Dodaj do ulubionych

Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosłupem

20.10.08, 16:17
Od 5 miesięcy mam problemy z kręgosłupem (kark, odcinek kędźwiowy kręgosłupa,
ręka, pośladek i nogi) i mimo terapii ból nie ustępuje, a nawet powiększa się.
Od 3 dni mam straszne bóle w klatce piersiowej, które mnie bardzo przerażają -
jeszcze w życiu czegoś takiego nie miałam. Ból nasila się podczas ruchu i
czasami przy głębszym oddechu oraz w pozycji leżącej na boku. Czy ból ten może
być związany z kręgosłupem, czy może powinnam szukać przyczyny gdzie indziej?
Obserwuj wątek
    • kradam Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 20.10.08, 20:40
      Moze, ale powinien to potwierdzic lekarz wykluczajac przyczyny poza
      odkregulopowe.
    • green_land Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 20.10.08, 20:43
      Im człowiek starszy, tym problemy z kręgosłupem częstsze.
      O jakiej terapii piszesz? Masaże? Jak długo trwa?
      Bóle w klatce piersiowej mogą być przyczyną zapalenia mięśni
      międzyżebrowych. Powinnaś udać się z tym do lekarza.
      Ale bóle te moga mieć inne podłoże, np. serce, płuca. Tak czy siak
      pilnie do doca.
      • towel Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 22.10.08, 17:24
        Mam 28lat wiec takie problemy nie powinny byc tlumaczone wiekiem w moim przypadku.
        Mieszkam w Anglii i mialam tutaj w ciagu 2 miesiecy 4 masaze,raz banki,4 razy
        akupunkture i zastrzyk sterydowy - to w prywatnym szpitalu (z dodatkowego
        ubezpieczenia). Poza tym prywatnie mialam 3 sesje z kregarzem, kilka razy masaz.
        Kupilam materac ortopedyczny i poduszke ortopedyczna, kosmodysk, pajaczka,
        kolnierz chirurgiczny (wszystie te "wspomagacze" - na przemian uzywam oczywiscie
        - w zaleznosci od tego co w danej chwili robie. Codziennie cwicze na wzmocnienie
        miesni podtrzymujacych kregoslup oraz 3 razy w tygodniu plywam. Przez pierwsze 2
        miesiace cwiczylam co godzine i codziennie plywalam. NHS (Narodowy Fundusz
        Zdrowia) - zakonczyl na tych kilku masazach, o ktorych wyzej napisalam i lekarze
        nic wiecej z tym nie robia - kaza mi tylko brac caly czas tabletki
        przeciwbolowe, ktore w ogole nie pomagaja i powoduja mdlosci, o czym im mowie, a
        oni przepisuja kolejne i skutek jest taki sam.

Wydalam z wlasnej kieszeni prawie tysiac funtow (kregarz, masaze, taksowki do
        szpitala - nie jestem w stanie dluzej siedziec w autobusie; hipnozoterapie, tens
        machine - elektroniczna maszynka, ktora ma zmniejszyc bol; poduszka
        przeciwbolowa, kosmodysk, kolnierz chirurgiczny,itd - moglabym wymieniac w
        nieskonczonosc).
        Nie stac mnie juz na wiecej, bo trace rowniez co tydzien polowe pensji przez to,
        ze pracuje tylko na pol etatu - bo wiecej nie jestem w stanie-nawet 4 godziny sa
        koszmarne i ciezkie do wytrzymania.

Dzis bylam u swojego lekarza zeby mnie wyslal do innego specjalisty, bo
        dotychczasowe leczenie jest dla mnie smiechu warte (kilka masazy,
        akupunktura,itp - na poczatku), a on powiedzial, ze nic wiecej poza recepta na
        tabletki przeciwbolowe mi nie moze zaoferowac. Zrobilam mu konkretna scene
        wyrzytow na temat sluzby zdrowia, ze nie lecza tylko truja tabletkami
        przeciwbolowymi. Spytalam sie go czy tutaj nie ma czegos takiego jak w Polsce -
        fizykoterapia - stosowana codziennie - typu lasery, masaze, krioterapia, itp -
        on powiedzial, ze w tym kraju nie wierza w to, ze codzienna terapia pomaga, a
        laserow i krioterapii tutaj w ogole sie nie stosuje. Byl to piaty lekarz w tym
        kraju, ktory powiedzial dokladnie to samo - czyli wszyscy lekarze, u ktorych
        bylam twierdza to samo.

Powiedzialam mu tez dzisiaj o tym, ze od kilku dni mam bol w klatce piersiowej.
        On spytal sie ile mam lat - jak powiedzialam, ze 28 to powiedzial, ze w tym
        wieku problemow z sercem nie powinnam miec wiec nie mam sie tym przejmowac.

Po tym wszystkim jeszcze raz sprobowalam zmusic go zeby mnie wyslala na jakas
        terapie lub do innego specjalisty - powiedzial, ze nie, bo juz bylam pod opieka
        specjalistow i skoro te (kilka) sesji nic nie pomogly to nie ma sensu tego
        kontynuowac i pozostaly tylko tabletki przeciwbolowe.
        Uslyszec cos takiego po raz kolejny od nie pierwszego juz lekarza w tym kraju po
        tylo miesiecznym cierpieniu bez kompletnie zadnej poprawy - bylo dzisiaj juz dla
        mnie za wiele - rozplakalam sie z bolu i zlosci i wyszlam z gabinetu bez recepty
        na kolejne tabletki przeciwbolowe.

Nie mam pojecia co mam dalej robic. Spytalam sie rowniez lekarza czy moze mnie
        skierowac na leczenie do Polski - skoro tutaj takich terapii nie ma -
        odpowiedzial, ze nie, ze nie moze mnie nawet wyslac do Szkocji czy Walii wiec
        juz napewno nie do Polski - ze taka praktyka w ogole nie istnieje. Nie znam sie
        na tym, ale z tego co wyczytalam w internecie to cos takiego istnieje - tym
        bardziej, ze jestesmy w Unii Europejskiej. Jednak lekarze twierdza inaczej.

Na chwile obecna nie stac mnie kompletnie na kolejne prywatne masaze czy sesje u
        kregarza....Prywatne leczenie w Polsce tez by mnie duzo kosztowalo, a poza tym
        nie wiem do jakiego lekarza w Polsce isc, bo w naszym kraju rowniez nie kazdy
        lekarz jest kompetentny.

Jestem w totalnym dolku...Bol jest nie do wytrzymania...czasami mam ochote
        poprostu zakonczyc swoje zycie...
    • luks28 Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 22.10.08, 18:44
      jak rozumiem diagnozy nie ma...
      może poszukaj na forum fizjo.pl lub rehabilitacja.pl , polskiego fizjoterapeuty
      będącego w Anglii /Nimfa Błotna udziela się na obu forach i przebywa chyba
      jeszcze w Anglii/, lub skontaktuj się z osteopatą. Jak dla mnie panuje tu duży
      terapeutyczno - zabiegowy chaos.

"Czy ból ten może być związany z kręgosłupem, czy może powinnam szukać przyczyny
      gdzie indziej?" może być związany z kręgosłupem lub z czymś innym
      • renebenay Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 22.10.08, 22:32
        Normalnie powinnas byc na leczeniu stacjonarnym pod opieka lekarzy reumatologow
        aby dostosowac leki przeciwzapalne i przeciwbolowe,takze przez pierwszy tydzien
        zadnych masazy ani cwiczen ale za to oklady cieple tzw "fango" przed snem.Chodzi
        glownie aby wyeliminowac bol i rozluznic miesnie,wyeliminowanie bolu tzn
        zapobiec aby bol zakodowal sie w mozgu - normalnie to nastepuje po 3 m-cach i
        staje sie chroniczny.Po 7-10 dniach mozna zaczac stopniowo gimnastyke i masaze
        aby odbudowac na nowo miesnie calego ciala a szczegolnie plecow wlacznie z
        karkiem i partia ledzwiowa.Po 3 -4 tygodniach leczenia i odzyskania sil powinno
        wszystko wrocic do normy,Twoje bole w piersiach raczej sa nerwobolami miedzy
        zebrami i faktycznie sa bardzo nieprzyjemne bo nie mozna kaszlnac ani oddychac
        czy tez ruszac rekami nie mowiac gdy trzeba isc za potrzeba.W takie cuda jak
        akupunktury i kreglarzy nie wierze bo te terapie polegaja na wyproznieniu
        portfela chorego,dlatego lepiej zwrocic sie o pomoc do lekarzy anizeli do
        szarlatanow.To jest historia mojego leczenia z przed 5 laty i nic wiecej,nie
        daje zadnych diagnoz bo nie mam zadnego prawa ale za to duzo rozmawialem z
        lekarzami reumatologami o ich metodach bo naprawde bylem w o wiele gorszym
        stanie anizeli opisujesz o sobie.Pozdrowienia
    • mag401 Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 23.10.08, 07:29
      Witam Cichocki!
      Proponuję kupić książkę:
      Andrzej Rakowski
      "Kręgosłup w stresie "
      Jak usunąć ból i jego przyczyny.
      Jest to książka dla fachowców ale i dla normalnych ludzi.
      Czytelnicy znajdują w książce nie tylko praktyczne wskazówki
      dotyczące radzenia sobie z bólem , ale również gotowe zestawy
      ćwiczeń opracowanych pod kątem leczenia określonych grup
      dolegliwości.Ćwiczenia te ilustruje ponad dwieście rysunków.
      Pozdrawiam
      Cichocki
      23.10.2008r.
    • towel Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 23.10.08, 12:52
      Dziekuje serdecznie za wszelkie rady! Pozdrawiam.
      • valdi55 Re: Ból w klatce piersiowej, a problemy z kręgosł 24.10.08, 09:29
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=84689197&a=85197505&t=1224833277718

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka