Dodaj do ulubionych

moczenie dzienne, a szkoła

12.04.11, 14:07
Mam pytanie jak sobie radzicie z dziećmi, no i jak dzieci sobie radzą.
Mój syn w maju 5 lat skończy i niestety jest rocznikiem, który od września jako 5 latek idzie do "zerówki".
W dzień się często moczy, jak wychodzę zakładam mu pieluchę więc sobie nie wyobrażam go w szkole. Do przedszkola chodził, ale więcej był w domu niż w nim. Panie kazały mi jemu zakładać pieluchę i tak jak założyłam rano tak cały czas w niej chodził, jak go odbierałam to z reguły był przesikany.
wkleję link z innego wątku, gdzie jest mniej więcej opisana sytuacja i wyniki:
forum.gazeta.pl/forum/w,907,115917748,115917748,Badanie_ogolne_moczu_mojego_synka_ktory_ma_4_lata.html
Boję się tej szkoły trochę sad 22 kwietnia idziemy do urologa i prawdopodobnie dopiero wtedy zaczniemy leczenie. Narazie mam prowadzić do czasu wizyty dzienniczek mikcji i trochę wątpię, że przez 5 mieś będzie poprawa jak on prawie za każdym razem się "zmoczy".
Pytałam w Por. PPP czy da się odroczyć, ale niestety odroczenie polega na tym, że mogą go zostawić w "zerówce" jakby sobie nie radził.

Obserwuj wątek
    • stefcia31 Re: moczenie dzienne, a szkoła 12.04.11, 14:24
      czytałam tą historię i nie ma refluksu , to dlaczego tak sika ??? Czy już wadomo? Myślała że tylko z reflksem dzieciaczki tak sikają, albo na tle nerwowym.
      Rzeczywiscie jest to problem, chyba lepsze dla niego dłuzsze przedszkole niz już szkola.
    • stefcia31 Re: moczenie dzienne, a szkoła 12.04.11, 14:27
      a w tym roku nie ma jeszcze wyboru, że zerówka w przeszkolu?Myślałam ze w nastepnym roku jest juz przymus ze zerówka juz w szkole.
      • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 12.04.11, 20:51
        Nie znam jeszcze diagnozy, mam nadzieję, że zostania teraz postawiona na wizycie po badaniu chyba - urodynamicznym (będzie musiał nasiusiać do jakiego nocniczka); Lekarz mówił, że powinien za każdym razem siusiać po 180 ml, a z mojej obserwacji to on różnie (50, 60, 100, 140, 20) i jak mu się zachce to mu od razu "leci".

Do "zerówki" może do szkoły lub do przedszkola, to jest obojętne gdzie kto zapisze. Oczywiści za przedszkole trzeba płacić sad
        Tylko sam fakt, że była od 6 lat, a teraz od 5 lat.
        A najbardziej mnie to zdenerwowało, że pytałam w szkole 2 razy i mi powiedziano, że on jeszcze po staremu idzie. Teraz mi przysłali pismo, że jeszcze nie wybrałam placówki.
        Się cieszyłam, że jeszcze ma rok, i że przez ten rok coś da się może z tym zrobić, a tu zostało 5 mieś. Żebym wiedziała to bym zaczęła to wcześniej diagnozować.
        • jooska2 Re: moczenie dzienne, a szkoła 15.04.11, 22:00
          dowiedz sie jeszcze bo tegoroczne 5 latki ida do szkoly jako 6-latki, wiec we wrzesniu 2012, a nie 2011.
          • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 16.04.11, 16:28
            cytuję to co mi napisali w piśmie ze szkoły:
            Rocznik 2005
            - rok szkolny 2011/2012 dziecko po przedszkolu może rozpocząć na wniosek rodzica naukę w kl I lub odbywa roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne
            - rok szkolny 2012/2013 dziecko kontynuuje naukę w klasie II lub rozpoczyna naukę w kl I
            Rocznik 2006
            - rok szkolny 2011/2012 - dziecko jako pięciolatek realizuje roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne.
            - rok szkolny 2012/2013 - dziecko jako sześciolatek realizuje obowiązek szkolny w klasie I
            • guderianka Re: moczenie dzienne, a szkoła 18.04.11, 19:58
              z mojego doświadczenia i kilku mam na forum-poszukaj pomocy u neurloga pod kątem wady rdzenia kręgowego-to okazało sie przyczyną choroby pęcherza u mojej córki, ale również u dzieciaczków kilku innych mam m.in. z tego forum. Trzeba znaleźć przyczynę niesprawnego pęcherza, a często powodten tkwi w rdzeniu kręgowym (ukryte wady cewy nerwowej)

Póki co naucz syna mechanicznej mikcji, tj w ściśle określonych odstępach czasu,np. co godzinę. Kup dziecku zegarek, naucz z niego korzystać. Spróbuj metodę motywacyjną np.nagroda za cały dzien z niewielką ilością wpadek lub bez wpadki,spróbuj zastosować metodę placebo w postaci cudownego leku , który pomoże nie popuszczać moczu.Uwierz mi, psychika ludzka to niesamowity skarb. Te sposoby wykorzystywałam na mojej corce-wprawdzie działały stosunkowo krótko bo to wyjątkowy typ psychologiczny ale udowodniły , że wiele problemów jest też w głowie.
              Na Twoim miejscu całkowicie zrezygnowalabym z pieluchy. Niepotrzebnie rozleniwia ona syna, który wie, ze nie musi sie starać ani kontrolować, bo i tak ma pieluchę. Wprowadz również dzienniczek mikcji, czyli przez tydzień łap mocz do pojemnika i zapisuj ile syn wysikuje.
              • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 20.04.11, 15:05
                Hej,
                dzięki za poradę.
                żeby zbadać tą wadę rdzenia kręgowego jakie by trzeba było zrobić badanie?
                Myślałam o czymś takim tylko nie wiem czy to badanie coś da, podaje link do tej poradni co wykonuje takie badania. oto on:
                www.centrum-hetmanska.pl/morfometria
                Napisz co o tym sądzisz, bo stosunkowo drogie nie jest bo kosztuje 100 zł i nie jest za bardzo inwazyjne.
                Jakie jeszcze mogą być objawy wady rdzenia kręgowego?

Teraz ciepło się robi to zrezygnuje z tych pieluch na nowo, bo rzeczywiści sie przy nich rozleniwia nawet ze stolcem sad
                W piątek wizyta u lekarza, jestem ciekawa co on zdiagnozuje.
                Dzienniczek mikcji prowadzę co prawda nie regularnie, bo jak wychodzę to mu zakładam pieluchę bo on ma takie chwilówki, że w ciągu godziny może się zsikać z 2-3 razy. Nie mam pojęcia od czego to zależy. średnio on robi co godzinę tak od 40 - 110 ml.

• guderianka Re: moczenie dzienne, a szkoła 20.04.11, 20:10
                  U dziecka w tym wieku pęcherz powinien mieć objętość 150ml. Czyli może wyglądać na to, że pod tym względem jest ok. Pytanie czy działają zwieracze , wypieracze i przy jakim zapełnieniu pęcherza syn zaczyna odczuwać parcie oraz jako długo jest w stanie wstrzymać mocz. Na te pytania odpowiadają badania urologiczne -urodynamika z uroflowometrią :

www.zdrowie.med.pl/uk_moczowy/badania/urodyn.html
                  Ciężko jest mi odpowiedzieć jakie mogą być objawy wady rdzenia. U mojej córki były to problemy z utrzymaniem moczu, w efekcie cewnikowanie (od którego na szczęscie udało sie odejść po jakimś czasie),problemy z chodem, spastyka kończyn. Czyli ewidetne. Ale byla na forum mama-przepraszam ale nie pamiętam nicka- której córcia nie miała żadnych objawów. Mam forumową znajomą, której dziecko normalnie sie porusza ale również pojawiły sie nieprawidłowości w oddawaniu moczu i stolca.

Nie znam badania, do którego dalaś link.
                  Moja córka miała MRI (reznonas magnetyczny ) rdzenia kręgowego.
                  Nietórzy wykonują rownież tomografię.

Napisz jak syn sie rozwija. Kiedy zaczęłaś zauważać , że jest problem?
                  • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 20.04.11, 23:27
                    Mi lekarz powiedział, że w jego wieku powinien jego pęcherz mieć 180 ml i że najgorzej jest jak się oddaje różne ilości moczu. Chodzę do dr Krolla i w piątek ma mieć robioną tą urodynamikę, to będzie dopiero 2 wizyta.

Ogólnie on oprócz tego ma tez astmę oskrzelową, wadę wymowy, a tak ogólnie w miarę.
                    Jakieś 2 lata temu miał dwa razy tak, ze obudził się z bólem kolana tzn. bolało go gdy prostował nóżkę chyba, bo chodził po czterech lub jak byłam w pobliżu to chciał na ręce i trwało to kilka dni.
                    Więcej razy się nie zdarzyło to. Byłam u ortopedy to powiedział, że jeśli się to powtórzy to mam jechać do szpitala ortopedycznego, ale więcej razy się to nie powtórzyło, więc nie jechałam.Aha, pierwszy raz jak się zdarzyło to pojechałam do szpitala miał rtg, który nic nie wykazał, ale dziecko kulało na nogę.

Zaczęłam problemy z pęcherzem zauważać tak na poważnie w zeszłym roku, jak miał ok 4 latka. potem były badania moczu itp- żadnych ZUM-ów nie było, usg brzucha- mam trochę wątpliwości co do tego badania, bo trwało długo i zanim zaczęło się synek popuścił w majtki. Lekarka mówiła coś o zaleganiu ale stwierdziła, że to w normie (nie wiem czy jest jakaś norma), reszty narządów nie widziała bo był zagazowany. Potem dostałam skierowanie do nefrologa od niego skierowanie do szpitala na CUM- wyszło dobrze. Dalej od nefrologa do urologa. Jutro chyba mu zafunduję wlewkę, żeby znowu nie było coś nie tak przy badaniu.

• guderianka Re: moczenie dzienne, a szkoła 21.04.11, 09:10
                      Ja wiem że objętość pęcherza u dzieci liczy się w ten sposób, że wiek mnozy się przez 30ml.-tak mi tłumaczyli moi lekarze. Może sprawdź jeszcze tę informację u innego lekarza.
                      Urodynamika dużo powinna wyjaśnic.
                      Bóle które opisujesz to mogły byc po prostu bóle wzrostowe.
                      Zaleganie moczu w pecherzu nie jest dobre- warto byłoby jeszcze raz wykonać USG z ocena zalegania-czyli zrobic usg na pełnym pęcherzu, pozwolic dziecku iśc do toalety, zrobic usg na pustym pęcherzu. Jesli wypieracze działają ok-nic nie powinno zostać. Jesli zostaje- coś jest nie tak i trzeba znalexć przyczynę.
                      Spróbuj póki co gdy syn idzie do wc namówić go jeśli załatwia sie na stojąco- by siadał i tak robil siku (grawitacja zadziała wink i pomasuj mu brzuszek w okolicy spojenia łonowego, nad nim, by wyleciały ew.pozostałości, by wysikał jak najwięcej. Obserwuj, czy faktycznie coś jeszcze wylatuje.
                      • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 22.04.11, 13:52
                        Więc stwierdzona jest naderaktywność pęcherza.
                        Zalegania w pęcherzu nie ma- co jest dobrą wiadomością smile
                        Leczenie: Vesicara 1/4 tabl raz dziennie.
                        Za miesiąc kontrola.
                        • guderianka Re: moczenie dzienne, a szkoła 22.04.11, 22:10
                          Macie diagnozę-to ważne.
                          Pogadaj z Młodym, powiedz jak to wspaniale, że dostanie leki,które naprawią pęcherz, ze już nie musi nosić pieluchy.Psychika jest bardzo ważna.
                          Trzymacjcie sie smile
                          • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 25.04.11, 09:53
                            Dzięki za wsparcie, mam nadzieje, że te tabletki pomogą, bo czytałam że nie na wszystkich działają. Mam też dylemat czy wykupić narazie jeden listek, czy całe opakowanie, bo jakby nie było najtaniej to kosztuje 160 zł.
                            W maju mam też termin do psychologa. Ta psycholog mi poleciła konsultacje z psychiatrą mam termin teraz na piątek. Nie wiem czy jest sens ta konsultacja, oczywiście mogę iść, ale co ona może mi polecić...Hmmm?
                            • aleks06 Re: moczenie dzienne, a szkoła 04.05.11, 22:59
                              Dziś kupiłam 1 listek tych tabletek i mu dałam. Narazie zbytnio nie widzę skutków ubocznych, więc może będzie dobrze tolerował smile
                              U Psychiatry byłam i też stwierdziła, że ona potrzeby nie widzi żeby leczyć sie u niej skoro jest już znana przyczyna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka