Dodaj do ulubionych

Ktore kwasy "omega" na procesy starzenia?

06.03.08, 17:06
Bylam w aptece ale na lekach jakos nie bylo to zaznaczone, ktore
kwasy dzialaja na te wolne rodniki... czy to moze omega3? I czy jest
roznica jakiej firmy tabletki kupie? Jedne sa malutkie, inne wielkie
kapsuly, jedne sie bierze raz dziennie, inne do 3 razy... jak
sadzicie?
Obserwuj wątek
        • tyrtum Re: Ktore kwasy "omega" na procesy starzenia? 07.03.08, 11:00
          Sam stosuję i polecam innym !


          Nasiona konopne zawierają 25% białka, 30% węglowodanów, 15% błonnika, karoten,
          fosfor, potas, magnez, siarkę, wapń, żelazo i cynk oraz witaminy E, C, B1, B2,
          B3. Nasiona są też doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki
          czemu pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest też, że ziarno
          konopne zawiera wzmacniające układ odpornościowy kwasy omega-6-linolowy i
          omega-3-linolowy w proporcji 3:1, idealnej dla naszego organizmu. Należy tu
          zaznaczyć, że nasiona są częścią konopi, w której nie występują żadne związki
          psychoaktywne; mogą być więc bez obaw spożywane nawet przez przeciwników marihuany.
          Spośród ponad 3 milionów znanych nam roślin, jedynie soja ma podobne do konopi
          wartości odżywcze. Niestety, jest ona bardziej wymagająca, jeśli chodzi o
          warunki uprawy. Ma to znaczenie szczególnie dzisiaj, gdy dziura ozonowa pozwala
          przeniknąć większej ilości promieni ultrafioletowych, na które soja, w
          przeciwieństwie do konopi, jest bardzo wrażliwa. Ocenia się, że z tego powodu
          światowe plantacje soji zmniejszą się nawet o 30-50%. Tak więc powstaje luka,
          którą konopie mogą bez problemu wypełnić, szczególnie że mogłyby być tanim
          źródłem pokarmu dla najbiedniejszych (i nie tylko).
          Nasiona konopne można jeść nieprzetworzone, zmielić na mąkę, dodać do mleka na
          wzór owsianki lub do mięsa jako przyprawę albo zapiec w ciastach. Można też
          wycisnąć z nich bardzo zdrowy, ale, niestety, nietrwały olej lub zrobić
          margarynę. Sposobów jest wiele, wszystko zależy tylko od wyobraźni kucharza.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka