i walka z intruzem to dzialanie psychiki, ze jak to.. polykac takie cos? wiec spokojnie, polykac, oddychac nosem i nie panikowac.. bo to wstyd, ja tak podeszlam i nie moge zrozumiec, jak przez to badanie mozna przejsc z trauma..powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 30.11.07, 17:29 jufalka napisała: > Czy jest możliwe jakieś badanie/badania alternatywne do > gastroskopii, dające tak samo trafne wyniki a nie tak inwazyjne? Jest. Gastroskopia pod narkozą. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 01:03 Ludzie, W zadnym cywilizowanym kraju nie robi sie (od dawna) gastroskopii na zywca - tj. kazac pacjentowi POLYKAC rure. Zrobiono mi to w PL lat temu 40 i bylo to najbardziej traumatyczne przezycie mojego zywota. Odpowiedz Link Zgłoś
jufalka Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 30.11.07, 20:52 ja już połykałam podobną rurkę i poszło mi to szybko, nawet mnie lekarz pochwalił, bo wyszłam z założenia, że im szybciej tym lepiej, było to okropne dość ale do przeżycia, ale to była taka rurka którą była odsączana wydzielina w czasie mojej choroby trzustki, a czy gastroskopia to taka sama rurka czy z szerszą średnicą? Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek_md Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 30.11.07, 23:16 witam! rurka jest zdecydowanie szersza i sztyniejsza. Gastroskopia jest najlepszym badaniem do oceny śluzówki żoładka... własciwie nie ma alternatywy. Kapsułki są w polsce dostępne ale zwykle stosuje sie je do oceny jelita cienkiego... jesli bardzo boisz sie badania to moze warto porozmawiac wczesniej z lekarzem je wykonującym o ewentualnym znieczuleniu albo chociaz premedzacji lekami uspakajającymi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek25 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 07.12.07, 21:07 Są alternatywy. Badanie kapsułką Pillcam są dostępne w Polsce w kilku ośrodkach. Koszt badania niestety ponad 3 tys. Jest jeszcze coś takiego jak gastroskopia przeznosowa www.millemedica.pl/gastroskopia.php . Reklama brzmi ładnie, cena nie odstrasza. Kiedyś prosiłem na forum o opinię. Niestety nikt nie odpowiedział. Gdybym mieszkał blisko Warszawy napewno bym się zdecydował, bo gorzej niż na tradycyjnej gastroskopii być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 01:37 szczurek25 napisał: > bo gorzej niż na tradycyjnej gastroskopii być nie może. Może. Zrób sobie bronchoskopię. ;) www.jestemchory.pl/chapter.via?id=209 Wlewanie płynu do płuc jest niezapomnianym przeżyciem. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 21:39 szczurek25 napisał: > Są alternatywy. > Badanie kapsułką Pillcam są dostępne w Polsce w kilku ośrodkach. > Koszt badania niestety ponad 3 tys. Kapsułka nie zastępuje gastroskopii. W gastroskopii lekarz może obejrzeć każdy kawałek żołądka i przewodu pokarmowego, może pograć wycinek czy zlikwidować krwawienie. Kapsułka pokazuje to, co losowo pod kamerkę podleci, omijając znaczną część przewodu pokarmowego. Dlatego kapsułkę stosuje się jednie tam, gdzie gastroskopia ani kolonoskopia nie sięga. Czyli do badań jelita. S. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek25 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 21:50 Niby XXI wiek. Niby medycyna tak się rozwinęła, a i tak niektórych barbarzyńskich badań nie sposób zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 10.12.07, 02:36 szczurek25 napisał: > Niby XXI wiek. Niby medycyna tak się rozwinęła, a i tak niektórych > barbarzyńskich badań nie sposób zastąpić. Niestety. Gastroskopia to jeszcze nic. Ale ta cała krwawa chirurgia to dopiero barbarzyństwo. Z nożem do chorego człowieka ??? ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
bad.b0y Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 07.12.07, 22:52 Mojej babci w szpitalu proponowali zamiast gastroskopii połknięcie tabletki. cena - 260 zł ;). Jednak zdecydowała się na rurkę ;). A i za pierwszym razem z rurką podobno pójdzie łatwo, potem jest już gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
eulalia11 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 15:12 Gdzie to było (czy to była ta |"kamerka" i tylko 260 zł?) Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek25 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 20:45 To napewno nie mogło być to. Nie ma mowy, może za pare lat jak kapsułka stanie się bardziej powszechna bo na refundację z NFZ nie ma co liczyć. Tak przy okazji kilka razy w życiu skoczyłem ze spadochronu, ale na gastroskopie nie poszedłem. Zabrakło odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ocochodzi28 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 08.12.07, 23:31 faktycznie jest to nie miłe badanie( miałam to robione parę lat temu) ostatnio oglądałam program, pacjent miał znieczulony czymś nos i rurka była wprowadzana przez nos właśnie, można porozmawiać też z lekarzem o znieczuleniu gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek25 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 09.12.07, 09:33 No i co w tym programie mówili o badaniu przez nos? Bo to jest właśnie to badanie www.millemedica.pl/gastroskopia.php Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 09.12.07, 10:53 a fe, takie byki ! "moze zadawac pytania lekarzowi, a takze informowac na bierzaco o niepokojacych go objawach, co zwieksza bezpieczenstwo badania" No i cos pary im nie starczylo na pelna wersje angielska... Odpowiedz Link Zgłoś
coolaga1 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 09.12.07, 12:59 Ja mialam gastroskopie niedawno. poszlo w miare, bo nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze to takie okropne. trzeba sie poddac i polykac. Mozna z narkoza, ale ja nie mialam czasu na dochodzenie do siebie po narkozie. Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Re: Jest alternatywa dla gastroskopii? 11.12.07, 12:52 JA mialem gastroskopie i nie kazali mi niczeo lykac. Pani psiknela mi jakims znieczuleniem w gardlo poczekala dwie minutki i sama wsunela mi te rure do gardla. Nie mialem odruchu wymiotnego, ale dmuchala mi powietrzem do zoladka dlatego przez caly czas mi sie odbijalo. Ogolnie badanie nieprzyjemne i nie chcialbym go miec jeszcze raz, ale obylo sie bez traumy. Odpowiedz Link Zgłoś