Dodaj do ulubionych

zurawina dla 5 miesieczniaka

16.05.14, 16:41
Mam pytanko do madziulca,bo gdzies mi mignelo że podawalaś swojemu dziecku żurawinę.My mamy dosc wysokie ph moczu 8 i zastanaiwma się czy pomoze nam ona je obnizyć?.dziecko ma 5 miesiecy jestesmy już po 4 ZUM.ma wade ukladu moczowego-wysokie ciśnienie w pęcherzu,mial przecinane zastawki,mamy refluks3 stopnia i agnezje nerki.Zastanaiwma sie ile jeszcze zumów przed nami,bo nerwowo mnie to wykancza,szukam pocieszenia,ze moze ztego wyrośnie?aktualnie bierzemy baktrim na noc i cardurę.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 23.05.14, 22:25
      Sorki, że dopiero teraz.

Misiek brał dośc długo zurawinę (był mały i to mi wychodzi, że tak około 4-5 miesiąca już w kaszach dosatwał).
      Układ jest taki, że nIGDY nie było zmian w pH. Żadnych. Nie obniżało, przy czym to nei było branie żurawiny krótkoterminowe
      • lekosza Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 24.05.14, 09:20
        rozumiem,czyli nie mam zadnej gwarancji,a powiedz mi jak u Was było ztymi Zumami-w koncu mineło samo?Wlaśnie mamy 5 ZUM,znowu klebsiella i to ta ESBL +,zaczynam sie martwic powaznie,nic nas nie chroni ani baktirim ani furagincrying((Za tydzien ejdziemy na kolejne konsultacje do urologa.
        • lasignorina Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 25.05.14, 16:32
          bardzo ci wspolczuje i trzymam kciuki za maluszka. wiem jaki to stres. nasza urolog mowi, ze uklad moczowy dziecka wyksztalca sie nawet do 6 ego roku zycia, wiec te problemy moga byc przejsciowe. oby tak bylo w waszym przypadku! pzdr ps. ja zakwaszalam mocz wit c w kroplach. jakos bardziej w nia wierze niz w te zurawine.
          • lekosza Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 26.05.14, 09:36
            dziękuje za rade,no właśnie pediatra nasza kazała dawać mu cebion,zobaczymy co urolog powie w czwartek-jedziemy do dr Skobejko.Ja wiem,mówili że sie z tego wyrasta,ale martwi mnie ta ilosć Zumówcrying
            • lekosza Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 31.05.14, 16:28
              madziulec czy Ty masz moze maila jakiegoś,bo nie wiem jak wyslać tu prywatna wiadomość,a mam pare pytań do Ciebie.byłabym wdzieczna.
    • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 28.09.14, 23:00
      Na zakwaszenie moczu można podawać dziecku też probiotyki, które zakwaszają środowisko dróg rodnych i moczowych.
      • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 29.09.14, 12:20
        Probiotyki zakwaszają?
        • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 29.09.14, 12:58
          madziulec napisała:

> Probiotyki zakwaszają?

Oczywiście. Sprawdzone nie tylko na mojej córce.

"Inną grupą środków, które może polecić farmaceuta, są czopki dopochwowe lub doustne probiotyki zawierające szczep bakterii Lactobacillus (bakterie mlekowe występujące np. w jogurtach), które zapobiegają penetracji bakterii w drogach moczowych, uzupełniając jednocześnie korzystną florę bakteryjną pochwy i okolicy ujścia cewki moczowej. Pałeczki kwasu mlekowego występują naturalnie w pochwie i stanowią linię obrony przez patogenami. Działają bakteriobójczo, bakteriostatycznie, przeciwgrzybiczo i utrzymują pH pochwy na stałym poziomie. Warto dostarczać organizmowi dobroczynne bakterie z zewnątrz w postaci probiotyków. Jest to szczególnie istotne w przypadku kobiet, które stosują doustną antykoncepcję, często podróżują i korzystają z basenu."
          Źródło:www.nazdrowie.pl/artykul/profilaktyka-zakazen-drog-moczowych
          • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 29.09.14, 20:28
            No cóż. Mój syn pochwy nei miał. Nie iwem czy miec będzie. Stąd podawanie mu probiotyków by uzupełniac florę bakteryjną w drogach rodnych chyba ... mijałoby się z celem.
            Szukam jednak jakichs opracowań naukowych na ten temat
            • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 29.09.14, 20:31
              link.springer.com/article/10.2165/00003495-200666090-00007 "However, further research is needed to confirm these results before the widespread use of probiotics for this indication can be recommended." czyli jeszcze badania sa wskazane.
              I tylko u kobiet
              • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 12:06
                Madziulec

wislij mi maila. Skoro nie wierzysz, prześlę ci dowód. Mam w komputerze artykuł naukowy, o leczniczym działaniu laktobakteri na drogi moczowe.
                • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 12:12
                  To jest ten artykuł. Może sama go znajdziesz w jakiejś bazie, a jeśli chcesz to go prześlę. Osset J. et al.: Assesment of the capacity of Lactobacillus to inhibit the growth of uropathogens and block their adhesion to vaginal epithelial cells.J.Infect.dis.. 2001.183,485-491

P.S. Twój syn nie ma vaginy, ale drogi moczowe owszem.
                  • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 12:20
                    Zresztą moja znajoma, maman3, wyleczyła probiotykami syna z klebsielli.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,22158,131819610,142359451,Re_klebsiella_pneumoniae_antybiotyki_nie_dzialaj.html
                  • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 13:45
                    A po co mam czytac o komórkach nabłonka pochwy?
                    Jeśli już interesuje mnie naukowe opracowanie o drogach moczowych, nie rodnych.
                • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 13:18
                  Sorki, piszę z doskoku cały czas, więc produkuję tyle wątków tongue_out Ten artykuł nie jest o leczniczym działaniu na drogi moczowe, ale drogi rodne kobiety. źle to sformułowałam. W każdym bądź razie probiotyki przyjmowane doustnie utrzymują prawidłowe pH nie tylko dróg rodnych, ale też moczowych. Potwierdza to pediatra moich dzieci (ma długi staż pracy i dużo doświadczenia) i lekarze, z którymi miała do czynienia ta moja znajoma maman3. Ja to potwierdzam też, bo jak zaczęłam córce podawać probiotyki spadło jej pH moczu.
                  • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 13:47
                    Ja niestety nie wierzę w "potwierdzenie pediatry", a tym bardziej nicków na forum.
                    Szukam i ew. czekam na materiały naukowe, badania statystyczne robione na tzw. próbie naukowej.
                    Ale znaleźć nie mogę. A to by była rewolucja w zakażeniach układu moczowego, nei sądzisz?
                    • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 14:20
                      na tej stronie (krysztalkijaponskie.pl/probiotyki-w-leczeniu-i-profilaktyce-niektorych-chorob/) piszą :

"Szczepy probiotycznych bakterii hamują namnażanie oraz przyleganie patogennnych bakterii do powierzchni nabłonka dróg moczowych i pochwy. Różne szczepy wykazują różną skuteczność w odniesieniu do różnych uropatogenów. Potwierdzono badaniami, że bakterie kwasu mlekowego (Lactobakterie) najsilniej hamowały wzrost Pseudomonas aeruginosa."

jest tam bibliografia, ale w tekscie nie ma odnośników. Wiec nie wiadomo, z którego to artykułu (jesli w ogóle).

Tak, byłaby to rewolucja.
                      • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 30.09.14, 20:48
                        Prosze Cię. Wiarygodna strona i wiarygodne badania naukowe a nie strona pt. kryształki japońskie....
                        Błagam......
                        W bibliografii na tamtej stronie nie widze słowa "mowowy" "urinary" .. lub pochodnych
                        • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 01.10.14, 12:35
                          madziulec napisała:

> Prosze Cię. Wiarygodna strona i wiarygodne badania naukowe a nie strona pt. kry
                          > ształki japońskie....
                          > Błagam......
                          > W bibliografii na tamtej stronie nie widze słowa "mowowy" "urinary" .. lub poch

madziulec, wiem, dlatego napisałam "jeśli w ogóle". Wiesz, zmotywowałaś mnie do poszukania takowych wink Jak będę miała więcej czasu.
                          • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 01.10.14, 17:13
                            każdy pisze "jak będę miała więcej czasu". Przy czym.. następuje to na święte nigdy, bo artykułów brak. Prócz oczywiście podejrzanych stron
                            • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 04.10.14, 18:40
                              madziulec napisała:

> Przy czym.. następuje to na święte nigdy

Tu się akurat mylisz, bo temat mnie osobiście dotyczy. Miałam akurat gości, no ale co się będę tłumaczyć skoro wiesz najlepiej...

> ... bo artykułów brak. Prócz oczywiście podejrzanych stron

Pierwsza lepsza strona, którą wujek google mi wyświetlił po wpisaniu "priobiotics in UTI" to (www.medscape.com/viewarticle/807564) "Lactobacillus Probiotics May Prevent Recurrent UTIs in Postmenopausal Women". Na podstawie artykułów naukowych. Mam zamiar je przeczytać (siostra ma dostęp do bazy artykułów). To tak na początek.

• madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 04.10.14, 19:27
                                Postmenopausal Women.....
                                Błagam.
                                • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 04.10.14, 22:08
                                  A Ty w ogóle czytałaś ten artykuł? Ciężko rozmawiać z kimś kto wiecznie jest na "nie". Ja nie szukam artykułów dla synka autorki wątku, ale artykułów w ogóle potwierdzających wpływ probiotyków na drogi moczowe.
                                  • madziulec Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 04.10.14, 22:21
                                    No i szukaj. Tylko wiesz, trudno szukac dla DZIECI jeśli patrzysz na artykuły o KOBIETACH i to w wieku pokwitaniowym...
                                    Szkoda, że nei widzisz różnicy.
                                    Ale nie chce mi się już Tobie tlumaczyć drobnych róznic anatomicznych.
                                    • dziartom Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 05.10.14, 15:35
                                      madziulec napisała:

> No i szukaj. Tylko wiesz, trudno szukac dla DZIECI jeśli patrzysz na artykuły o
                                      > KOBIETACH i to w wieku pokwitaniowym...
                                      > Szkoda, że nei widzisz różnicy.
                                      > Ale nie chce mi się już Tobie tlumaczyć drobnych róznic anatomicznych.

Proszę bardzo, uświadom mnie smile
                                      • lekosza Re: zurawina dla 5 miesieczniaka 06.10.14, 17:54
                                        mój synek ma juz 9 miesiecy podaje mu zurawine wpostaci domowych konfitur i soku takiego świeżego,zmiany ph nie widze jakos,ale podaje dalej,od 3 miesiecy nie ma zakazen,ale mial powtórny zabieg wiec mysle tez efekt przyniosl.co do probiotykow doustnych pierwsze slysze zeby zakwaszały mocz.nie wiem po co ten spam o drogach rodnych kobiety,bo nie oto pytałam.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka