GoĹÄ: Piotr
IP: 217.153.16.*
24.10.03, 16:12
Barwniki i pigmenty
E 100 - kurkumina (kurkuma)
E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2
E 102 - tartrazyna
E 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow
E 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3
E 120 - karmin, Natural Red 4
E 122 - azorubina, chromotrop FB
E 123 - amarant, FD&C Red No.2
E 124 - Ponceau 4 R
E 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina
E 131 - błękit patentowy FCF E 132 - indygotyna I
E 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2
E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil
E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu
E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier)
E 151 - czerń brylantowa, czerń PN
E 153 - węgiel drzewny (pigment)
E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A
E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L
E 160c - kapsantyna, kapsorubina
E 160d - likopen, likopina, psi-karoten
E 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu
E 161a - flawoksantyna
E 161b - luteina
E 161c - kryptoksantyna
E 161d - rubiksantyna
E 162 - czerwień buraczana, betanina
E 163 - antocyjany
E 170 - węglan wapnia
E 171 - dwutlenek tytanu
E 172 - wodorotlenek żelaza
E 173 - glin, aluminium
E 174 - srebro
E 175 - złoto
E 180 - pigment rubinowy
Konserwanty
E 200 - kwas sorbowy
E 201 - sorbinian sodu
E 202 - sorbinian potasu
E 203 - sorbinian wapnia
E 210 - kwas benzoesowy
E 211 - benzoesan sodu
E 212 - benzoesan potasu
E 213 - benzoesan wapnia
E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne
E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne
E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne
E 220 - dwutlenek siarki
E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu)
E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu)
E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu
E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu
E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia)
E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia)
E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu)
E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl
E 231 - o-fenylo-fenol
E 232 - o-fenylo-fenolan sodu
E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole
E 234 - niazyna
E 236 - kwas mrówkowy
E 237 - mrówczan sodu
E 238 - mrówczan wapnia
E 239 - heksametylenotetraamina
E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu)
E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu)
E 251 - azotan sodu
E 252 - azotan potasu
E 260 - kwas octowy
E 261 - octan potasu
E 262 - octan sodu
E 263 - octan wapnia
Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne
E 270 - kwas mlekowy
E 280 - kwas propinowy
E 281 - propinian sodu
E 282 - propinian wapnia
E 283 - propinian potasu
E 290 - dwutlenek węgla
E 296 - kwas L-jabłkowy
E 300 - kwas L-askorbinowy
E 301 - L-askorbinian sodu
E 302 - L-askorbinian wapnia
E 304 - palmitynian askrobylu
E 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne
E 310 - gallusan propylu
E 311 - gallusan oktylu
E 312 - gallusan dodecylu
E 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol
E 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen
E 322 - lecytyna
E 325 - mleczan sodu
E 326 - mleczan potasu
E 327 - mleczan wapnia
E 330 - kwas cytrynowy
E 331(a-c) - cytrynian sodu
E 332(a,b) - cytrynian potasu
E 333 - cytrynian wapnia
E 334 - kwas L-winowy
E 335 - winian sodu
E 336 - wodorowinian potasu (winian monopotasowy)
E 337 - winian sodowo-potasowy
E 338 - kwas fosforowy
E 339a - diwodoroortofosforan sodu (ortofosforan monosodowy)
E 339b - wodoroortofosforan sodu (ortofosforan disodowy)
E 339c - ortofosforan sodu (ortofosforan trisodowy)
E 340a - diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy)
E 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy)
E 340c - ortofosforan potasu (ortofosforan tripotasowy)
E 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy)
E 350 - jabłczan sodu
E 351 - jabłczan potasu
E 352 - jabłczan wapnia
E 353 - kwas m-winowy
E 355 - kwas adypinowy
E 375 - kwas nikotynowy, witamina PP
E 381 - cytrynian żelazowo-amonowy
E 385 - sól sodowo-wapniowa kwasy etylenodiaminatetraoctowego (EDTA)
Zagęszczacze
E 400 - kwas alginowy
E 401 - alginian sodu
E 402 - alginian potasu
E 403 - alginian amonu
E 404 - alginian wapnia
E 405 - alginian propylenowo-glikolowy
E 406 - Agar E 407 - Karagen
E 410 - mączka chleba świętojańskiego
E 412 - guma guar, guaran
E 413 - tragant (tragakant)
E 414 - guma arabska
E 415 - ksantan
E 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy
E 421 - mannitol - syntetyczny; różne
E 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna
E 432-436 - estry polioksyetylenów sorbitanowych i kwasów tłuszczowych:
laurynowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i tristearynowego
E 440a - pektyna
E 440b - pektyna amoniakalna
E 450-452 - fosforany i polifosforany sodu i potasu
E 460 - celuloza
E 461 - metyloceluloza
E 464 - hydroksypropylometyloceluloza
E 465 - metyloetyloceluloza
E 466 - sól sodowa karboksymetylocelulozy)
E 469 - kazeinian sodu
E 470 - grupa soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych o
podobnych właściwościach
E 471 - grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych
właściwościach
E 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym
E 472b - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem mlekowym
E 472c - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472d - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem winowym
E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym
Różne dodatki
E 500a - węglan sodu, soda
E 500b - wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona
E 501a - węglan potasu
E 501b - wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu)
E 503a - węglan amonu
E 503b - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu)
E 504 - węglan magnezu
E 508 - chlorek potasu
E 536 - żelazocyjanek potasu
E 575-579 - glukoniany
E 620 - kwas L-glutaminowy
E 621 - glutaminian sodu
E 627 - wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu)
E 631 - dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu)
E 635 - mieszanina E 627 i E 631
E 900 - dimetylopolisiloksan
E901 - wosk pszczeli
E 951 - Aspartam
E 967 - ksylitol