ad21 18.02.08, 14:56 Wiem, że tymianek/lukrecja, a poza nimi?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oczekujaca_0 Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 18.02.08, 16:02 Oprócz tego co napisałaś,ja dodam prawoślaz. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 19.02.08, 18:59 np. pierwiosnek, mydlnica, senega, oman, ipekakuana; bluszcz, dziewanna, babka lancetowata, grindelia prawoślaz nie działa wykrztuśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oczekujaca_0 Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 19.02.08, 19:22 A ja co do tego prawoślazu byłam pewna,że jest wykrztuśny, bo nasza pani dr mojemu dziecku przy mokrym kaszlu zawsze zaleca syrop prawoślazowy właśnie jako środek wykrztuśny... Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 19.02.08, 22:29 justy1 napisała: > ........ipekakuana....... > prawoślaz nie działa wykrztuśnie. Działa, działa zaś Ipekakuana - ma działanie wymiotne Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 19.02.08, 23:18 który składnik korzenia/liścia prawoślazu działa wykrztuśnie? może śluzy? a może tilirozyd? też nie. działanie ipekakuany zależy od dawki; niskie dawki- efekt wykrztuśny, wyższe-> wymioty; ale ten surowiec to raczej podręcznikowa ciekawostka niż praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 19.02.08, 23:26 justy1 napisała: > który składnik korzenia/liścia prawoślazu działa wykrztuśnie? nie wiem który, ale efekty widziałam (znajome zakonnice robiły z tego silnie wykrztuśny syropek):) Ipekakuany z pewnością bym sie spróbowała w celach wykrztuśnych Odpowiedz Link Zgłoś
sulanna Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 20.02.08, 10:42 korzeń prawoślazu, kwiat zaś działa osłaniające na błony śluzowe w kaszlu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberkobieta Re: zioła o działaniu wykrztuśnym 20.02.08, 19:55 Na suchy męczący kaszel dobra jest dziewanna, najlepiej w mieszankach z innymi ziołami np. po 60 g kwiatów dziewanny i liści podbiału oraz po 20 g liści babki lancetowatej i rozdrobnionego korzenia lukrecji. Zalać 1 łyżkę mieszanki szklanką wody i gotować łagodnie pod przykryciem 2-3 min. Pić 2-3 razy dziennie po szklance po jedzeniu. --- NATURAlnie Portal dla Kobiet Odpowiedz Link Zgłoś