paryss 05.03.08, 12:51 Witam, mam pytanko czy może ktoś potrafi udzielić mi wskazówek jak wyrobić ''nawyk'' regularnego wypróżniania się..?? Bo u mnie odbywa sie to w najmniej oczekiwanych chwilach, mam z tego powodu duży dyskomfort.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boy73 Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 06.03.08, 16:00 Słyszałem ze niektórzy piją wieczorkiem herbatkę z senesem i rano zawsze jest kibelek. słyszałem tylko z opowieści, nie wiem ile w tym prawdy. Ale w każdej plotce zawsze troszkę prawdy jest... Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 06.03.08, 16:05 owszem- po zażyciu środków przeczyszczających (np.senes) "rano będzie kibielek". co z tego, skoro gdy "herbatki" zabraknie to od razu zaparcie gotowe. środki przeczyszczające na bazie ziół uzależniają. ogólnie- pomaga regularny tryb życia i błonnik Odpowiedz Link Zgłoś
tyrtum Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 06.03.08, 19:59 Proponują na kolację jeść 2łyżki otrąb pszennych i 150 mg kefiru lub jogurtu. Stopniowo zwiększać do 4 dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
paryss Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 10.03.08, 08:46 Dzięki za wskazówki, szczerze powiedziawszy liczyłem na więcej skazówek ale zawsze to coś... Odpowiedz Link Zgłoś
zapstryczka Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.08.08, 14:22 Czemu tak generalizować? ja zawsze gdy mam zaparcie pije sobie herbatkę Figura firmy Herbapolu któraż to właśnie jest na bazie ziół(herbatka, nie firma znaczy się) i jakoś nigdy nie odczułam efektu uzależnienia. ziołowe herbatki uzależniają? no tego jeszcze słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 10.03.08, 12:14 Pewnie ze mozliwe. Widac najlepiej po dzieciach, do mojegpo 4-latka to cesto zegarek mozna ustawiac:-) Jak to mozliwe? Posilki o stalych porach, produkty z tych samych grup tak samo laczone w tych samych porach dnia. No i duzo wody i blonnika, my jemy tylko ciemne pieczywo z peknego przemialu, nalesniki z tejze maki i makarony to samo. Ja wyprozniam sie tez dosc regiularnie, dzieki temu,ze przez urwisa zaczelam jesc regularnie. No a polaczenie kawy i jogurtu z musli pelnoziarnistym na sniadanie oznacza dla mnie kibelek w ciagu pol godziny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
paryss Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.03.08, 08:28 Ładnie opisane ale chyba trudniej będzie wdrożyć w życie :):) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.03.08, 12:22 Zmien prace na bardziej stresujaca. Poranne sranko bedziesz mial zapewnione. Odpowiedz Link Zgłoś
paryss Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.03.08, 14:54 Właśnie mam bardzo stresującą i obawiam sie ze to może być przyczyną tego wszystkiego, myślałem o zmianie na jakąś bardziej ustabilizowaną.. Odpowiedz Link Zgłoś
potworek.86 Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.03.08, 15:50 Możliwe.Dieta bogata w błonnik i produkty zawierające bakterie probiotyczne.Probiotyki uzupełniam suplementami-teraz biore ProBacti4Enteric-dla mnie najlepszy z dotąd wypróbowanych.poza tym staram się jeść dużo warzyw produktów pełnoziarnistych no i mlecznych-chociaż za tymi akurat nie przepadam, dlatego uzupełniam kapsułkami.Regularna aktywność fizyczna także reguluje przemianę materii.Ps.jest jeszcze taka dolegliwość jak zespół jelita drażliwego-ale to chyba najlepiej zdiagnozuje lekarz.;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.03.08, 15:53 A oprócz powyższego zaczynaj i kończ dzień utartym jabłkiem (na tych większych okach). Odpowiedz Link Zgłoś
krakusia Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 11.03.08, 22:23 Robię kupkę reguralnie od 20 lat i zawsze o 6.30 rano a w weekend o 8 rano:) Naprawdę. Inaczej mówiąc robie to 10 min po wstaniu z łóżka. Nie wiem dlaczego, ale tak się nauczyłam. Co robię? Nic szczególnego, przed snem piję ok 1-2 szklanki wody i rano zaraz jak wstanę duszkiem także ponad szklankę czystej wody. Nie wiem czy to jest powód, ale dietę mam różną a wode piję zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
paryss Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 12.03.08, 08:11 Hmm ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
boy73 Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 13.03.08, 11:07 Czysta woda, czy obojętnie jaki płyn...? Odpowiedz Link Zgłoś
krakusia Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 13.03.08, 22:15 Ja piję zwykłą czystą wodę. Gotowaną lub z butelki -niegazowana. Zawsze mam w kuchni SZKLANY (!!!) dzbanek z zimną wodą przegotowaną bo te z butelki dzieci mi czesto wypijają. Mój 22 letni syn takze stosuje ta metodę co ja i nie ma zadnych problemów. Mąż czasami pomaga sobie jeszcze kiwi (zjada 2 szt na kolację). Tez dobrze robi na prace jelit, ale to juz drozsza kuracja. Pomaga też surowe jabłko i wszystko co zawiera błonnik. Proponuję dodawac kopiatą łyżkę otrąb do jogurtu. Unikać bananów! Unikać na dłuższy okres "cudownych" herbatek bo pozbedziesz się z organizmu witamin i mikroelementów. Takie przeczyszczajace herbatki lub pastylki ziołowe można stosowac tylko w wyjatkowych sytuacjach. Ale najważniejsze to wyrobic w sobie nawyk (nie odkładac sprawy na później). Twój organizm z czasem to zapamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
zak-1 Re: Regularne wypróżnia nie się.. Możliwe???? 14.03.08, 08:50 Jeśli to dla Ciebie taki problem - to musisz przebadac sobie jelita . U mnie przy okazji kolonoskopi wykryto chorobe Lesniewskiego - crohna . A przez 25 lat mialem problemny z wypróżnieniam- teraz w czasie leczenia - mam z tym spokoj - 1 raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś